Каракачанов: До дни ще бъде подписан договорът за новите кораби

Цената им била символична
14 окт 2020 21:10, Нели Христова
70
Каракачанов: До дни ще бъде подписан договорът за новите кораби
Снимка: БГНЕС

До дни ще бъде подписан договорът за строеж на двата нови многофункционални кораба за Военноморските сили. Това каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той допълни, че няма шанс проектът да не бъде реализиран, въпреки че в момента има опити за политическо лобиране да се попречи на изпълнението му.

"Обжалванията около сделката приключиха и предстои подписването на договора", допълни Каракачанов. По думите му строежът на корабите ще се реализира във Варна.

Министърът на отбраната днес участва в церемония по отбелязване на 50-а годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби и въвеждането в състава на Военноморските сили на два новопридобити минни ловеца, купени от Нидерландия.

Сред гостите бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Нидерландия в България Берендина Мария Тен Тъшър, офицери, представители на местната и държавната власт, граждани. Корабите получиха имената "Струма" и "Места", а на тях тържествено бе вдигнат флагът на бойния флот.

Министър Каракачанов посочи, че от 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб на ВМС. По думите му придобиването на минните ловци е поредното доказателство, че способността на армията ни се увеличава и тя започва постепенно да преодолява проблемите си, натрупани през последните десетилетия.

Военноморските сили имат нужда от още кораби от този тип и в близко време може да се проведат нови разговори с Кралство Нидерландия, допълни адмирал Ефтимов.

Той посочи, че цената на двата новопридобити минни ловеца е символична, но усилията на военните ни моряци да ги усвоят далеч не са такива.

По думите на Ефтимов, за да бъдат напълно годни за експлоатация корабите, има нужда от още работа по тях, но те са модернизирани и противоминното им оборудване е добро. Най-вероятно реалното им използване ще започне в средата на следващата година.

"Предстои да бъдат разгледани и няколко предложения за подводници за нуждите на ВМС", каза още началникът на отбраната.

По думите му разговори текат с Норвегия и Италия. "По тази тема обаче е нужна реална преценка - не само за състоянието на съдовете, а и какви са нашите възможности за поддържането им, тъй като подводниците са предизвикателство в това отношение", допълни Ефтимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова протеста бърза да ги разкара. Всеки ден, който допълнително прекарват в управлението, заробва страната за десетилетия напред. Бедна ви е фантазията колко вреда още могат да нанесат за оставащите няколко месеца. А веднъж тръгнат ли си от властта, ще почнат една по една да лъсват истините за щетите. Те сега управляват на кредит, но в един момент това ще приключи и бъдещите управления на страната ще трябва да мислят за пари, с които да се връщат заемите.
24
4
 
6
 
! Отговори
ЛЕНИН МОРЕНО преди 3 години
АГЕНТ ИВАН ЯКО ТРОШИ ПАРИ...Как го търпите , братя вуггари ?Та вие не сте морска държава ? Церно море е езеро..За какво са ви минни чистачи ?
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега вече ще можем да нападнем руснаците, ако корабите не потънат преди да стигнат до другия бряг на Черно море. Обаче ако все пак успеем да стигнем до руските брегове, руските моряци ще се смеят до смърт.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На колко 40-50 години са холандските подаръци и колко 300-400 млн струват?За един преател питам аз съм сигурен че са страховити бойни машини от които руснаците ще затреперят от ужас.:)))
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля да си тръгна от България. Аз това няма да го плащам, нито децата ми. Който иска да седи в територията и да изплаща далаверите на каракачанката.
20
5
 
13
 
! Отговори
Оруч рейс преди 3 години
Освен за да се угоди на господарите и компаниите около тях, не виждам за какво са тези самолети и кораби. Оня ден стана ясно, че самолетите няма кой да ги пилотира. А с корабите кого ще нападате? В черно море има Русия и Турция. С коя от двете ще си мерите...силите? Освен Сърбия всички наоколо са в НАТО. Македония ли плашите?
19
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
много противна физиономия..Лицето му е ТВЪРДЕ несиметрично,а това говори за смущения в мозъка.И въпреки,че белега му е на дясната страна на челото,изражението му говори за проблем с лявата половина.Лявото полукълбо се проектира на дясната лицева част....но това-между другото..Всеки има некакви проблеми..
18
5
 
5
 
! Отговори
пул преди 3 години
Много умен и родолюбив политик ! Той ми е любимец , заедно с Дариткова и Караянчева!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко милиарда за самолети, милиард и половина за бронетранспортьори, милиард и половина за кораби. България е начело в класацията в света по военни разходи спрямо БВП. Изискванията на НАТО са страните членки да стигнат до 2 %. Разумните държави в Западна Европа старателно избягват да стигнат тоя процент, защото здравия разум изисква да се инвестира в икономическо развитие. А в България военните разходи няколко пъти ще надвишат 2-та процента от БВП. Сигурно и държави във война не го правят.
16
0
 
3
 
! Отговори
Акебоно преди 3 години
Пешо сумиста е кум на Ричард Алибегов!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро похарчиха милиард и половина за 150 машини на пехотата - по 10 млн. за бронирана машина. Няма друг в света, който да си е купил подобна техника на такива цени.
14
5
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
С новите кораби ще превземем истанбул за часове!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нов заем няма ли да вземем, до редовните избори има достатъчно време да дръпнем още няколко милиарда и да си купим нови цукала за родните военни.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще вкарат България в такова финансово и дългово блато, че няма да може да се измъкнем десетилетия напред, а може би гарантираната мизерия на бъдещите поколения ще ги накара да напуснат завинаги страната и да се интегрират в други общества, отказвайки дори да си спомнят, че са били българи. Патриоти като Каракачанов, ще унищожат тази страна.
11
6
 
4
 
! Отговори
Да построят преди 3 години
и самолетоносач за новите F-16. Варна ще се справи.
10
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
бързат,бързат,бързат...Зер изтичат последните дни,в които могат да си пълнят гушките...после,...ние да му мислим..
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаващи себе си държавници работят за привличането на инвестиции в икономиките на страните си, а нашите нещастници се хвалят с получаването на все нови и нови заробващи кредити и авансовото плащане на летящи и плаващи таралясници.Плащаш днес - получаваш след години, ако слушкаш.Ако се ослушаш - оставаш без таралясници и без пари.
8
4
 
7
 
! Отговори
До Каракачанов преди 3 години
40лв.за едно дете е подигравка.Не МУ ги искам.Само кетарингът в училище е 4лв.на ден.Да си ги сложи в чекмеджето.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В съвременния свят истински силните държави са тези, които имат мощни икономики. Ако наистина тези бяха патриоти, усилията им щяха да са насочени към икономическото модернизиране на държавата, към създаването на висок жизнен стандарт, който да спре обезлюдяването. С прахосването на пари за бракувани оръжия, за да могат да приберат в джоба някоя комисионна само ще ускорят закриването на държавата ни. В това няма нищо патриотично. Патриотизма им е чисто лицемерие.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите кораби от 1985 година и 1986 година.