Митовете за маските - кое е вярно и кое фалшива теория?

Способна ли е да причини задушаване или да спре вируса?
10 сеп 2020 16:30, Петя Славова
70
Митовете за маските - кое е вярно и кое фалшива теория?
Снимка: БГНЕС

Твърде рехава, за да задържи вируса или, напротив, способна да причини задушаване. Тези и други теории за маските продължават да витаят из медийното пространство в противоречие с тяхното носене, въпреки че са били опровергани от много учени в продължение на месеци. "Дойче веле" прави кратък анализ на основните теории, станали популярни в последно време.

Причинява недостиг на кислород: НЕВЯРНО

Фалшивата идея за „хипоксия“ – недостиг на кислород – е една от най-разпространените. Някои публикации в социалните медии дори твърдят, че маските могат да убият.

Както обаче много лекари обясниха, маската не е затворена верига, тя позволява на кислорода да премине, подчертава например д-р Yves Coppieters, епидемиолог и професор по обществено здраве в Свободния университет в Брюксел.

От друга страна, това може да създаде „чувство на дискомфорт, което в същото време създава впечатление за задушаване, но е психологическо. В случай на човек в добро здраве маската не му пречи да извършва нормални ежедневни дейности, добавя той.

Хората дишат собствения си въглероден двуокис: НЕВЯРНО

Към тази идея се добавя и много популярната теория, че с нея вдишвате собствения си въглероден двуокис. Тъй като това не е затворена верига, „почти целия издишан въздух излиза навън, обяснява Шейн Шапера, директор на програмата за белодробни заболявания в държавната болница в Торонто (Канада).

Опасност от получаване на гъбични инфекции: МНОГО РЕДКИ

Сериозните гъбични инфекции са рядкост“, обяснява Франсоаз Дромър, ръководител на отдел "Молекулярна микология" и Националния референтен център за инвазивни и противогъбични микози към Института "Пастьор" във Франция. При препоръчаните условия на употреба е невъзможно гъбичките да се развият вътре в маска.

За да изгние една маска, например, тя трябва да бъде оставена влажна в стая, пълна с плесен или в компост, в продължение на седмици, добавя Дромер, като напомня, че маската трябва да се сменя на всеки четири часа.

Тъй като човешките същества имат нормални бактерии в устата и ноздрите си, когато говорим, изхвърляме капчици слюнка и може да има гъбички и бактерии, които остават в маската, казва Даниел Пауа, професор по обществено здраве в Национален автономен университет в Мексико.

Повечето от тези агенти не причиняват болести, защото са обичайната флора на устната кухина, подчертава той.

Маските пропускат вирусите: НЕВЯРНО

Теорията, че маските пропускат вируси, защото дупките в решетката са по-големи от вирусите, също е много популярна.

Първо, размерът на вирусните частици не е от значение. Размерът на капчиците, които съдържат вируса, е от значение, а маските ги филтрират прекомерно, обяснява д-р Джулиан Лейбовиц, професор по микробна имунология в Тексаския университет A&M.

От друга страна, хирургичната маска не работи като цедка, а филтрира според други физически принципи като ефекта на инерцията и електростатичното улавяне, за да спре възможно най-много капчици, дори малки, според Жан-Мишел Корти, професор по физика в университета "Сорбона" в Париж и изследовател в лабораторията Kastler Brossel.

И маските не трябва да бъдат 100% ефективни, за да играят съществена роля в забавянето на епидемията, отбелязва вирусологът Бенджамин Нойман от Тексаския университет А&M.

Световната здравна организация (СЗО) ги счита за ефективна мярка за ограничаване на разпространението, в допълнение към физическото разстояние и измиването на ръцете. И още, когато се носят масово, тъй като носителите им се защитават взаимно.

Продължаващата употреба на маски причинява пневмония: НЕВЯРНО

Твърдение, че използването на маски може да доведе до пневмония, циркулира в социалните мрежи поне от 28 юли и е споделено повече от 1000 пъти. Експерти обясняват, че правилното използване на маски не води пряко до пневмония, но предупреждават, че лошо боравенето и мръсната маска може да доведе до белодробна инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
16
 
! Отговори
Производител наМаски преди 3 години
Правим маски за Германия от тяхна сандвич материя: плат, подлепен с дунапрен, който им е сертифициран и е с някакво полимерно покритие със заряд, за да залепва всичко за него.Като настиламе по кроячните маси, материята чатка от статично електричество и ако има прах, всичко полепва по нея. Като си доближиш ръката до топа, космите ти щръкват.Като изпереш, квото е залепнало пада.Ето така филтрира, а не като цедка за чай да го прецежда вируса.
37
9
 
17
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
ИМАМ ЛИЧЕН ОПИТ С ВИРУСИТЕ ДОСТА, ТЪЙ КАГО СЪМ ЗЪБОЛЕКАР. ФАЩТ Е, ЧЕ КОГАТО РАБОТЯ С МАСКА - НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАМ ОТ БОЛНИ ПАЦИЕНТИ. Така че тази теория е адекватна на ФАКТИТЕ. НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН СЪМ. А И ПРЕДИ СЪМ ПИСАЛ ЗА ПОЛЗАТА ОТ МАСКИТЕ. ФАКТ Е СЪЩО ТАКА, ЧЕ КИТАЙ СЕ СПРАВИХА С КОВИД И БЕЗ ВАКСИНА, САМО С МАСКИ И С ДИСЦИПЛИНА.
36
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който носи маскатя към гроба го повеждаНо добро не вижда същовируси отглежда
35
7
 
10
 
! Отговори
Математикът до 26 преди 3 години
За другото не знам, но собствения си СО2 не го вдишваш като си с маска.Проста математика: От дробовете издишваш средно 3 литра /3000 куб.см./ въздух. Обемът въздух, който остава при издишане вътре в маската е не повече 40-50 куб.см, при това той не е само СО2,а в него остава много неизползван кислород. Тоест във вдишания после въздух има не повече от 1 процент от издишания от теб СО2.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Маската е една решетка, през която минава вирусът. След време ще я отхвърлят, защото не е ефективна."да то за това жълтите в азия я носят вече има няма 30тина години....иначе ПРОЧЕТИ пак статията и виж защо решето решето, ама пустата физика казва обратното....колкото и трудно е да го разбереш...
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахахахахаха
32
4
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Теориите трябва да се извеждат от фактите, а не обратно.
31
16
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Маската е една решетка, през която минава вирусът. След време ще я отхвърлят, защото не е ефективна.
30
8
 
5
 
! Отговори
Чочев преди 3 години
Аз вярвам само на Генерала Мутафч. а той каза, че носенето на маска има единствено психологически ефект.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Как не ви е срам?Статиите на днесбг за маските и за вируса са политкоректни.Това обеснява всичко
28
2
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Знам какво е теория, ама досега не бях чувал за фалшива теория, всяка теория трябва да почива върху една или повече хипотези, значи ли фалшивите теории трябва да почиват върху една или повече фалшиви хипотези? Петя мисленето не ви е силната ви страна.
27
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да ме убеди че маските не предизвикват недостиг на кислород.Слагаш си преграда на носа и очакваш да дашаш нормално както без тази преграда. Това е невъзможно
26
9
 
10
 
! Отговори
марка капан преди 3 години
влизам в магазин да пазарувам,нося очила,и маската ми дойде в пове4е,замъглиха ми очилата и въздуха ми спря,щях да се пребия от спъване,никак не е полезна,това е капан марка
25
1
 
6
 
! Отговори
да го еб.... преди 3 години
имаше един филм комеди,един на главата,книжна торба и мастурбираше къде му дойде,тъпаня
24
7
 
7
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Непонятни са ми привържениците на крайните теории. Ясно е че вируси има. както е и сигурно, че човечеството ще оцелее. Но, щом целта на маските не е да спира вирусите, а приските в които се съдържат, защо трябва да е носят всички!? Да е носят болни, кашлящии кихащи хора.
23
8
 
7
 
! Отговори
Маската на Зоро преди 3 години
Твърденията са на различни "специалисти" и си противоречат взаимно. Такива измислени статии "циркулират" предимно в разни ментални сайтчета, като този.Ако смятате, че сте много грозни, можете да носите маска на публични места, или кашон с дупки.
22
5
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
И Гьобелс би ви завидял за пропагандата!
21
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
26 е от тъпите индивиди.
20
7
 
11
 
! Отговори
Как не ви е срам? преди 3 години
Как не ви е срам да пишете такива глупости?Всичките твърдения са 100% истина. Ограничава се притока на кислород.Рециркулира се част от въглеродния диоксид.Увеличава се рискът от инфекция.Маските пропускат вируси.Всичко това е тествано и доказано. Не е нужно да си кой знае какъв специалист за да знаеш че маската е вредна и затруднява нормалното функциониране на дихателната система.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След статии като тази започвам да си мисля, че дори и агенция ПИК дава по-достоверна и проверена информация в сравнение с дойче веле.