Експерти: Законът за движение по пътищата има нужда от промяна

Ще се следят нарушения и при шофьорите, и при пешеходците
12 сеп 2020 07:38, Елка Василева
46

"Пътна полиция" с нова спецакция заради зачестилите инциденти от началото на месеца. Ще се следи за нарушения не само при шофьорите, но и при пешеходците. А пътните полицаи да налагат глоби на пътя, предвиждат промени в закона за движение по пътищата, предаде Bulgaria ON AIR.

Пътните експерти са категорични – законът за движение по пътищата е на повече от 50 години и има нужда от промени.

"Санкционната политика е един от елементите на пътната безопасност, но тя не работи, защото имаме стар закон. Имаме невръчване на наказателни постановления, оттам имаме невръчване на глоби, което създава чувство на безнаказаност", каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Затова от кабинета предлагат при нарушение на пътя полицаите директно да издават фишове на място, за да се увеличи събираемостта на глобите.

"Полицаят или ще налага долна граница, ако глобата е в размер между 200-300 лева, той ще налага долната граница, а след време, когато се промени законът, всички глоби ще бъдат фиксирани, т.е. полицаят няма да избира какво наказание да налага", допълни Тодоров.

По-голямата част от шофьорите на опашката в КАТ са дошли да си получат наказателното постановление. Затова водачите приемат идеята на кабинета, защото няма да им се налага да чакат.

Според Антикорупционната комисия обаче тези предложения дават твърде много власт в ръцете на полицаите, с което се увеличава и рискът за подкупност.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
От цялата работа разбрах, че няма общо с пътната безопастност а с това, че не могат да си съберат глобите.
38
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 3 години
Целта изобщо не е пътната безопасност! Защо така нагло лъжат тия "експерти"? Единствената цел винаги е била дране на кожи и изкъртване от глоби!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България няма експерти за движението по пътищата.
36
0
 
4
 
! Отговори
АЙ НЕДЕЙ преди 3 години
Експерти: Законът за движение по пътищата има нужда от промяна-------------НАЙ-ЧЕСТО ПРЕПИСВАНАТА КНИГА В БЪЛГАРИЯ Е ПРАВИЛНИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА.....ПИТАМ КОГА ЩЕ ПОПРАВЯТ УЛИЦИТЕ ЧЕ ДА МОГА ДА СЕ ДВИЖА В ДЯСНО...КОИТО КАРА ЗНАЕ КАКВО ПИТАМ
35
1
 
3
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Бойкономиката в действие!Глоби..глоби и дране на овченаселението!Вчера ги гледам се скрили в храсталаците и дебнат за глоби!Тикварска ко4ина!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога на на разклони за села в който не живее никой ще има знаци 50 и там стоят с триногата. Това е държавен рекет. Пътното слага толкова безумни знаци че вече никой не ги гледа.
33
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
Кмета на Бургас- Крадливия Митьо ходи да краде желязо отнякъде и после го продава на Общината и правят метални огради... Кмета и тия около него, ЯВНО доста са стояли по Затворите, щото сега са почнали да превръщат и Бургас на затвор с тия огради...
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само коли на пътна помощ да имат право да извозва влекачи с ремарке от магистралите.
31
0
 
2
 
! Отговори
Видев преди 3 години
За такива нагли шофьори чужденци трябва в закона да е предвидено депортация изабрана за влизане в страната до 5 години.Строг ред и дисциплина иначе ще се подиграва с нас.Особено внимание трябва се обърни на катастрофите с влекачи с ремаркетам щетите са големи и се получават задръстване на магистралите
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно точно!!! Ама управата е тотално корумпирана, и има струя нерегламентирани пари дето течат то системата днес..Какъвто и да е законът трябва да се прилага за всички . Когато карам с максимално разрешена скорост отзад да ми светкат да ги пусна е недопустимо.Да сложиш нелепо ограничение 40, 50, 60, 90 на места където може 120 е идиотизъм.Също така тайно кибичене на полицаи да те снимат вместо да те спрат е простотия. За да няма корупция камера и тайни проверки на полицаите са достатъчни.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато нямат знаци за скорост на магистралите и пътищата, а в същото време там където може да е 80 а са сложили 60 ще има щуротии. А особено когато ченгетата спират шофиори произволно без причина, няма да се оправят раборите. Гражданите са свободни и не трябва да ги притесняват когато не извършват видими нарушения. Простички закони, и строги наказания за тези дето играят, много терикатчета.
28
1
 
1
 
! Отговори
зяпач преди 3 години
Отдавна трябваше да прекроят закона,но те се занимават с това как да присвоят някой друг лев във собствения си джоб
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъвто и да е законът трябва да се прилага за всички . Когато карам с максимално разрешена скорост отзад да ми светкат да ги пусна е недопустимо.Да сложиш нелепо ограничение 40, 50, 60, 90 на места където може 120 е идиотизъм.Също така тайно кибичене на полицаи да те снимат вместо да те спрат е простотия. За да няма корупция камера и тайни проверки на полицаите са достатъчни.
26
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Законът няма нужда от промяна, ИМА НУЖДА ОТ ПРИЛАГАНЕ!!!!!!
25
1
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
В Холандия съм забелязал, че като пише максимално 50км/ч повече почти не може, пътят е направен нарочно тесен с лежащи полицай и бордючета между двете ленти.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не разбрахте, че хора с празно между ушите пишат законите и ги приемат. Примерно за дадено нарушение на пътя глобата е 200 лева и тя се налага от КАТ при едно на всеки 50 хиляди нарушения. Виждат, че ефект няма и я вдигат на 400 лева и КАТ започват да я налагат при едно на всеки 100 хиляди нарушения - ефекта е нулев. Така сега и със закона.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е в закона, а в прилагането му, както и с останалите закони в България, но със Законът за движение по пътищата всички имаме пряк контакт, а и той е един от най-неприлаганите закони.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам необходимост от промяна на закона. Ако наистина го променят, редно е всички шофьори да минат шофьорски курс и нов изпит.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 година на Цариградско шосе разрешената скорост беше до 110 км/ч, в час пик преминаваха повече коли от сега, а катастрофите бяха по-малко и по-леки, отколкото сега при ограничение до 80 км/ч. Това е благодарение на "експертите".
20
3
 
2
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 години
"Законът има нужда от промени."Стига бе! *** сериозно ли?На мен не ми трябва "експерти" да ми го казват!То е очевадно от много време!