67% от българите не могат да издържат без заплата три месеца

Все още 20% от българите се страхуват да не останат без работа
28 сеп 2020 19:25, Нели Христова
112
67% от българите не могат да издържат без заплата три месеца
Снимка: БГНЕС

Според проучване на  Eurofound (Европейската фондация за подобряване на живота и работните условия), което обръща внимание на последиците от пандемията от коронавирус, ситуяцията през юли изглежда по-оптимистично, отколкото през април. И все пак, България продължава да е начело сред страните члнеки на ЕС по брой хора, които се страхуват, че ще загубят работата си в следващите три месеца.

20% от българите се опасяват, че ще останат без работа, като процентът е намалял с 10% от месеците в началото на пандемията, когато 30% от анкетираните са отговорили, че се страхуват да не загубят работата си. След нас в челната тройка се нареждат Малта със 17% и Гърция с 15%.

По-малко европейци са изразили притеснение, че личното им финансово положение се влошава през юли, отколкото през април - от 38% спада на 34%. През април 60% от българите са отговорили, че финансовата им ситуация ще се влоши след три месеца. През юли този процент спада на 38%. Едва 15% сап оптимисти, че финансовата им ситуация ще се подобри, като този процент не се променя и през двата месеца (април и юли).

Запитани "колко дълго могат да поддържат същия стандарт на живот ако нямат финансиране", българите отговарят по следния начин - 16% могат да издържат между 3-6 месеца, 7% имат спестявания за 6-12 месеца, 9% могат да издържат без доходи година.

По-притеснително е, че около 37% от българите нямат абсолютно никакви спестявания. Над 67% имат финанси за по-малко от три месеца, ако приходите им спрат.

Цялото изследване може да видите тук.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бях млад нямаше да стоя и минута тук!Тук имаш два избора-или си мафиот или си гладен!
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали пращяха банките от милиони и милиарди на вложители?37% от българите нямат НИКАКВИ спестявания!Сигурно още 45% имат спестявания до 1000 лева.После ще ми се бие оня бабуин в гърдите колко сме добре...
7
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Стягайте се българи ще дойдат пак БСП(БКП) на власт и може и по-вече месеци да останете без заплати. Пък ние дето работим за простите американци чакаме пак да изберат Тръмп.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само българинът в Европа ходи на работа и по цял ден докато е на работа се чуди от къде да изкара пари
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е заслуга на Борисов.
4
5
 
28
 
! Отговори
това ми напомня преди 3 години
Всяка секунда в България е безвъзвратно загубено Време завинаги. Ако не крадеш с големите, ако не усвояваш, България ....е мащеха вече за всички. Бог да пази Българите. България вече няма кой.
3
7
 
0
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До 1Кратко, точно, ясно. Но все пак да добавя: и от ДПС!
2
2
 
43
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
аз пък познавам и хора които със заплата не могат да изкарат месеца
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудо голямо! Важното е да гласуват за бойко, който ни пази от комунистите!