Радев против неравенствата в заплащането в здравеопазването ни

Президентът присъства при учредяването на "Млади медици за България"
22 сеп 2020 21:31, Анисия Иванова
33
Радев против неравенствата в заплащането в здравеопазването ни
Снимка: Президентството

Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и общественоотговорно българско здравеопазване.

"Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни“, посочи Румен Радев.

По думите на президента, същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

"Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост“, подчерта президентът.

Румен Радев посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България.

Д-р Динко Младенов –  председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител, подчерта, че 22 септември – Денят на Българската независимост, неслучайно е избран за официалното откриване на фондацията. Убеден съм, че само независимият човек може да бъде свободен, а само истински свободният човек може да работи, да твори за общото и лично благо, заяви той. Д-р Младенов посочи, че допълнителен стимул да създаде организацията са били всички млади медици, които са влезли в „огъня“ на кризата с Covid-19. Той подчерта, че фондацията ще осигурява финансова подкрепа за настоящи и бъдещи медици, но в България все още е труден достъпът до специализация. „Младите медици си плащат, за да специализират, което е абсурд. Затова те трябва да се преборят за по-добри условия за реализацията си“, допълни д-р Младенов.

По време на церемонията бяха представени членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади специалисти, които от началото на октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
няма значение преди 3 години
докога в тази държава ще се говори само за лекари, повечето от които са само некадърни печалбари .Престанете да говорите за о... горките лекари, ами проверете по колко пъти ходят на почивка в дестинации, които сме виждали само в сънищата си .Вижте какви коли карат, в какви жилища живеят и пр. А младите такива трябва да започнат от най-ниското стъпало и да се изграждат като професионалисти и тогава да получат заслуженото. Мед .сестри /повечето от тях/ са за оплакване. Помислете за тях.
13
1
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
След всичките малоум.ни изказвания на президента, тичайте и гласувайте за БСП. Съсипете я тази държава.
12
2
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
Най голямата глупост от Радев.Иска като при соца. По 250 лв. на всички медици .От лекар до лекар има огромна разлика.Некадърни като Радев и кадърни като Борисов.
11
0
 
14
 
! Отговори
Ввв преди 3 години
Не разбрах какво предлага да се промени за да има справедливо заплащане... То проблемите в здравеопазването всеки ги знае санитарите и сестрите получават минимални заплати, младите лекари също - те и за това бягат. Но какво според президента трябва да се промени за да има справедливо и адекватно заплащане...
10
0
 
16
 
! Отговори
ПЕНА общата приказка преди 3 години
Аз съм против лошото и съм твърдо ЗА доброто. Ние трябва да работим усилено, за да изкореним лошото, и трябва неотлъчно да се стремим към доброто.Да кажем ДА на доброто, и НЕ на лошото! Защото лошото е много лошо, а доброто е добро.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А мис Пиги какво мисли за заплатата на мъжа си?
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личната ми лекарка не ме харесва, но все пак ми дава направления, когато имам нужда. Проблема е че специалистите в кавички не искат да работят след като вече са взели направлението дори не стават да те прегледат ами почват да ти пишат рецепта по това което им се оплакваш. Думи нямам да ги опиша колко са нагли и мързеливи дори.
7
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Радефф се захвана с неравенството. И то забележете къде. В здравеопазването, бе! Защо ли точно там? Сами си отговорете. Само не си мислете че го прави от загриженост. Когато имаше карантина въобще не мислеше за безопасността на лекарите да не говорим за това какво им се плаща. Тогава ревеше с пълна сила срещу мерките. Сега смени плочата Това е новата стратегия, онази,тъпо агресивната сдаде багажа. Пък и стана опасно. Извод - тоя е пълен ненормалник. Защо просто не млъкне?
6
6
 
25
 
! Отговори
работа а не циркове преди 3 години
Този индивид със ниския си авторитет ерозира авторитета на лекарската професия.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4И ***, ***...
4
8
 
10
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименgolyam glupak,sega i ot finansi vze da razbira
3
6
 
31
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Нищо не казвам и пак повтарям!?Нищо не правя и пак показвам!?Не знам ка а,*** неа така!?Вето,вето,вето,венсеремос??!!
2
10
 
36
 
! Отговори
Фейк преди 3 години
Фейк изказване, фейк фондация, фейк президент! Импийчмънт веднага!!!
1
7
 
31
 
! Отговори
Сраври преди 3 години
ТОЗ да отива да си направлява овцете на протеста, да не се бърка там, където не му е мястото.