Експерт: 2021 ще бъде неясна година, външният дълг минимизират риска

Влизаме в стандартна икономическа криза
30 сеп 2020 22:41, Нели Христова
6

Идеята за нов външен дълг на стойност 5 млрд. лв. предизвика оживени коментари сред икономисти и финансисти. Как трябва да се изразходват средствата и имаме ли нужда от тях?

Според бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов, не е имало нужда да се взима нов дълг спрямо това, което ни е било известно през миналите дни, но към днешна дата се появяват такива индикации.

"Не е заговор на политическо ниво с дългосрочна мисъл, а по-скоро е вътрешна работа на Министерството на финансите и комбинация от няколко фактора - гледат да минимизират риска, да се презапасят. Няма да ги връщат те, ще ги връщаме след 30 г. всички ние чрез данъците", коментира той в "Денят ON AIR".

По думите му все пак може би има нужда от дълга от гледна точка на това, че 2021 ще бъде много неясна година и втората вълна от коронавируса няма как да не се отрази.

"Този тип криза, който имахме заради COVID-19, се трансформира в друг. Икономиките изпаднаха в стагнация и влизаме в стандартна икономическа криза, която си носи последствията. Ще се увеличи безработицата", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Според него периодът преминава и трябва да се мислят друг тип мерки.

"Това, което прави дълга - финансира дефицита. Всичко останало е въпрос на разходи", добави Дацов.

Той изрази мнение, че нямаме ясна идея, която да е дискутирана и представена в обществото относно средствата, които очакваме от ЕС.

"Аз не виждам до септември следващата година нещо по-различно да се случи", прогнозира експертът.


6
Още от Страната
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
Оставка веднага преди 3 седмици
Идеята е ясна, да се накрадем като за последно, а следващите да се оправят както могат.
След като се справи чудесно със здравнато министерство по време на пандемията, аналиев отиде да "оправя" и финансите.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако парите се пропилеят за самолети и се подарят на американците, как точно минимизират икономическия риск. Напротив, плюс сегашните разходи се появяват и нови по обслужването на новия дълг, а парите ще заминат зад океана.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фабриката за чекмеджета бачка на пълни обороти. Излезли са нови модели дето събират повече. Разкрити са нови работни места. Икономиката е в невиждан подем. Пенсиите скочиха от 200 на 250 лева! Само ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ!
2
0
 
0
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Ще има проблеми на фондовите борси. След девидента ще има разпродажби и въпроса е къде ще отидат парите ?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние не сме излизали от криза.Илюзията за липса на криза беше подържана от хвалбите на вожда за просперитет,магистрали и кредитите които теглят за да си подържат доброто съществуване.

Спонсорирани публикации