Румен Радев: Бояджик е символ на непокорния български дух!

България възкръсна от хилядите жертви, допълни президентът
22 сеп 2020 15:26, Анисия Иванова
38
 Румен Радев: Бояджик е символ на непокорния български дух!
Снимка: Президентството

Бояджик е символ на славната и нерядко трагична българска история. Символ на непокорния български дух, който се е стремял винаги към свобода, достойно и просветено бъдеще. Това заяви държавният глава Румен Радев в приветствие към жителите и гостите на село Бояджик, където е на посещение, съобщиха от прессекретариата на президента.

Радев напомни, че закономерно днес хиляди ще се стекат във Велико Търново, където преди 112 години бе обявена прокламацията, която възвърна България като равноправна държава на световната сцена, но пътят към българската свобода и независимост е дълъг и минава през стотици населени места.

В словото си  Радев открои трагичните събитията по време на Бояджишкото клане през 1876 г., както и спомена за българите от Бояджик, останали неподвластни на властта на поробителя.

За ужасяващото „Кървавото хоро“ на избитите впоследствие от башибозука младежи, плачът на децата, оцелели по чудо в прегръдките на своите убити родители. "Такава е цената на българската свобода, на българската независимост, защото именно от пепелищата, от напоената с кръв земя, от хилядите жертви възкръсна България“, посочи президентът.

Румен Радев подчерта, че Бояджик ни дава основания да не гледаме само в миналото и че непоколебимият български дух може не само да променя собствената си история към по-добро, но и историята на света. Държавният глава припомни, че след броени дни страната ни ще отбележи годишнина от рождението на създателя на първия цифров електронен компютър Джон Атанасов, чиито корени са именно от Бояджик.

В знак на признателност към огромните постижения на световноизвестния изобретател е и учредената от президентската институция награда „Джон Атанасов“. На 5 октомври т.г. за пореден път ще бъдат отличени млади изтъкнати български учени за своя принос в областта на компютърните науки и информационните технологии.

Убеден съм, че искрата към знанието и напредъка, запалена у нас от нашите възрожденци, няма никога да угасне, посочи държавният глава. „Тук, сред вас, потомци на славни героични българи и иноватори, расте следващото поколение, което ще даде своя значим принос за прогреса на България“, заяви още в своето приветствие към жителите и гостите на Бояджик президентът Румен Радев.

По-късно държавният глава проведе среща с кмета на Бояджик Елена Маджарова, с кмета на Община Тунджа Георги Георгиев и общественици от региона. Президентът Румен Радев поднесе цветя и отдаде почит пред Паметника на "Априлци" край Бояджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 31Поне в такива моменти помълчете, н-ищ.о-жест.ва!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЧКАЙ Радев!!!Радев може да мачка на Деси оная работа...
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позорно е в славното село Бояджик да се перчи представителят на национално-предателската партия БСП(БКП), посочен за президент от ген. Решетников.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празни приказки от мениджъра на Бутик Болшевик! Мушни му сифон отзад и ще те "дари" с газирана вода!
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фигуранта-недоразумение! Абсолютно непригоден за президент!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО ПЕТНИШ ОТНОВО ХУБАВИЯТ ПРАЗНИК!!!!!!!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!!!!!!!
23
2
 
10
 
! Отговори
Новина преди 3 години
На поклонението на Христо Сираков има повече хора ,отколкото на посрещането на Фигуранта в провинцията. Наистина Сираков е много повече българин , отколкото Фигуранта.
22
6
 
0
 
! Отговори
смях преди 3 години
Кой е тоз уж Атанасов пък Джон ???
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Хахаха! Че той е един от активните помощник мафиоти.
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жив и Здрав да сте Генерал Радев! Бъдете силен и смел за да победите мафията !
19
3
 
8
 
! Отговори
Вдъхновен преди 3 години
От Гробовното Трио прописах:Гроб за Радев! Саван за Черепа! Честит празник , Българи!
18
3
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... тези герои ,сега почти всички от тях са оплюти и поругани от днешните *** !.... Фигуранта национален предател е най-големият безродник, който с присъствието си с ума за заплюе и Васил Левски и Шипка и Съединението. Сега е на път да омърси и Денят на Независимостта. Троловете му вече го направиха.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непокорният български дух се е олицетворявал от шепа смели родолюбци и истински българи които останалите - овчето стадо на ,,почтените ''и ,,възпитаните'' са наричали луди ,нехранимайковци, прахосници,непрокопсанци и т.н ,това се отнася и за днешно време.Напразно са си дали живота тези герои ,сега почти всички от тях са оплюти и поругани от днешните *** !
16
1
 
16
 
! Отговори
Български дух преди 3 години
Затова няма да се покорим пред опитите за държавен преврат и разединение на нацията !
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под_лого, като е символ на непокорството, както търсиш ти, там???
14
1
 
14
 
! Отговори
! преди 3 години
Скрий се бе.
13
2
 
12
 
! Отговори
хахахахах преди 3 години
Много напъни,много нещо.Цял ден снове и отчита дейност за 4 години напред. Това си има цел,знае се каква е. Поне да беше научил нови реплики, да беше сменил репертоара, че плочата освен че се изтърка, започна и да прескача.Започна да взима пример от човека,който наистина работи за хората, а не отчита дейностите си ей така,колкото да се каже, че е свършил нещо...завист се нарича това и копиране с цел манипулиране на обществото.Смешен човек...
12
2
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Кощунство е национален предател и руска марионетка да говори за български дух. Но такава му е задачата спусната от Москва, да омърсява и осквернява всичко българско кдо, което се докосне!
11
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 3 години
А Рундьо прецедентчето е символ на пoдлагачеството на Москва.Модерен Поп Кръстю.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резидента днеска се спука от речи.Явно са му платили бонус.