Радев против неравенствата в заплащането в здравеопазването ни

Президентът присъства при учредяването на "Млади медици за България"
22 сеп 2020 21:31, Анисия Иванова
33
Радев против неравенствата в заплащането в здравеопазването ни
Снимка: Президентството

Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и общественоотговорно българско здравеопазване.

"Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни“, посочи Румен Радев.

По думите на президента, същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

"Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост“, подчерта президентът.

Румен Радев посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България.

Д-р Динко Младенов –  председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител, подчерта, че 22 септември – Денят на Българската независимост, неслучайно е избран за официалното откриване на фондацията. Убеден съм, че само независимият човек може да бъде свободен, а само истински свободният човек може да работи, да твори за общото и лично благо, заяви той. Д-р Младенов посочи, че допълнителен стимул да създаде организацията са били всички млади медици, които са влезли в „огъня“ на кризата с Covid-19. Той подчерта, че фондацията ще осигурява финансова подкрепа за настоящи и бъдещи медици, но в България все още е труден достъпът до специализация. „Младите медици си плащат, за да специализират, което е абсурд. Затова те трябва да се преборят за по-добри условия за реализацията си“, допълни д-р Младенов.

По време на церемонията бяха представени членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади специалисти, които от началото на октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
ДОКТОР РАДЕВ,ПРОФЕСОР РАДЕВ,ЕНЕРГЕТИК РАДЕВ,ИНЖЕНЕР РАДЕВ ,ЛЕТЕЦ РАДЕВ
СОЦИОЛОГ РАДЕВ ,ИКОНОМИСТ РАДЕВ ,ГЛАВНИЯТ БЛАТАР РАДЕВ е стига де за БОЖКОВ той си е просто ФИГУРАНТА ,защо ли?
22
1
 
2
 
! Отговори
няма значение преди 2 месеца
докога в тази държава ще се говори само за лекари, повечето от които са само некадърни печалбари .Престанете да говорите за о... горките лекари, ами проверете по колко пъти ходят на почивка в дестинации, които сме виждали само в сънищата си .Вижте какви коли карат, в какви жилища живеят и пр. А младите такива трябва да започнат от най-ниското стъпало и да се изграждат като професионалисти и тогава да получат заслуженото. Мед .сестри /повечето от тях/ са за оплакване. Помислете за тях.
21
1
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 2 месеца
След всичките малоум.ни изказвания на президента, тичайте и гласувайте за БСП. Съсипете я тази държава.
20
2
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
Най голямата глупост от Радев.Иска като при соца. По 250 лв. на всички медици .От лекар до лекар има огромна разлика.Некадърни като Радев и кадърни като Борисов.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Писах им вчра на лекарчетата :Не го приемайте,изгонете го.Този налудничав тип само с присъствието си, ВИ КОМПРОМЕТИРА ТОТАЛНО.Какво очаквате от този безхаберник да направи -въздухарски празни безмислени дрънканици,които по комунистическо сме ги служали ДО ВТРЪСВАНЕ..Проследете от тук нататък каво ще направи.Даже вече е забравил, че е бил там някъде.Ходи тук там ,изплюе някави нелепости,нещо с/у управляващите ,ЗАЩОТО ТОЙ Е ЕЕЕЕЕЕ КЪДЕ КЪДЕ е ВЪРШЕЩ МНОГО РАБОТА, И ТОВА СА МУ ДЕЛАТА.
18
2
 
13
 
! Отговори
ИМПИЙЧМАНТ ВЕДНАГА преди 2 месеца
Никоя амбициозна национална цел не може да се постигне с ТАКИВА КУХИ ЛЕЙКИ КАТО ТЕБЕ..На нивото на един НАЧИНАЕЩ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР от Т.Живковото време си.Много приказване ,НИЩО КАЗВАНЕ ,каквато е и ползата от теб-ПАРАЗИТНА НО С 15 бона заплатена.Най-безцелно хвърлени пари на данакоплатците за тези двамата посерковци в РЕЗИДЕНТСТВОТО
17
0
 
14
 
! Отговори
Ввв преди 2 месеца
Не разбрах какво предлага да се промени за да има справедливо заплащане... То проблемите в здравеопазването всеки ги знае санитарите и сестрите получават минимални заплати, младите лекари също - те и за това бягат. Но какво според президента трябва да се промени за да има справедливо и адекватно заплащане...
16
0
 
16
 
! Отговори
ПЕНА общата приказка преди 2 месеца
Аз съм против лошото и съм твърдо ЗА доброто. Ние трябва да работим усилено, за да изкореним лошото, и трябва неотлъчно да се стремим към доброто.
Да кажем ДА на доброто, и НЕ на лошото! Защото лошото е много лошо, а доброто е добро.
15
2
 
16
 
! Отговори
offf преди 2 месеца
Навремето имахме един политически офицер - майор Младенов. Много, ама много ***. Ама тоя е по-***.
14
1
 
22
 
! Отговори
Ми не преди 2 месеца
АБСОЛЮТНО НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕ ПО ТОЗИ НАЧИН. САМО ЩЕ НАСТРОИ СТАРИ СРЕЩУ МЛАДИ И НЕПОЛУЧИЛИ СПОНСОРСТВО СРЕЩУ ПОЛУЧИЛИ ПО НЕОБЯСНИМИ КРИТЕРИИ. НИТО ПЪК ЩЕ ГИ ЗАДЪРЖИ В БГ. ВСИЧКО ТОВА Е НАПРАВЕНО БЕЗ СИВО ВЕЩЕСТВО.
13
1
 
19
 
! Отговори
999 преди 2 месеца
Пази Боже сляпо да прогледа!!!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А мис Пиги какво мисли за заплатата на мъжа си?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Личната ми лекарка не ме харесва, но все пак ми дава направления, когато имам нужда. Проблема е че специалистите в кавички не искат да работят след като вече са взели направлението дори не стават да те прегледат ами почват да ти пишат рецепта по това което им се оплакваш. Думи нямам да ги опиша колко са нагли и мързеливи дори.
10
0
 
23
 
! Отговори
Истинското преди 2 месеца
...неравенство е ако опитни, врели и кипели кадри получават по- малко от младите лекарки на Радев. Хммммм. Нищо прозрачно и за спонсорите на тази фондацийка.
9
4
 
28
 
! Отговори
О хо хо преди 2 месеца
РАДЕВ Е ПСИХОЛОГИЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ НА РЕШЕТКАТА. ТОЙ Е ПРОТИВ...ВСИЧКО В БГ!!! ДОРИ Е ПРОТИВ ИЗБОРИТЕ, КОИТО НЕГОВОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НАПРАВИ! УТРЕ ЩЕ Е И ПРОТИВ СЕБЕ СИ, АКО КАЖЕ РЕШЕТКАТА. ДОЛУ АЗ!!! - ДА, ДОБРЕ.
8
0
 
24
 
! Отговори
Майна преди 2 месеца
ПЪРВО: КОЙ ДАВА ПАРИТЕ В ТАЗИ ФОНДАЦИЯ??? ИМЕНА!!!! НЕ ВИДЯХ. ВТОРО: КАК СЕ ИЗБИРАТ ТЕЗИ МЛАДИ ЛЕКАРИ?? ПО КАКЪВ КРИТЕРИЙ??? НЕ ВИДЯХ. ТРЕТО: С ТЕЗИ ПАРИ МЛАДИТЕ ЩЕ ПОЛЕЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ СТАРИТЕ, ОПИТНИ И ЗАСЛЕЖИЛИ КАДРИ. ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА НЕРАВЕНСТВО!!!!! ТОЗИ ЧОВЕК СЕ ДВИЖИ КАТО СЛОН В СТЪКЛАРСКИ МАГАЗИН. КАКВОТО ПИПНЕ - ТРОШИ ГО!!!!
7
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега Радефф се захвана с неравенството. И то забележете къде. В здравеопазването, бе! Защо ли точно там? Сами си отговорете. Само не си мислете че го прави от загриженост. Когато имаше карантина въобще не мислеше за безопасността на лекарите да не говорим за това какво им се плаща. Тогава ревеше с пълна сила срещу мерките. Сега смени плочата Това е новата стратегия, онази,тъпо агресивната сдаде багажа. Пък и стана опасно. Извод - тоя е пълен ненормалник. Защо просто не млъкне?
6
6
 
25
 
! Отговори
работа а не циркове преди 2 месеца
Този индивид със ниския си авторитет ерозира авторитета на лекарската професия.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 4
И прост, прост...
4
8
 
10
 
! Отговори
gosho преди 2 месеца
До Анонимен
golyam glupak,sega i ot finansi vze da razbira