Местим стрелките на часовника тази нощ

Връщаме се към зимното часово време
24 окт 2020 09:52, Елка Василева
41
Местим стрелките на часовника тази нощ
Снимка: архив, БГНЕС

В 4.00 часа през предстоящата нощ /събота срещу неделя/ се връщаме към зимното часово време.

Това означава, че връщаме стрелките с един час назад. Така 4.00 часа ще стане 3.00 часа и ще имаме един час повече сън, което ще ни даде възможност по-лесно да се адаптираме към зимното часово време.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на XX век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа не завърши с решение по въпроса през 2018 г. Като резултат прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза се отложи за 2021 г.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
20
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До 4Разбирам те, готин, *** то проблема е, че требе да се работи, щото нема парунги. Иначе кво му е на тъмното? Не те виждат коя налазваш, колко си фиркан и т.н. - все полза. Оригиналното време обаче зимното, а не лятното, да знаеш.
3
8
 
32
 
! Отговори
Наяката Сакото преди 3 години
Пълна глупост е това местене на времето. Това може да е било валидно, когато хората са ползвал свещи и газени лампи, а газта е била скъпа. Сега е все едно, така или иначе в много офиси осветлението е включено и през деня. При автомобилите е същото.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок! Местим.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
навивам си часовника за 4 през ноща за да мога да го върна навреме.