Ексминистър: Безразборно се раздават пари на калпак!

"Дългът ни е сравнително нисък, но напоследък се харчи еднократно"
41
Ексминистър: Безразборно се раздават пари на калпак!
Снимка: БГНЕС

Оценката на Moody's за България показва, че на фона на останалите страни в света нашият дълг към БВП е сравнително нисък, въпреки последните повишения.

Това каза Асен Василев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, пред БНР.

Още по темата
Не бих казал, че е грандиозен успех, но е положителна стъпка, добави Василев.

Според него оценката на рейтинговата агенция показва, че след дълго време със запазване на сравнително ниски нива на дълг, и в момента сме в границите на предварително гласувания дълг от 10 млрд. лева, от който имаме да харчим още 3 млрд. лева.

"Това като цяло е доста по-добре, защото много европейски държави драстично вдигнаха дълга си… Но нещата не се развиват в правилна посока, защото няма яснота как се харчат парите, които вземаме. В последния месец виждаме едно безразборно харчене на пари на калпак, без да се инвестират, тоест, не се очаква възвръщаемост, а се раздават за еднократни разходи", посочи икономистът.

Според Василев, ако продължим по този път, ще стигнем Гърция, където беше. Ще натрупаме едни дългове, които ще изхарчим по един неефективен начин и без ясен план какво те ще ни донесат за реформа и за стабилно финансово развитие, посочи той.

По думите на Василев за бизнеса е важно да има предвидимост на икономическата и на данъчната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що, ти да не мислиш, че брутния ще го плащат извънземните, за теб само нетния хахахаха
35
0
 
0
 
! Отговори
Salim Shady преди 3 години
Да не мислиш, че съм тук да уча бaлъчeтaта :))))
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Salim ShadyЗа брутния разбрахме, за нетото нещо да кажеш :))
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безразборно се купуват избори с помоща на ЕС и хелзинският комитет . Според ЕС и БХК не е проблем да се купуват избори с предизборно увеличение на ,,заплатите,, .Това не било проблем а да защитиш живота си от душман с власт не можело . БХК и ЕС
32
8
 
3
 
! Отговори
КАТО ГЛЕДАМ.... преди 3 години
Дори членовете на БСП ще гласуват за ГЕРБ и БОРИСОВ.ЕДНИ-защото политиката на ГЕРБ им харесва..ДРУГИ--за да си отмъстят на НИНОВА....НЕ СЪМ ПРОРОК.... НО ГИ СЛУШАМ КВО ГОВОРЯТ...
31
0
 
5
 
! Отговори
Salim Shady преди 3 години
За колегата-дeбuл:Брутният външен дълг (частен и държавен) на България нараства като част от брутния вътрешен продукт (БВП). В края на юли той е 35,611 млрд. евро, което е годишен ръст с 1,7% (581,4 млн. евро)
30
0
 
7
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
Някой тиквопоклонник с повече от два грама мозък да прави връзка между петмилиардния заем и раздаването на пари? Един поне? Така си и знаех...
29
4
 
0
 
! Отговори
Сърма ибн тюфлек преди 3 години
до колегата Саалим-25. 60 млрд? На харабски цифри?Извади си краката отлегена,не си на море.
28
3
 
16
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
само една истинска тиква може да измисли нещо толкова гениално като да вземе заем, за да даде на хората едни пари, които те после ще връщат.
27
5
 
4
 
! Отговори
Бил е министър преди 3 години
2,5 месеца през 2013г.в служебното правителство на Марин Райков.Явно личниятму бизнес е завехнал и търси реанимация на името си-току виж палачинкатазастанала права в тигана и пак му дошъл ред за три месежа слава.Няма лошо,след като политически ***,като бившето вице на Жан-Румен Гечев,фалирал страната,предизвикал невиждана разруха в края на 90-те,изпълзяваи почва да реди прозрения за икономика и финанси.В сравнение с него Василеве като нобелов лауреат по финанси.
26
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ каквото трябва правителството го прави
25
4
 
12
 
! Отговори
Salim Shady преди 3 години
тези 60 милиарда дълг ще ги връщате вие бе, cмuхльовци, да не мислите, че Боце ще си бръкне в чекмеджето заради вас. Заплати без икономика няма, разберете го най-накрая. Взимане на заем за предизборно хвърляне на пари е чиста тикварщина
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В отговор министърът на финансите Кирил Ананиев призова Нинова, когато говори за толкова сериозен въпрос да се подготви или да даде думата на някой, който разбира от тази тема.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОРИСОВ - Много вдигна летвата, след него трудно някой ще го надскочи.В БСП нямат такъв политик, Миков беше такъв но Нинова си изгони кадърните хора.
22
3
 
9
 
! Отговори
17-18 преди 3 години
ей това е :' Борисов умее да взима правилни решения.' ......еваллата Джони браво !работи ти главата хехе. ееми тей ше е .
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАРОДА ИСКА БОРИСОВмного направи за България
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много кадърен политикПризовавам всички от БСП да глaсуват на изборите за Борисовсамо така могат да помогнат на България
19
5
 
19
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
"Борисов умее да взима правилни решенияако сгреши веднага се поправя"11 години греши и се поправя и ние ставаме все по-последни. Айде стига толкова
18
2
 
6
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Големи мерки, на пенсионерите и администрацията пари?? Какво ги бърка точно тези групи Ковид19. Трябва да се подпомагат групите, които са загубили или намлили доходите си в следствие на Ковид19.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов умее да взима правилни решенияако сгреши веднага се поправя при управление на държавата това е много ВАЖНОБСП като сгреши никога не се поправя, продължава с други грешки