Какво кара тийнейджърите да рискуват живота си с екстремни селфита?

19-годишно момче в София загина при такъв опит
21 сеп 2020 18:47, Петя Славова
42
Какво кара тийнейджърите да рискуват живота си с екстремни селфита?
Снимка: БГНЕС

През последните години се наблюдава опасна мода сред тийнейдъжирите у нас - екстремни селфита. За жалост обаче често опитите да запечатат снимки на опасни места, завършват фатално за младежите. Последният такъв случай е от нощта на петък срещу събота.

19-годишно момче беше ударено от волтова дъга, докато опитва да си направи селфи на железопътен мост в столичния квартал "Дружба".

Още по темата

"Три са възможните опции да събереш лайк – да покажеш лукс и статус, да направиш изключително добра снимка и третото – да направиш нещо рисково. Явно това момче не е успяло да влезе в първите две категории. Далеч съм обаче от идеята за екстремно селфи, защото  на това тъмно място през нощта не знам дали е щяло да стане хубава снимка", смята психологът Младен Владимиров пред Нова тв.

Според него е необходима дискусия във Facebook и Instagram, както и филтър в социалните мрежи за подобни екстремни снимки, които да бъдат сваляни.

Владимиров смята още, че в училищата трябва да започне да се говори за рисковете в интернет. "То не трябва да е епизодично, в час на класа веднъж. Трябва да изградим нов тип култура по отношение на децата", посочи психологът.

Темата с опасните селфита коментира и екстремният фотограф Стратимир Георгиев. "Има моменти, в които гониш адреналин. Аз лично съм спокоен на такива места и ми харесва да съм там и да наблюдавам неща, които много не могат. Причината за снимките, които правя е да покажа и пресъздам самата атмосфера", сподели той.

Психологът обаче беше категоричен, че екстремната фотография не е спорт, а нещо опасно. "Съветвам всички млади хора да докладват такъв тип снимки, защото иначе това се мултиплицира", заключи Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1420 или 28 - все тая. Важно е да сме иформирани за волтовата дъга няколко метра. Никой не го прави, а БДЖ-то има дългове и т.н. Още по-малко им пука на ония от Министерството на просветата. Явно се заяждаш и не ти пука, че утре пак някой ще се качи върху вагон. Без да споря повече, не съм сигурен, но няма как 2kV от жиците над релсите да направят няколко метра дъга, която изгори сина ми за щастие само 42% и оживя.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 или 28 - все тая. Важно е да сме иформирани за волтовата дъга няколко метра. Никой не го прави, а БДЖ-то има дългове и т.н. Още по-малко им пука на ония от Министерството на просветата. Явно се заяждаш и не ти пука, че утре пак някой ще се качи върху вагон. Без да споря повече, не съм сигурен, но няма как 2kV от жиците над релсите да направят няколко метра дъга, която изгори сина ми за щастие само 42% и оживя.
16
0
 
8
 
! Отговори
ined преди 3 години
Кара ги вродената глу пост и придобитото лошо възпитание
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази мода носи екстремен адреналин.Адреналина се нарича хормон на стреса, поради факта, че при стресови ситуации като страх, гняв, опасност, усилено физическо натоварване и др.,синтезата на адреналин се усилва значително.Хората, които са податливи на тази опасна мода не са в състояние да управляват нивата на адр. и губят контрол.Когато правиш нещо екстремно с цел цената на живота, която се измерва в "харесвания"и"последователи" - това граничи с безумие.Тези селфита дават усещане за овластяване.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ги кара ли? Усещането, че живота им е безсмислен от раждането до смъртта. А аз като родител на тийнейджъри съм ужасен. Системата толкова е обсебила времето и парите ни, че сме по-зле и от робовладелския строй.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупостта!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това са възрастова група, която все още не е натрупала знания, няма опит, страда от пубертет, какво очаквате?
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9, от къде ги намери тези 28 киловолта?Стандартно са 20кв., 110кв., 400кв..На мотрисите на влаковете са 2кв., което напрежение също е много опасно и прави волтова дъга.
10
5
 
6
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Предполагам искат да бъдат УМНИ,като ВОЖДА,на държавата?!То ум се иска,за подобно селфи ....
9
0
 
16
 
! Отговори
Това е преди 3 години
Простотията и неграмотноста.
8
2
 
19
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Комплексите, породени от материалистичното им мислене, както и липсата на много когнитивни способности. Всяко ново поколение има голям потенциал, който досега единствено виждам как се пропилява в простотия. И не е от това, че съм "стар". Съвсем обективно се забелязва затъпяване на поколенията и това не е само мое мнение.
7
1
 
14
 
! Отговори
Елементарно преди 3 години
Функционалната неграмотност и родителите на 1-но място разбира се
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много учени специалисти... А как един не се сети да се започне навсякъде всяка година проста кампания да обясни на всички деца и тинейджъри, че ......НАПРЕЖЕНИЕТО 28 КИЛОВОЛТА НА ВЛАКОВЕТЕ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ ОТ НЯКОЛКО МЕТРА...... Просто и полезно, ама трябва ум......
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като малък избягах от вкъщи,после като ме намериха какъв бой ядох,че не смеех главата да си покажа от вратата!Демек дисциплина трябва на днешно време,иначе глей кво става,сами ще се изтрепят!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам защото са глупави, скоропостижно се сбогуват с живота!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време, баща ми като ми извърърше един задвратник, без значение причината, ми държеше влага седмици, и изобщо не се сещах за простотии.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хи, 50% от тях дрога и алкохол)иначе министъра се бие в гърдите ,че много учели
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холивуд. Добре, че е мъртъв.