На дъното в ЕС: Живеем средно 75 г., в Северозапада най-зле

Жените живеят средно с 5 години повече
199
На дъното в ЕС: Живеем средно 75 г., в Северозапада най-зле
Снимка: БГНЕС

Отново се оказахме на дъното на европейска класация, а статистиката е черна - живеем най-малко в сравнение с останалите жители на ЕС.

Продължителността на живота в България е средно 75 години, докато за останалите страни е 81 години, сочат данните на Евростат.

Най-близо до нас са румънците, при тях средната продължителност на живота е 79,2 години. Под 80 години живеят само още в две страни от ЕС - Унгария (79,6 г.) и Латвия (79,7 г.), пише "Труд".

Страните от ЕС с най-голяма продължителност на живота са Испания (83,5 години), Италия (83,4 години), Франция и Кипър (и двете по 82,9 години). На следващите места са Швеция (82,6 г.), Малта (82,5 г.) и Люксембург (82,3 г.).

Най-близо до нас сред страните от ЕС е Румъния, където средната продължителност на живота е 79,2 години. Именно Румъния е най-близо до нас и по доходи на населението. Под 80 години живеят само още в две страни от ЕС - Унгария (79,6 г.) и Латвия (79,7 г.).

Страните от ЕС с най-голяма продължителност на живота са Испания (83,5 години), Италия (83,4 години), Франция и Кипър (и двете по 82,9 години). На следващите места са Швеция (82,6 г.), Малта (82,5 г.) и Люксембург (82,3 г.).

Сред всички европейци най-дълго живеят швейцарците - 83,8 г., следвани от Лихтенщайн (83,1 г.), Исландия (82,9 г.) и Норвегия (82,8 г.).

Според експертите продължителността на живота е свързана с финансовото състояние, добрата храна и качеството на здравеопазването. Може би най-важният фактор за дълголетниците си остава дали водят спокоен начин на живот. Затова и класацията не е изненадваща - това са страни с висок жизнен стандарт - хората имат високи доходи и спокойствие в работата си, разчитат и на добро здравеопазване.

Ако се разгледа по региони, в България има най-ниска продължителност на живота в Северозападния район - 73,6 години. А най-добре са в Югозападния район, в който влиза и София, със 75,9 години.

Продължителността на живота на жените в ЕС е средно 83,7 г., а на мъжете е 78,2 г., показват данните на Евростат. В България жените живеят средно по 78,6 г., а мъжете само 71,5 г.

В страните от Европа най-висока е продължителността на живота на жените в Испания (86,3 години), Франция (85,9 г.), Швейцария (85,7 г.), Италия (85,6 г.) и Лихтенщайн (85,5 г.). Мъжете живеят най-дълго в Швейцария (83,8 г.), Испания (83,5 г.), Италия (83,4 г.) и Лихтенщайн (83,1 г.).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
4
 
! Отговори
БРАВО КАРМЕН ! преди 3 години
"...НЕКА ТАНКОВЕТЕ ДА ДОЙДАТ..."..ХА,ХА,ХА,ХААААААААНАЛИ ТАКА??!
68
7
 
18
 
! Отговори
Стара Загора преди 3 години
Приоритетите на *** Балкански:Алкохол, цигари, фаст фууд - имам париКаско на колата - имам париХазарт - имам париПокупка на жилища за стотици хиляди - нямам пари, ама ще намеряКола - винаги ще намеря париМоренце в Гърция - имам париЗдравеопазване - е неам пари, па малко ли осигуровки плащам
67
3
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 26,Не се знае дали няма да имаме нобелов лауреат. Теньо Попминчев се занимава с лазери на рентгенови лъчи. И е предложен за нобелова награда, така, че дишай, ще имаме у ние един ден.... :)
66
6
 
9
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ПРИ СОЦ-а, ЗДРАВЕТО БЕШЕ БЕЗ ПАРИ !ЗАТОВА ИМАШЕ ТОЛКОВА ЗАГИНАЛИ "ГЕРОИ НА ТРУДА"!ДНЕС ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА , ЗА ЗДРАВЕ СЕ ПЛАЩА--ЗАТОВА , ХОРАТА ХОДЯТ ПО ПОЧИВКИ У ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ И ИЗБЕГВАТ ДА РАБОТЯТ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ-КАПИТАЛИСТИ !ГЕРОИ ..ГЕРОИ...АМА , НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ УМИРА ОТ РАБОТА!/...И ТИЯ ГДЕТО ПРОТЕСТИРАТ...И ТЕ НЕ РАБОТЯТ.../.
65
4
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
За всичко,за всичко, най виновна е армията и висшите ни офицери че не се намесиха в началото на 90те год. и позволиха мафии,разграбване и унищожаване на държавата ни!!! И сега вместо да съборят власта на предателите се намират в будна кома...
64
14
 
5
 
! Отговори
България върви напре преди 3 години
В момента България има най-големия брутен вътрешен продукт - 130 милиарда лева от самото си създаване преди 1300 години. Все още не сме богати, но пътя по който вървим, макар и не достатъчно бързо, е правилен.
63
6
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Абе , пийте си шльокавицата и муайте пръжки с лук , за да сте здрави и да доживеете до60-г.....па , натам , квото кажат от ЦК на БКП и др.Импексова.Щото раокията , най-помагала ...ха,хахаааааааааа...Който не пие ракия , не е РАБОТНИК!Аз пияница -лош човек ...не съм видел!!!!
62
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато здавеопазването стане безплатно като едно беше време,тогава лекарската мафия няма как да алчнее и остане гладна всичко ще се оправи !
61
2
 
6
 
! Отговори
увеличени пенсии преди 3 години
До Лъжи- За умрели пенсионери много са щедри, защото вяма на кой!
60
3
 
12
 
! Отговори
ФЕЙСБОЙКО преди 3 години
*** как бе? Това са фалшиви новини, разпространявани от Русия и лично от Путин!Няма такова нещо бе, ние, в България сме на първо място по всичко в Европейския Съюз!Нас ни сочат за пример, и се учат от нас! Ние първи въведохме противоепидемичните мерки и сега сме добре! А я ги вижте, в Париж всички с маски, Мадрид под блокада, пиле не може да префръкне! А ние, ние тук сме добре! И живеем по над 120 години... ако не беше коронавируса де.
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64 Анонимен...По соца средната възраст беше 63 мъже 67 жени...Не знам защо лъжеш! За комунистите имаше естествено по добро обслужване, но здравната система изобщо беше на пъти по добре т.е. за всички! Днес хората не могат да си заплащат здравното обслужването, което води до кратък живот! Прабаба ми почина на 102, баба ми на 98, майка ми на 86 толкова кратък живот.Поздрави от кантон Валис!
58
2
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Благодрарим на боко и на всички преди него, най-вече на боко ... за първенствтоо в негативните класации !!!А сега жените няма ли да протестират, че не са равни на мъжете и живеят по-дълго, или правят това само, когато им изнася !!!
57
2
 
24
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Между нас и Румъния средно 5 г което е ужасно много. Пълен синхрон с всички останали статистики. Извода е един, България 30 г се движи в най грешната посока от всички 27 възможни това е голямо постижение за народ на 1500 г поне. Значи нишо не сме научили и ще страдаме, или знаем всичко и през просото щото не ни пука вече, писнало ни е и ще се самоунищожим. Второто е по вероятно.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лекарите са виновни с частната им практика и болниците които са търговски дружества ТД Всичко е една търговия !
55
2
 
12
 
! Отговори
Павел В. преди 3 години
Очаквано място в класацията. Българинът се сеща за здравни грици само когато му стане прекалено зле или шаманските рецепти/методи за лечение, които е прочел в интернет не са помогнали. За профилактични прегледи не е и чувал."Да бе да, да им ходим на лекарите. Да вземат да ми открият нещо" - Мила родна картинка.
54
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По соца средната възраст беше 63 мъже 67 жени.Проверете в Бакърена фабрика, там е записано черното на бяло !
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко идва от акъла.Кой каквото сам си прави, никой не му е виновен.
52
5
 
10
 
! Отговори
социала преди 3 години
Всички проблеми ще се решат, когато направят пенсионната възраст 75 години. Плащайте, докато ***. Важното е да има за Нас.
51
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сме на дъното на ЕС какво търсим в ЕС ,или робският ни манталитет не позволява да поемем съдбите си в свои ръце,преди беше СССР ,сега ЕС ,на един роб като му се даде свобода той се чуди какво да прави с нея и в крайна сметка си намира нов господар - те това сме ние !
50
3
 
15
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ТОВА ДА НЕ ГО КАЗВАТ НА НАРОДА. НИЕ СИ ГО ЗНАЕМ. КАЖЕТЕ ГО НА БИБИТКО И ТОЙ ДА НАУЧИ НЕЩО ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА. А НЕ САМО ДА СЕ ПЪЧИ...