Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол

Премиерът разпореди: Отново брифинги, но 1 път седмично
Обновена: 25 сеп 2020 14:38 | 25 сеп 2020 14:38, Красимир Ангелов
141
Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол
Снимка: МС

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, като страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Още по темата
По време на заседанието стана ясно, че на национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред, отчитат от пресслужбата на Министерския съвет.

Здравният министър посочи, че България, заедно с още три страни, са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

"В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме", акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отново бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората.

Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Министър-председателят разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

"На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. "Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората", категоричен бе българският министър-председател.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол и не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, като страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов*В Европа почти всички държави са много зле - това са държавите до 32-ро място. Държавите на 33-39 място са зле, но не много, а относително добре са държавите от 40 място нататък
96
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та да си дойдем на думата: от коя дата забраняват протестите, заради коронавируса?
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го мислете Борисов на него му праввт безплатен тест може и всеки ден
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемията е под контрол случаите се увеличават
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разумните: Борисов не е достатъчно умен и затова не носи маска! Може и да го посети скоро вирусът...Лошото е наистина, че правителството дава лош пример, а уж иска да овладее ехидемията. И простите си казват " ето , той не носи, значи ни лъжат и няма ковид"Вие обаче слушайте лекарите и спазвайте спазвайте прословутите 3 Д- та, докато мине опасността!!!
92
1
 
10
 
! Отговори
Мила преди 3 години
Наглост! Няколко дни ни заливат с информация колко зле са чехите! Да, но там смъртността е ПОД 1%!А у нас 4%! Нямам думи! Този наистина ни мисли за прости!
91
1
 
10
 
! Отговори
серена преди 3 години
Страхотна среща и страхотна снимка,много микрофони за истински на брой ***!Какъвто Бойко,такъв и здравния министър Гойко!ДАНО И ГЛУПОСТТА ВИ ДА Е ПОД КОНТРОЛ!
90
0
 
9
 
! Отговори
без маска е тулупа преди 3 години
защото е селски хитрец и знае, че ако другите на масата са заразени техните маски ще го предпазятshibanyak дебел грозени долен
89
1
 
12
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До i'mТакива изказвания обикновенно природата ги наказва подобаващо. Да не споменаваме факта че точно след вчерашните 290 (което си е гарантарин дубъл, да не кажем трипъл на средно-дневните за последните 2-3 седмици).Искахте присъствено обучение - пригответе се за една много тегава и дълга зима.
88
3
 
7
 
! Отговори
Пейо преди 3 години
Лекарите се умориха и не се грижат за всеки заболял , затова и броят на починалите се увеличава !
87
1
 
23
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Какъв контрол Ве? Вирусът си се разпространява както му е удобно, където му е удобно и заразява колкото хора си иска. Бил под кнтрол... Само локуми разтягат!
86
4
 
20
 
! Отговори
Само преди 3 години
Забележете Боци винаги е без маска. Ако беше толкова страшно, тоя страхливец нямаше да се покаже навън.
85
2
 
12
 
! Отговори
Нищо преди 3 години
Подобно. Нас Господ ни пази. Маски почти не се ползват или ако се ползват те висят като парцали на устата и носът е навън. Масите са супер ниско качество.
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сготвенНО ЗАБЕЛЕЖИ ЧЕ НЕ МУ ПУКА И НАРОЧНО ДЕМОНСТРИРА СЕДЕНЕ БЕЗ МАСКА А МИНИСТРИТЕ НА КОЛЕНЕ.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай Тъпчо Това е новата двустепенна система на ковид правила. Цветка също спокойно си седи без маска на пиедестала и без грим де.
82
1
 
11
 
! Отговори
Краваромраз преди 3 години
оставка-гешев и тиквата в белене !
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До anonimen прав си ноМОЛЯ ТЕ ОТГОВОРИ ЗАЩО НАЧАЛСТВАТА ВЕЧЕ СИСТЕМНО СЕ ПОКАЗВАТ ПО МЕДИИТЕ БЕЗ МАСКА НО НАЛАГАТ МАСКИ НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ. ТОВА НЯКАКВА НОВА ДВУСТЕПЕННА СИСТЕМА НА КОВИ ПРАВИЛА ЛИ Е ЗАЩОТО ИЗЛИЗА ЧЕ ТЯХ КОВИ НЕ ГИ ЛОВИ ИЛИ ТО НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО
80
1
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Едно време, кога учел още в отделенията, Бойчо имал само една забележка в бележника.Другарката Госпожа написала-Изпуска газове в час на класния...И от тогаз тоз навик му останал, та ей го на-и до днеска бе...Ама тия около него вече са му яли попарата и с по два чифта маски са препасват, а пък на Бойчо кво му е бе-то си е негово и маска му не трябва.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо бойко и цвета като най важните лица в държавата системно и спокойно си стоят без маска това някаква нова разпоредба ли е и явно добре са го измислили защото промитите мозъци не се впечатляват освен че следва още един въпрос опасно ли е ковитодеветнайсе.
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Цвета Каравиетнамчева (***) казала, че язовирите били празни защото хората много често си миели ръцете и затова водата свършвала!