Нереалистично е специализираните болници да лекуват пациенти с COVID-19

Трябва да се издадат допълнителни указания за отделения за родилки с коронавируса
28 окт 2020 17:37, Ния Христова
8
Нереалистично е специализираните болници да лекуват пациенти с COVID-19
Снимка: БГНЕС
"Не е реалистично в специализирани болници да се разкриват COVID отделения, още повече до 10 на сто от леглата". Това каза пред БНР директорът на Първа АГ болница в столицата д-р Гергана Коларова.
 
Здравния министър издаде заповед, която гласи всички лечебни заведения в областите с най-висока заболеваемост да разкрият COVID отделения с минимум 10 процента от общия брой легла, с които разполагат. При тези с по-малко пациенти процентът е 5.
 
"Ние подготвяме част от легла, които имахме по предписание от СРЗИ за родилки или бременни, които са неусложнени, но 10 на сто от леглата – това е твърдо нереалистично. Дали сме това свое становище до здравните власти, но нямаме отговор и чакаме допълнително разпореждане по въпроса", посочи още д-р Коларова.
 
"Ние не отказваме раждане, и двата вида – и нормално, и секцио, още повече че второ се препоръчва, за да се скъси контактът на бебето с майката, но нещата се усложняват, ако майката, която е положителна за коронавирус, трябва да остане по-дълго време в отделението. Защото тя може да не е в лошо състояние в началото, но в последствие да се влоши. Затова смятам, че трябва да се обособи друго място, където да се настаняват тези жени – в една болница, на едно място, където да получават адекватни за това заболяване грижи".
 
Д-р Гергана Коларова изтъкна, че в болницата няма нито пулмолог, нито инфекционист:
 
"Търсим поне пулмолог, но не сме намерили. Имахме случай с такава пациентка, която впоследствие беше преместена в друго лечебно заведение. Имаме обособена зона за такива бременни и родилки, имаме и такава операционна, и екип, който има всички предпазни средства за коронавирус. Но после преведохме родилката в друга болница чрез екип на Спешната помощ. Преди това обаче, както е по регламент, тя роди близнаци, на 24-тия час и на 7-ия ден бяха направени тестове. Те бяха отрицателни".
 
Първа АГ болница има възможност да отдели само три легла за родилки и бременни с коронавирус.
 
"Останалото би ни затруднило, болницата е така строена, че не е възможно разделяне на потоците. Не разчитаме някой да ни осигури инфекционист, реаниматор или пулмолог – ние сами трябва да си ги намерим".

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отмениха разпределението и сега изпадат в паника,че им липсват елементарни познания.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медицина завършили пък не могат да лекуват болни.
Пулмолозите не са много, а интернистите решиха ,че не им трябват.
Сега ще се преквалифицират.
6
0
 
17
 
! Отговори
Любопитен преди 1 месец
Частните болници приемат ли болни с С19?Не е ли редно след като точат Здравната каса,също да се ангажират?
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата ситуация е нереална, така че хайде стига повече скатавки! Като от касата пари да вземете сте първи, ама тази каса ние я пълним нашите осигуровки! Няма само цветя и рози!
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не иска да лекува ковид, да му прекратят договора със здравната каса за клинични пътеки и да ги видя тогава как ще разчитат на "невидимата ръка на пазара" да ги изхранва
3
2
 
8
 
! Отговори
Нищо не пречи преди 1 месец
Спецболниците да заделят 10% за спецболни с ковид. Същото се отнася и за онкоболниците.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам да поканим и затворниците за да лекуват !
1
5
 
12
 
! Отговори
Щом е болница преди 1 месец
трябва да лекува, ай стига с тия чалъми.