От утре носенето на маски на открито е задължително

Те са необходими на места, където не може да се спазва дистанция
21 окт 2020 21:45, Нели Христова
74
От утре носенето на маски на открито е задължително
Снимка: БГНЕС

От утре, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст. 

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със издадена днес Заповед № РД-01-609/21.10.2020 г.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля,че да носиш маска е много хубаво.Но не е зле да се въведе и комендантски вечерен час.А най-добре е да ни затворят в къщи и да върнат КПП тата.Човек гледа по телевизията ежедневният брифинг на ЩАБА, слуша новините за коронавируса и някак неусетно се изтърколила годината.
40
2
 
13
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
От утри че си вземем лазерна рулеткъ че да замервам отстоянията. Мдааа. Да няма после глоби млоби ;)))
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То трябвало да напишат в заповедта многократните маски да се перат, щото виждам на някои пенсионери са от пролетта прани 1-2 пъти, а еднократните ги носят по един месец.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Починал е доброволец в клиничните тестове на ваксината срещу COVID-19, разработвана от Астра Зенека и Оксфорд, съобщиха бразилските здравни власти, предаде БНТ
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, задължително. Гледаш да няма човек по-близо от метър и половина, това е.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази маска като гаща я чувствам веке. Днес докато не беше на мен, се почувствах неудобно некак.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото каже боко, това става. Не е необходима маска на места където няма струпване на хора. Добре, че не оставя специалистите-кандидати за трибунал да правят каквото искат.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЖоОзначава да не се струпват хора на групи.Отделно и полицая ако ти се изпречи на близко разстояние пред тебе трябва да си извадиш маската и да я сложиш според заповедта.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая заповед е пунта-мара. Трябва да си на концерт или на мач за да се налага да слагаш маска. Ако няма струпване на хора, не е нужна, както каза ***.
32
5
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Ама и протести ли имало още? Тц тц.. глей ти!
31
7
 
2
 
! Отговори
29 преди 3 години
Ко??? :))) И кво да им ограничават на 100 паляка, половината пияни, другата друсалки... и няколко кибика за бройка! Ахаххаха "да ги ограничавали"! Хубаво, че не е престъпление да си ***!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Важно питанеАа, никво осмърдяване, ще си издишваш дима в маската и ще си рециклираш!
29
1
 
8
 
! Отговори
Важно питане преди 3 години
Като излизам да пуша пред дискотеката, кога по-точно трябва да сложа маската - преди или след като осмърдя всичко наоколо с цигарата!?
28
1
 
26
 
! Отговори
Жо преди 3 години
ЕДНА НАРЕДБА не може да бъде "разтеглива", т.е. всеки субективно да си определя кога и как да я спазва. Какво означава "струпване на хора на по-малко от 1,5 метра? Когато ходиш по улицата, ситуацията непрекъснато се мени. Същото е в метрото, трамвая и др.Тук става въпрос за глоби от 300 до 1000 лв.Значи, седиш си на улицата, няма хора, идва полицая и казва- "Аз съм на 1 метър от теб, дай 300 лв!
27
1
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Бойко каза друго !!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве дневалния , кажи колко е часът, че требе да мием дзъпките и да лягаме?
25
1
 
8
 
! Отговори
АЧИК-АЧИК; ТЕТ-А-ТЕТ преди 3 години
Участниците в конгресно-конферентни мероприятия (делегати на конгрес на ГЕРБ) могат да се събират накуп без маски, докато останалите при невъзможност да стоят на дистанция един от друг минимум 1,5 метра (протестиращи срещу правителството на ГЕРБ) се задължават да носят маски!
24
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
всъщност,болката им е ПРОТЕСТИТЕ!!!!ТЯХ ИСКАТ ДА ОГРАНИЧАТ и САНКЦИОНИРАТ айдуците!
23
2
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Маска маска, целия живот е маска. Маски тук маски и там, що ли ги носим и сам аз не знам. Маската туряй и слушай власта щот инак ще получиш як шут в г....а ;))) Това е новият текст на Мастър оф пупетс. Мога и по добър да измъдря ама ме мързи.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези маски са само да успокоят паникьорите. Иначе са ни подкарали по сценария за стаден имунитет. Затова събраха децата в училищата, като прекрасно знаят, че там най-лесно си предават зарази. Затова и сега си траят по въпроса и упорито ги държат присъствено. Знаят, че повечето ще го изкараме като грип, а като някой много закъса или ще отиде в болница, или ще умре, планирани жертви. РЗИ е тотално абдикирало, издава отвреме на време препоръки за карантина, но нищо друго. Ами това е. Бъдете здрави!