През пандемията: Как ще учат родните студенти зад граница?

В Западна Европа се наблюдава хибриден модел на обучение, посочи експерт
18 сеп 2020 10:29, Красимир Ангелов
21

Част от университетите започнаха от началото на тази седмица новата академична година, други предстои да го направят най-късно до началото на октомври. Много наши студенти обаче избраха отново обучението зад граница. За тях има много въпроси относно начина на обучение в съответната страна и остава основен въпросът: Как ще започне академичната година в университетите?

"Ако погледнем картата на Западна Европа, там се наблюдава хибридният модел на обучение, който е характерен за Нидерландия и Англия. Няма единен подход, който да следват всички държави", заяви образователният консултант Николай Христанов в ефира на "България сутрин" във връзка с предстоящото начало на учебната година в университетите.

Христанов обясни, че някои студенти залагат на обучение от вкъщи, докато други избират да отидат на място.

"Има някои колебания от страна на студентите при заминаване. Някои предпочитат да си останат вкъщи, други предпочитат да отидат на място. Много важен е аспектът международна среда. От гледна точка на обучението, самите университети положиха огромни усилия за комуникация между преподаватели и студенти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му голям брой студенти са кандидатствали във Великобритания и Нидерландия, като последната се е превърнала в популярна дестинация.

"Запази се постоянният поток на студенти към обучение в чужбина. Някои избраха да останат тук, за да видят каква ще е обстановката. След първия семестър студентите може да изберат своя процес на обучение - дали да е онлайн или присъствено", допълни Христанов.

И подчерта, че трябва да бъдат следени правителствените сайтове, за да могат бъдещите студенти да се информират относно условията на влизане в държавите - дали е необходима карантина, например.

"Ако искат да разберат какви са режимите на обучение в съответните институции, те трябва да се запознаят с условията в съответния университет. Хората могат да черпят информация от различни източници, не само от сайта на дадения университет", каза още Христанов.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е тая пандемия?

Все за нея говорят, а нея все я няма....
Лъжите ви край нямат!
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хич не им се радвайте. А от успешните се пазете. Ще докарат мега корпоративното и кариерно мислене. Ще срасне държавата с корпорациите. Ние нямам традиции в това и ще ни изпапкат за няколко кратки години. Всичко ще стане на няколко души. Лобисти ще направят всеки закон в ползва на обществото невъзможен, а независими хира, няма да бъдат дппопускани до парламента. След години, всички ще са под наем, просот защото законите са така направени, че да е нерентабилно, да си правиме къщи ... като в ГДР.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А вашите деца, праведни граждани, дето си кибичете в провинжцията как са? 800-1000 лева докарват ли? Бачкат ли по 10-12 часа? Акон е - честито - те са някакво малцинство, защото всичко друго се гърби и то яко, учило и неучило. В БАН има 650 лева заплати, за научни работници. УУхахаххауахуаууахахуухахуахуахуахуАХУАУХАХУахухуцяяуж1 пп....

Ох, простете! Просто ... жалко е. Ама според вас, всичко е добре! Ако някой не иска, да се удави в калта, която сте забъркали, значи е предател ..АААахахахаха
15
1
 
1
 
! Отговори
Студент в чужбина... преди 2 месеца
Хората ми се подоиграват,като разберат кой и какъв е премиерът ми ...
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До праведен

Какви триъгълници те гонят па тебе ...
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До праведен

мнгоо ти се иска, някой да се провали, че да се осмисли жалкият ти животец. 40 лева на час ми беше първата заплата. Както искаш го смятай. Бях трети семестър. Семейни спестявания имах, за да изкарам първите 3 месеца. Полсе аз бях човека, който пращаше пари. Колко студента в София, могат да се похвалят с това? Защо иснтитуциите не работят като хората? Защо мога, да си изкарам нужните документа, като платя на този и онзи, защо 20 годишните взимат по средно 700 лева заплата в София?
12
1
 
1
 
! Отговори
праведен преди 2 месеца
Няма да учат, те ще са пред триъгълника на властта, има павета за къртене.
11
5
 
0
 
! Отговори
До 9,10,11 преди 2 месеца
Ей такива като вас, след като изхарчат семейните спестявания в чужбина, се връщате с подвити опашки в България и ставате НПО активисти или чиновници. Тоест не е имало полза от следването ви на История на изкуствата в чужбина.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До тея, дето се оплакват от студентите в чужбина ...
Вие какви условия им дадохте на децата? Сега ревете, че не искали да са тук и да ви помагт на вас. Защо? Вие ги изгонихте, помнете го! Вие сте тези, дето се смеете на хората, като си търсят правяата, вие сте тези,дето считате, че от младите стават само хамали, ама като някой дръпне напред, заради волята и усилията си, вие започвате да го обиждате, защото видиш ли, костюма му е повече от годишната ви заплата.
9
2
 
1
 
! Отговори
до 8 анонимен преди 2 месеца
на първо място ще ти дадат една лопата да копаееш канали, че за друго не стааш
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8

С nowhow, свъзможността за изграждане на стабилен и съвременен бизнес по западен модел, с кадри в науката, з акоито няма мяасот и развитие в България в момента. А иначе какво? Безполезен работник за 1000 лева, с 3 висши образования ...
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с какво ще помогнат на държавата безродниците глобалисти?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Студентите не са емигранти! Те са хората, които евентуално може да събудят старците в тази държава и да се опитат да създадат по-добри условия за живот! Те са нашето бъдеще.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами, защото тези млади хора са бъдещето!
Защото държавата ни се е превърнала в старчески дом!
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
защо българите да се интересуват от емигранти в чужбина?
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Там ви не щат, и тук ви не щем - защо не им давате акъл там, където харчите нашите пари от номенклатурните ви *** бабодядовци и родителчета? С парите на Сорос и Кремъл промиха мозъченцата на цялата ви рода и дойдохте пак да искате комунизъм в България - ами поискайте си комунизма в Холандия и Англия, не ми налагайте лентяйство, уравниловка и болни амбиции и кариеризъм на празна глава и алчен корем ТУК
Ххайде марш обратно ТАМ, където винаги ще си останете МАРГИНАЛИ - ялови, чужди и беззъби
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Холандурските хибриди
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хибридният модел характерен за Нидерландия създава хибриди.