Ток, газ, дърва - как е най-изгодно да се отопляваме през зимата?

Колко струват различните видове отопление?
Обновена: 3 окт 2020 11:35 | 3 окт 2020 11:35, Ния Христова
128
Ток, газ, дърва - как е най-изгодно да се отопляваме през зимата?
Снимка: БГНЕС
Кой е най-ефективен, най-изгоден и най-екологичен вид отопление? Според данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие най-евтино е отоплението с термопомпа (5 стотинки за киловатчас), следвано от климатик, клас А.
 
След това се нареждат въглищата, следвани от дървата – за близо 7 стотинки на киловатчас.
 
Следващата най-близка цена вече е 9 и половина стотинки за отопление на природен газ, а ко изберем екопалети отиваме на почти 10 стотинки.
 
Най-екологичните пропан-бутан и парно надвишават десетте стотинки – като най-скъпо дотук е парното – в София киловатчасът излиза малко над 16 стотинки.
 
В случай, че изберем електрическа печка по дневната тарифа, ще ни струва по 19 стотинки на час. Тези цени са при условие, че разполагаме с топлинните уреди.
 
Инвестицията в един модерен климатик или в термопомпа е съвсем отделна. Това доста често спира семействата да изберат по-екологичния пред по-евтиния начин на отопление.
 
"Освен цената има и други важни аспекти, които трябва да се обсъдят. Всяка технология си има и недостатъци", заяви изпълнителният директор на АУЕР Ивайло Алексиев пред Нова тв.
 
Той обясни още, че първоначалната инвестиция в термопомпа е много по-висока от тази на печка, която работи с дърва и въглища. Климатиците от висок клас са над 1500 лв. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
Индианците попитали шамана:- Каква ще бъде зимата?Шаманът си казал "Ако им кажа, че ще е топла пък излезе студена нали ще питат какъв шаман съм аз" и казал:- Много студена !Започнало се лудо сечене на дърва. Шаманът си показал лгавата през отвора на шатрата и си казал: "Тези какавани ще изсекат гората май. Я чакай да попитам метеорологичната служба". Оттам му казали:- Зимата ще бъде много люта. - Как разбрахте бе ?- Индианците секат здраво гората!
87
0
 
0
 
! Отговори
wgw преди 3 години
До Alexx EvovaА и другото отопление е доста по-скъпо
86
0
 
2
 
! Отговори
ali baba преди 3 години
До Alexx Evovaтоплофикация май не са ти съдирали кожата
85
1
 
3
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
На теьи, които се топлят на ток, държавата ще им го набие догодина. Когато изгони и битовите потребители на свободния пазар на електроенергия.Невъзможно е да направиш читава прогноза, колко ток ше изхабиш, когато се топлиш на ток.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-изгодно е да краднеш парно от съседите ! - свалят радиатори ,топломери,водомери и хоп 4 чл семейство 1 куб топла вода ,парно само сградна инсталация .
83
9
 
10
 
! Отговори
Alexx Evova преди 3 години
Най изгодно е на ТЕЦ. Топла вода , топло навсякъде, евтино. Чисто, не мъкнеш разни пелети дървета и други простотии. Обаче трябва да се плаща, щото не е безплатно.
82
3
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 3 години
Абе нали гледам софяни персионери лятно време стоят на село,а зимата си ходят на София на прано.Па дали е скъпо или евтино не знам.
81
6
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
На всичко съм се отоплявала освен термопомпа - парното остава номер 1 по всички показатели - равномерна топлина, чисто, без кълбета дим, най-малко поддръжка, имаш топла вода и самата сграда е топла, като влезеш. В сгради без парно е клинч по входовете. Топлофикация е велико постижение!
80
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък се топля с маслен радиатор и за отопление на 1 стая ми излиза 30 лв на месец.Да не говорим, че на него мога да си изсуша някоя дрешка и по този начин да си увелича влажността в помещението (понеже радиатора все пак си изсушава). Радиатора се включва на 30 мин за 5 мин и после маслото топлоотдава. Температурата при мен под 23 градуса не пада.
79
4
 
14
 
! Отговори
jkl преди 3 години
с парно и с намаление Топлофикация пак намери причина и начин да остърже хората, но по новоните ни казват намаление
78
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен ме " топли " само като гледам по телевизията шофьора на джипката.... И раздава милиарди за асфалт- менте на свои хора....в 21 век... В ЕС и НАТО.....
77
6
 
18
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 3 години
Най- ефтинко е да се топлите с шамари, докато ошамариш децата и си се препотил два пъти, а ако го направиш както трябва и на тях ще им държи топло до сутринта.Проблемът е да направиш поне 3-4 деца , че като падне под минус 15/20 и само с едно-две, докато се стоплиш и може някое да баялдиса, а ако са повече ще има правилно разпределение на калориите и киловатите.
76
8
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Статията е пълен фейк. Парното в София не е 16ст. за квч. - толкова е цената на пропан-бутана. Парното е около 10ст. С ДДС. Има го на сайта на топлофикация. Тия лъжат повече на банкянския бек!А термопомпата изисква или подово отопление или конвектори. С радиатори може *** трябва да са 2-3 пъти по големи.
75
15
 
18
 
! Отговори
tyo преди 3 години
*** той ceлянина няма как да го убедиш че е ***, цепи си дървата, складирай ги в мазата мъкни ги всеки ден до къщата си, чисти кюмбето, вкарвай буклуци с цепениците и се умирисвай на маанrал. Аз ще си пийвам уйскенцето с лед на дивана гледайки любимите предавания на запис ( за да не ме отегчават с реклами) докато климатикът ми поддържа стабилно 22.5 градуса денем и 20.0 нощем. Айде бегай да нахраниш живoтните!
74
1
 
2
 
! Отговори
Не е съвсем така преди 3 години
До tyo Дървата са минимум 80 лв. за кубик. Но си прав за термопомпата, ако с нея се отоплява малко жилище.
73
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, зависи от града. В София - категорично парно. В градове с топли зими, като Пловдив, Стара Загора и Бургас, може би конвектор или климатик. В градове като Сандански, вероятно стига да си затвориш прозореца и духалка от 20лв.
72
9
 
13
 
! Отговори
tyo преди 3 години
Някаква скрита реклама на термопомпи и климатици. Да кажем, че горя 10 куб. м. дърва на сезон. Те са около 700 лв. Термопомпата около 150 лв. ток на месец. Дори и зимата да е 5 месеца, пак скача на 750 лв.
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най изгодно е на перникчаните. Централното отопление ползват и неплащат. Дори и непротестират срещу властта. Дружеството е прехвърлило -РАЗХВЪРЛИЛО, загубата си към София. Все пак софиянци са 510 000 абоната с възможности срещу 15 000 перникчани.
70
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитал съм всичко. И е изгодно.НАЙ СКЪПО Е ЦЕНТРАЛНОТО ОТОПЛЕНИЕ.
69
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
Никак!