С най-малко 300 лв поскъпват шофьорските курсове?

Причината са нови изисквания и наредби
Обновена: 10 сеп 2020 22:33 | 10 сеп 2020 22:13, Нели Христова
16

Шофьорските курсове най-вероятно ще поскъпнат с поне 300 лева, заради готвените нови изисквания и наредби на Автомобилна администрация. Автоинструктори са готови на протест и искат оставката на "Автомобилна администрация", заради липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове, съобщават от Bulgaria ON AIR.

Иван решава да се запише на дълго обмислян курс за "C" категория. За момента няма планове да работи като шофьор на тежкотоварен автомобил.

"С натоварен камион би било доста по-реално самото обучение, тъй като всеки, който започва такава работа и се качи на камион няма да обикаля празен. След като всичко поскъпва, нормално е и на шофьорските курсове да се вдигне цената. Колко – не мога да кажа", каза курсистът.

От 1 октомври от Автомобилна администрация напомнят, че ще започнат проверки дали тежкотоварните автомобили по време на изпитите, са натоварени. Изискването е общата маса на автомобила да е повече от 10 000 кг.

"Характерът на тези превозни средства в крайна сметка е да превозват товари и е коректно към обучаемите да ги приближим към реалните условия, в които те след това ще отидат да работят. Защото разликата в управлението на един празен автомобил и на един в натоварено състояние е доста значителна", обясни собственикът на автошкола Христо Христов.

А много автоинструктори се готвят да излязат идната седмица на протест, тъй като не са съгласни с някои изисквания.

"Ние не участваме в такива протестни действия, защото ние сме за коректно отношение към обучаемите и към държавата. Нека тая нормативна база ако се изпълнява, ще повдигнем имиджа на професията и качеството на обучението. Според мен претенциите са неоснователни", обясни Христов.

Въпросното изискване за провеждане на изпити с натоварен камион е от наредба номер 38 от април месец 2004 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
шифьорчи преди 3 години
Да поскъпват, тъкмо вече ще е оп-евтино да си я купиш. Не че не трябва да се цени труда на инструкторите, напротив. Може би те са единствените, които полагат усилия да научат бъдещите шофьори на нещо. Но може би преди да се вдигат при тях цените, е по-добре да се позачисти малко КАТ и ДАИ и другите агенцийки, да станат най-накрая полицаи а не милиционери. Чак след това да се мисли за затягане на процесите по вземане на книжка, не знам не съм спец......
15
3
 
5
 
! Отговори
С 200, с 300 преди 3 години
Задължително преди започване на шофьорски курс независимо от категорията и цената, средно образование 4,00+, психотест и тестове за малоумие, селяния и тарикатлък.
14
2
 
6
 
! Отговори
дъ бестт преди 3 години
Тези шофьорски курсове ше станат златни. Само за богати.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-опасни са тези, които се движат със скорост много различна от скоростта на останалите. За магистралата, ако повечето се движат с 100-140 км/ч, най-опасни са тези, които се движат с под 90 км/ч, следвани от движещите се с над 180 км/ч.
12
3
 
13
 
! Отговори
при >140 преди 3 години
Най-опасни са "бързаците", а не бавните. Преди време пред мен стана някаква малка катастрофа. Започнахме да спираме и виждам в огледалата "лети" нещо от магистралата и опитва да спре, припушват гуми...това се секунди само. Почти спрях на 8-10м от предната кола и ме нацепи БМВто. От удара главата се блъсва в облегалките, а цялата кола изхвъча към предната. Докато натисна спирачката я подпрях. В БМВто се нацепи друга кола-пак летец. Слизам-БМВто без капак , аз със смачкана врата. 1 за болница
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бе кво ревете системата е направена така че ако не си купиш книжка те късат по 20 пъти.Ама точки ама грешки ама степен на грешката ... " Нема точки,нема малковажни грешки,сека грешка спира изпитът квот съм казал тва е" - цитат на изпитващ неотдавна и още практикуващ държавен *** на хранилка. Така че хайде моля ви се.На никой не му се става част от тоя цирк за пари По добре си платете да не се подиграват с вас разни *** които уж ви изпитват.
10
5
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Пазете се от изкуфели,които карат с повече от 120.
9
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз днес бях на магистрала Тракия.Изпреварваха ме тирове и други отляво и отдясно.Лепиха ми се на задницата състезатели."Ти с колко си карал? Със 75км/ч? Абсолютно нормално е да те изпреварват тирове. А ако си минал и лява лента с тая скорост, не само ще ти се залепят отзад, ами не знам как не са ти влезнали през багажника до предните седалки.Кола с под 110 видиш ли на Тракия или е аварирала, или вътре е някой изкуфял шофьор. От такива най-много се пазете.
8
4
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
До РусенеЦъАз карах курсове за БТР в Русе и около Русе. Навъртях 1500км за един месец, които всъщност са 3000 защото на една машина се падахме двама курсисти и един инструктор старшина. Не ми се мисли колко бензин сме изгорили. Това нещо гори 100л/100км безоловен А72. Иначе всеки имаше категория C преди това. Това означаваше 6 часа тренажор във Вилхелм Пик, 83 часа градско и 31 часа полигон.
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз днес бях на магистрала Тракия.Изпреварваха ме тирове и други отляво и отдясно.Лепиха ми се на задницата състезатели. Според мен трябва да се отнемат книжките от последните 30 години и нови сериозни курсове. Никой не знае правилника за движение.
6
4
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До РусенецЪСтига се фали бе, ДунавЪ не си ли преплувал без да спираш
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време 3 месеца съм карал куровете полигони и кво ли не не може за, 20 дена да вземеш книжка и да те пуснат на улицата да трепеш хора е то зависи и от интелекта над задкормилното устройство но все пак се иска знания
4
11
 
5
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Хайде стига превземки. Курс не те прави водач на МПС. Получаваш минимум знания и тръгваш да се оправяш с времето и трафика. Аз на 18 години имах 50 000 км зад гърба си с москвич и жигула като карах курсовете. Одраскана броня нямам дори.
3
6
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Аз па искам поевтиняване на ceкcyaлните услуги, щото не излиза продукция. Иначе излязам на протест и...ОСТАВКА, ОСТАВКА ОСТАВКААА....
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как така поскъпва де. Та нали лева не мърда спрямо долара.Голяяяям базик си правят с ***
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те повечето си ги купуват, курсовете не им трябват. Статистиката на убити в катастрофи го показва