Омбудсманът: Фактурите на "Топлофикация" са подвеждащи и неясни

Хората не могат да защитят правата си, защото не знаят за какво плащат
25 сеп 2020 14:16, Ния Христова
38
Омбудсманът: Фактурите на "Топлофикация" са подвеждащи и неясни
Снимка: БГНЕС
"Потребителите не могат да разберат съдържанието от фактурите на "Топлофикация", защото информацията е в насипен вид. Тя е неясна и освен това подвеждаща. Вижда се една сума, която трябва да платите в определен срок. Това обаче не е дължимата". Това каза в ефира на Нова ТВ омбудсманът Диана Ковачева. 
 
"Получавате писмото, отваряте съобщението и виждате на първа страница сумата със срок за плащане. Трябва да отворите на втора страница и тогава на таблица ще се види окончателната дължима сума по обща фактура. Надолу следва още информация с някакви неясни суми", заяви още обществения защитник. 
 
Тя изтъкна, че е изпратила препоръка към "Топлофикация – София" информацията във фактурите да бъде представена по начин, който е ясен, разбираем и неподвеждащ.
 
"Това е изискване и на Директивата за енергийна ефективност. Трябва да има дори и графични знаци и оформление. Необходимо е да е ясно за какво плащате", допълни Ковачева.
Още по темата
 
Според нея, когато хората не знаят какво плащат, те не могат да защитят правата си и да оспорват фактурите.
 
"Директорът на дружеството ми каза, че винаги е било така и е заложено в общите условия", изясни Ковачева. 
 
Тя информира, че е изпратила 150 жалби до Комисията за енергийно и водно регулиране, които да бъдат проверени.
 
"Удължен е срокът за обжалване на изравнителните сметки, това също е правилно. Някои ги получиха късно, а до други изобщо не достигнаха. На практика хората не знаят какво точно плащат", добави Ковачева. 
 
Ковачева каза още, че на изслушване в парламента директорът на "Топлофикация – София" е поел ангажимент да се справи с проблема с неясните фактури.
 
"Не знам как "Топлофикация" се обърква при условие, че работи с парите на хората. Потребителите се оплакват от това, че имат разминаване между данните от топлинните счетоводители с изравнителните сметки, които получиха и тези от "Топлофикация", посочи още Ковачева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3А защо не си оставите мая тинкърбел за омбудсман, ами я пратихте да се излага при мижитурчетата?!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами да като се има предвид откъде са голяма част от ползващите услугите на топлофикация,нищо чудно да избият по един комин,а пък и ако монтират във всяка стая климатик и бойлер за топла вода и ще започнат да реват ,че сметките за ток са им големи.
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въобще не ме интересуват столичани...нас в провинцията пита ли ни някой с какво се отопляваме.аз ако не си платя тока или газа,ако не купя дърва,пелети,въглища или други горива просто цяла зима ще зъзна от студ.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дърва,въглища,трябва да избивате коминиПо вашия край още ли не са открили климатика? :)
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Ще си ги търсите от р. овч. и ***. нин. Може и от ки. до. (далаверката).
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация е поредното кранче за източване на парите ни. Хем са губещи, хем така са ни захапали, че няма отърване от тях. Абсолютна мафия, закриляна от кметичката и шефчето й.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
столичани да се молят само топлофикация да продължава да съществува,че без нея зле-ще трябва да намирате някъде място да складирате дърва,въглища,трябва да избивате комини и т.н.
3
8
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Този омбудсман е поредната калинка на гербаджийската мафия !!!Май само с т.нар. топлофикация се занимава ... при толкова други проблеми !!!Всъщност с какво трябва да се занимава тая ?!
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дълговете на топлофикация вече наближават 2 млрд.лева.за съжаление столичани живеят още във времето на тодор живков,когато за топла вода и парно плащаха по 5-6 лв.без изравнителни сметки със заплати между 400-500,че и повече лева...и затова кранът на топлата вода в софийските апартаменти шуртеше с часове без никакъв проблем,а сметката все си беше 5 лева.е г-да столичани това време отдавна свърши и всеки е длъжен да си плаща това,което консумира!
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно тая герберастка калинка ще ви оправи, така да знаете.Все едно Борисов да потърси сметка на Фандъкова, кято му пълни чекмеджето през черната каса на Топлофикация.Принципал на Топлофикация е столичният кмет, а всички знаем кой е той.А пък така наречения Омбудсман си е просто поредната калинка от ГЕРБ назначена на топла служба.Та чакайте да ви върнат парите.

Спонсорирани публикации