Отбелязваме Световния ден на зрението

Глаукомата е сред най-необратимите увреждания на окото
13 окт 2020 13:08, Петя Славова
5
Отбелязваме Световния ден на зрението
Снимка: БГНЕС

Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е мисията на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

Заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението, са разнообразни. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това, алармира Министерството на здравеопазването. Предполага се, че това е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило.

В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение нараснаха. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.

Според американските здравни служби усложненията в очите, свързани с диабета, са водещата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома, водят до необратима загуба на зрението.

Макулната дегенерация свързана с възрастта, е друг голям проблем, с който се бори съвременната офталмология. Това заболяване засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация и до силно влошаване на качеството на живот. Особено актуален е този проблем в наши дни поради бързото застаряване на населението.

Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за бърза зрителна рехабилитация, включително и за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво, информира БГНЕС.


5
Още по темата: окозаболяване
Още от София
Идва ли краят на изоставените коли по улици и паркинги в София?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Po ycite ti poznav che si tanka i ne go ostyavyas odvanka simpatyaga
4
1
 
1
 
! Отговори
Хах преди 1 седмица
Браво, нищо се не види в тоя дъжд
3
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 седмица
Moje li zaedno da si lekuvame ocite
2
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 седмица
Mnogo dobre znaem avtorke sigotno si simpaticna kato ocite si ste si napravim pregled znaem za kakvo stava vapros odavna
1
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
затова във всяка болница целогодишно да вървят безплатни прегледи на очите
в българия не знаят какво е това профилактика