Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина

Писателят казва, че не е ясно каква е перспективата на протестите
27 сеп 2020 17:25, Нели Христова
487
Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина
Снимка: БГНЕС

Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. И в предишни протести те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки протест с много добри чувства, ако не с възторг, и съм участвал, макар и косвено в тях, заяви пред БНР Стефан Цанев, писател, поет, драматург, а от вчера и носител на отличието „Златно перо“ за принос към родната култура и изкуство.

„Този протест отблъсква интелектуалците по две причини – поради своите средства, които не са много естетични, да кажа много меко. Не може срещу простотията да се бориш с простащина – тези средства, които използваха като вид на протест – замеряне с яйца, с развалени продукти. Малцина помнят понеже са по-млади, но същите атрибути се използваха против враговете на народа, когато разкулачваха 50-те г. на миналия век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на човека, когото разобличават, и му казваха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повторение, не знам който откъде го е изкопал, може би бащата на някого, участвал в тези ремсистки хайки. Това ми напомня доста, защото и нашата къща бе заобиколена по този начин. Политиците бъркат в България много, че те не се състезават с идеи, а се оплюват един друг. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича“, коментира Цанев.

Според него втората причина, поради която протестът отблъсква интелектуалците, е перспективата на протестите: „Защото е ясно срещу кого са насочени, а никъде не стана ясно към какво - какво ще стане след тези протести?“.

„Има един показателен случай – когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I: „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?“. „Ваше сиятелство – отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, но си мисля – а кой ще ни освободи от вас?“, разказа писателят пред БНР.

И допълни, че протестиращите са се сетили днес да направят концерт за целите си – ще използват изкуството, ще бъде нещо приятно, нещо, което да привлича хората, а не да ги отблъсква.

„Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да поемат кормилото на държавата…Тези млади хора трябва да се престрашат“, отбеляза Стефан Цанев, който даде за пример как Финландия се управлява от 30-годишни момичета.

„Съвременната демокрация е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително сложно ще бъде, ако не се организират младите хора, за съжаление не може без партия. В България има нужда действително от една нова лява партия, но не тази, която се нарича Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на старата, която наследи - БКП“, подчерта Цанев.

„Свободата и щастието не могат да се постигнат със злост, с омраза, простащина, със заплахи, бесилки, ковчези и черни знамена. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг“, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са насочени антиправителствените демонстрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 260 А сега ако си ,,демократ ,,значи хептен си изтрещял .
249
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До инж Цв. Владова да така не може некой да се има за интелектуалец и да взема страната на мутрите крадци дето изгониха децата ни, но те сега си искат страната, това е тяхното време, но дори и да не са те не може честен човек да подкрепя мутри и крадци и лъжци...
248
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка, това довежда до положение, при което по-голямата част от захарната промишленост се притежава от американски компании, а чуждестранни граждани са собственици на 70% от обработваемата земя. Репресивното правителство на Батиста започва систематично да се възползва от експлоатирането на търговските интереси на Куба, договаряйки си доходоносни отношения както с американската мафия, която контролира бизнеса с наркотици, хазарт и проституция в Хавана, така и с големите американски мултинационални компании.[7]
247
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
274 спри да лъжеш. Не си на 25 а си стар ***. Специално за теб.Върнал се на власт и получаващ финансова, военна и логистична подкрепа от правителството на САЩ,[5] Батиста отменя конституцията от 1940 г. и премахва повечето от политически свободи, включително и правото за стачкуване. След това привлича богатите земевладелци, притежаващи най-големите захарни плантации, и управлява на фона на застояваща икономика, която увеличава дупката между богатите и бедните кубинци.[6]
246
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са тея интелектуалци бе другарю Другарю.
245
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 274Съмнявам се Тоничка, освен ако си братовчедка на Доган :)))
244
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам тука някакъв се напъва с главни букви, с множествено число, от чуждо име и какви ли не тарикатлъци.
243
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На следващите протести тоя и редовните гербави плямпала ще говорят наобратно понеже калинките няма да са на власт.
242
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 264Нищо лошо не съм казал за човека, но щом е интелектуалец и подкрепя Бокича, нещо не ми се вързва :))Както казах, всеки гледа мекото, жалко само че на стари години го е направил, както и да е :)
241
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
263Анонименпреди 8 минути 1 0До Господин ПремиерЕдно време си е едно време, сега сме настояще :))) Миналото време няма да се върне, ако ще Нинчето да стане премиер, което граничи с zero :)))) Просто трябва да имаме интелегентен премиер и читав екип около него, не държа да имат по 2 купени висши, видяхме ги колко струват :))) Стига да знаят, че хората са ресурс, каквито и да са, когато им обясниш като #####Че ,какъв ви е проблема!?След 200 дни има избори.Спечелете ги и управлявайте.
240
1
 
3
 
! Отговори
До 249 преди 3 години
ако беше поне малко образован и "Ай-Кю"то ти да не съвпадаше с номера на обувките ти, щеше да схванеш кого ЛЕКО ПРЕФРАЗИРАМ.######То и твоето "Ай-Кю" ,ако беше повече,щеше да схванеш ,че не става въпрос за Вапцаров.Но с половин гънка,толкова.
239
11
 
9
 
! Отговори
инж Цв. Владова преди 3 години
Стефане, Михаил , връстник, съученик те гледа от небето и се чуди,ти пак се нареди до мутрите управници! Колко много си изостанал от младите. Всичко си има протеста. Винаги младите са трудни за разбиране, но не и от интелектуалците. Младите, които се образоваха в чужбина си искат обратно от държавата, която ги прогони, дойде видовден. Сега е тяхното априлско време! Мълчанието е злато в този случай за Вас е по добротоИзложи се, когато не дойде на родовата среща 500 човека останаха излъгани
238
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Господин ПремиерЕдно време си е едно време, сега сме настояще :))) Миналото време няма да се върне, ако ще Нинчето да стане премиер, което граничи с zero :)))) Просто трябва да имаме интелегентен премиер и читав екип около него, не държа да имат по 2 купени висши, видяхме ги колко струват :))) Стига да знаят, че хората са ресурс, каквито и да са, когато им обясниш като хората ще разберат, когато не прав им път :))))
237
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нивото на радиото падна толкова ниско, че не мога да го опиша, но предполагам че е трудно да си слуга на много господа.
236
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам колко е годишен Стефан Цанев но едва говореше по радиото като човек без всякакви жизнени сили. Това обаче е лошо защото изморения човек не е от полза за никого.
235
5
 
2
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Едно време се знаеше, че над българска граница и пиле не може да прехвръкне, защото МВР и Гранична полиция ще разберат секунда по-късно. Носят се такива легенди и от бежанската вълна за настоящето - задавам въпрос - кой даде коридор на Фердинандско? Кой му позволи да излезе оттук отново? Брой до седем!!!
234
10
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Мазен подмазвач- имащ се за интелектуалец. Само да обясни по кои критерии определя кой е и кой не е интелектуалец? Учените от БАН и преподавателите от СУ, изразили своята подкрепа за протестите към коя група ги подрежда изживяващия се от Живково време интелектуалец? О, да, разбрахме от интелектуалната му рядкост-те принадлежат към простаците.Как естетичната му душа приема думите ***- използвани срещу председател на НС, към президент- че к.р го оправя,изказани от властта ББ? Аха, няма против!
233
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да е идеалист, но се е продал на дърти години, може би заради внучета и т.н :)Аз съм си просто момче и не разбирам :))) В един момент осъзнаваш че всичко е по мия, така че го оправдавам донякъде, не е лесно :)))Само че, (не съм приключил) щом си спечелил уважението на твоите възпитанници, не трябва да ги предаваш, това е !!!
232
0
 
0
 
! Отговори
Задачка, закачка: преди 3 години
Има две места на света където негово нищожество не може да бъде намерен нито от Севера нито от Суртр. На едното не е със сигурност, защото там е "някой", но другото и единственото място, където може да се скрие е в ена точно определена гранична зона - пред очите и на едните и на другите.
231
5
 
10
 
! Отговори
sd преди 3 години
протестът отблъсква интелектуалците дето си чуруликат с партията- като стефан цанев, изчуруликали писатели.

Спонсорирани публикации