Ръст на минималната заплата бил против икономическата логика

Трябвало да се замрази заради спада на брутния вътрешен продукт
95
Ръст на минималната заплата бил против икономическата логика
Снимка: Dnes.bg, архив

Икономическата логика изисква да се замрази повишението на минималната работна заплата за догодина, смята  председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев.

Още по темата

„Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Ръстът обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г. Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата е за спад от 7,1%. Нещо повече, ЕК смята, че догодина европейската икономика, в това число и българската, няма да се възстанови напълно. През 2020 г. ще слезем на нивото на 2017 – 2018 г. като БВП и продажби на компаниите”, обясни той пред Нова тв.

Той коментира и доколко повишаването с 40 лева на заплатите би се оказало проблем за работодателите.

„Когато има криза и ръст на безработицата, разумното действие е да не се увеличават административни прагове, минимални работни заплати, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните работници”, каза още Велев.

Председателят на АИКБ посочи, че в момента се наблюдава ръст на средната работна заплата.

„Той е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици”, допълни Велев.

Според икономиста Любомир Костов от КНСБ  при криза трудът е най-ощетеният.

„Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
610 лева е вечеря за 4 човека в не толкива изискан ресторант в Европа ...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Да, ама лато някой се обяви против бизнеса, за конкурента почват да отиват едни 7-8 цифрени суми за кампании и подкрепа ...
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу логиката е да се строй стадион в село с 50 баби на по 70-80г.Логика липсва но се прави! Няма логика Боко да държи толкова пари в нощното шкафче вместо в банка както правят всички цивилизовани хора освен ако не са незаконни де. Логика няма и да има толкова пари при заплата която не му позволява да има толкова ...В БГ не търсете логика, никога
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-малко пари, толкова по-голям стимул да се изкарват!Колкото повече пари, толкова по-голям мързелът!ВЪРТЕТЕ КОЛЕЛОТО МИШКИ
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнеса продължава да живее с усещането, че е фактор в политиката.Заплатите така или иначе ще се доближават все повече и повече до средно европейски нива. Който бизнес съумее да реши тази задача, ще оцелее. Това е логиката. Останалото са феодални претенции, от които държавата няма нужда. Единственото което може да се направи, като реверанс към големия бизнес е частично забавяне на процеса, но задължително ще е срещу ангажименти от същия. Така че бизнеса повече да мисли и по малко да политикан
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такаа, хайде да направим един мисловен експеримент. Цените на стоките ги добутахме до европейските. Наемите, и електричеството са по-евтини. При сходен брой клиенти германската продавачка взема 2000 евро, българската 300. Къде отива разликата от 1700 ? Ами отива в джоба на фирмите. Но видите ли, няма логика, като са намалили приходите с 5%, да вдигат заплатите. Ще е катастрофа, ако вземат 1000 евра, вместо 1700. Да, пълна катастрофа. Горките лапачи.
11
0
 
13
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Така е .Също е против логиката -да се наливат пясно напечатани пари в полуфалирали измислени бизнеси, да се опрощават и отлага плащания по лесно взети кредити...БулгарТопан -¢олун , е български
10
2
 
11
 
! Отговори
Само Герб преди 3 години
Гарантирано....
9
1
 
28
 
! Отговори
пРъст преди 3 години
Икономическата логика показва, че ако не можеш да организираш предприятие, което да осигури нормални заплати, фалираш и започваш да се занимаваш с нещо друго ( да говориш глупости по телевизора примерно).
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А "икономическата логика" не изисква ли да се замрази и инфлацията!? После родните "бизнесмени" плачат, че няма работна ръка (за без пари)
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоууууу 500 лева ги яювадя за ден, бе хора! Това е смешна и жалка заплата, дека я имаме.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че чекмеджето е пълно, а вие замразявайте каквото си искате.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хеликоптерните пари са новият световен хит.
4
2
 
15
 
! Отговори
гербист преди 3 години
Време е да се направи една общонационална стачка за смъкването на заплатите в страната. Да се действа навреме и да се смъква, а не само да се ослушват хората. Ако трябва и стачка да има, но да се смъкне навреме.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
намаляйте че току виж започнали да купуват кюлчета злато
2
9
 
11
 
! Отговори
родител преди 3 години
Намалете запалтите преди да е станало късно. Трябва да се затегнат навреме коланите, а не да се уядем като *** и после да се чудим какво да правим. По-добре мерктие отрано да се вземат, а не да чакаме последния момент.
1
15
 
7
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Заплатите трябва да се замръзят, дори трябва да се намалят, защото икономиката изпада в рецесия. Ако не се направи може скоро заплатите у нас да стана неподходящо високи и бизнесът да не ги хареса и да се изнесе.