Личен лекар: На първа линия сме и сме изтощени

Медиците сами си купуват маски и консумативи
Обновена: 22 окт 2020 22:38 | 22 окт 2020 22:37, Веселина Йорданова
40

30% от починалите медици са лични лекари. Колко екстремна е ситуацията с коронавируса?

Общопрактикуващите лекари са на първа линия, ние не сме там само за МЗ. Работим до пълно изтощение. Държавата прие, че като частни лечебни заведения не трябва да получаваме помощ, дезинфектанти. Това каза за "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ тя сама си купува маската, ръкавиците, консумативите, а също и тези за медицинската сестра, с която работи, с което за ден стойността им достига около 40-50 лв.

"Ние сме първата линия и не е ясно пациентът с какво точно идва, дали с Ковид-19, дали с друга болест. За миналата седмица съм имала 5 деца, настанени в болница, с пневмония", посочи тя.

Според нея се дават консултации по телефона за пациенти в по-добро състояние.

"Върху плещите ни тегне голяма тежест и отговорност. Нищо не се заплаща на личните лекари за пациенти, оставени за лечение вкъщи. Представете си човек, който е вкъщи, с карантина, с положителен тест и ни звъни доста често... Ние нямаме работно време", подчерта още лекарката.

"Има начини да се правят нещата по електронен път, живеем в 21 век. Електронните направления са начин да помогнем за бърза диагноза и ограничаване на инфекциите", обясни д-р Николова за Bulgaria ON AIR.

Личният лекар посочи, че трябва да се спести цялото това движение на хора.

"Нека спрем да обвиняваме пациентите, че лъжат и мамят. Няма как да ни подведат, аз си познавам пациентите по телефона", допълни тя.

Според нея БЛС защитава своите членове, но и пациентите. Оказали се в роля да се грижат за нуждите и правата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, като си изтощена ходи се хвърли от някъде, кво ми се оплакваш, или са ви малко бонусите и рввете за още, ама гледай ако дкачаш да е по високичко, после ще има почивка, на втора линия 2м
12
2
 
24
 
! Отговори
... преди 3 години
И аз съм изтощен, щото блъскам като луд, плащам осигуровки, за да потъват някъде парите. Оня москов, въведе това с 5 години назад за осигуровките и си би камшика. Само за последните 5 години, на мен са ми удържани над 10 бона и като отида на лекар - плащам. Що? Къде отидоха моите 10 бона?Най добре електронна карта. Работиш, удържат се и отиват в тази карта. Отивам на лекар, вадя картата и си плащам с нея. Който не работи - няма да се лекува. Не аз лекувам маалата а за мене си пак да плащам.
11
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Бях болен от Covid19 за 14 дни карантина никой от РЗИ не дойде вкъщи. И по телефона същото.Дойдоха САМО служители на МВР, които донесоха предписанията на мен и семейството ми. Не разбирам защо служителите на МВР не са на първа линия за бонусите ?А на РЗИ са.
10
9
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Изтощен съм от ежечасното повтаряне на световната лъжа,наречена корона вирус.Проблемът може да се реши по сталински-спира се всякакво бръщолевене по въпроса,и измисленият проблем отива в небитието.Е,остават и онези,които го разпространяват,но и на тях ще им се намери полезна дейност,мда.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какво са изтощени те болните са на вентилатор тия да не въртsт вентилатора със ръце обяснетe от какво сте изтощени. То всеки може да каже, че е изтощен.
8
6
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
От какво са изтощени???? Ковид болните ДОРИ НЕ СЕ ПРЕГЛЕЖДАТ. ОБАЖДАТ ИМ СЕ ПО ТЕЛЕФОНА. ПРЕДПИСВАТ ЛЕКАРСТВА / ПОВЕЧЕТО БЕЗСМИСЛЕНИ И ДОРИ ВЛОШАВАЩИ БОЛНИЯ/ . ПРИ ВЛОШАВАНЕ - ДАВАТ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА БОЛНИЦА. МНООООООООГО ТЕЖКО!!! УЖАС ПРОСТО!!!
7
6
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
От какво сте изтощени ?!? От амкане?????От преяждане?!?;
6
6
 
15
 
! Отговори
999 преди 3 години
ЕЕЕЕЕ, Я СТИГА МРЪНКАНЕ!!!! ТОЛКОВА ХИЛЯДИ ПОЛУЧАВАТ НА МЕСЕЦ, НЕ МОГАТ ДА СИ КЕПЯТ САМИ ЕДНИ МАСКИ И ДЕЗИНФЕКТАНТИ!!!!! СМЕШЕН ПЛАЧ!!!! АЛИБЕГОВ КАЗА, ЧЕ НЯМАТ ЗАРАЗЕНИ СЕРВИТЬОРИ И СЛУЖИТЕЛИ САМО ЗАЩОТО НОСЯТ МАСКИ!!! НА ТЯХ КОЙ ИМ КУПУВА МАСКИТЕ И ДЕЗИНФЕКТАНТИТЕ?? ДА НЕ ИМ ГИ ДАВА ДЪРЖАВАТА??? И ЗАЩО САМО ТАЯ ДАВАТ КАТО ЛИЧЕН ЛЕКАР, ЕДИНСТВЕНА Е В БГ СИГУРНО!!!!
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Повечето магазини и услуги в Чехия спират работа. Освен затварянето на училищата, баровете и ресторантите, от днес гражданите могат да се придвижват само по неотложни причини, предава bTV."А ние в Бг си играем на тинтири-минтири и "намаляваме" дискоидиотите наполовина.ПЪЛЕН ЛОДАУН и НИЩО друго не може да спре тоя вирус.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га ядохте кифтиетата ни ривахтье.
3
4
 
14
 
! Отговори
Яяяяя преди 3 години
За 1000лв на месец маски ,ръкавици и дезифектанти,само да питам това с пътните до Китай ли е?
2
13
 
4
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Борете се д-р Николова ще бъдете оценени Вие и вашите колеги, които денонощно се грижите за нас. Сигурна съм, че г-н Борисов заедно с министрите си ще намери средства да бъдете обезщетени за безсънните нощи в отпора срещу това невиждано зло, наречено Коронавирус!Дръжте се мила, Господ да ви дава сила!
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, не! Поредната светица. Как ли пък ше и повярвам, че сама си купува консумативите.