Срещу двоен извънреден труд: Искаме ли "ходещи бомби"?

Според "Подкрепа" поправките ерозират трудовите права
68
Срещу двоен извънреден труд: Искаме ли "ходещи бомби"?
Снимка: БГНЕС

Срещу увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно протестират от КТ "Подкрепа".

Според синдиката законовите поправки са израз на поредното ерозиране на трудовите права в България.

Още по темата

Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е забранен, записано е, че такъв може да се полага за наложителни дейности - например аварийни дейности и природни бедствия, обясни пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в синдиката.

Има обаче и текст за започната работа, която не може да се довърши в работното време – именно през този текст се нарушава масово забраната за извънреден труд, подчерта Григорова. По думите й чрез настоящата поправка работодателите се опитват да легализират незаконни практики.

Поправките се записват въпреки почти двугодишния отпор, който КТ "Подкрепа" демонстрира спрямо извънредния труд. Натискът за двойното му увеличение е още от началото на 2019 година, припомни синдикалистът.

За хората, за които ще се прилагат новите разпоредби, ще бъде възможно работният ден да стане 9 часа на фона на световната тенденция да се намалява работното време, отбеляза още Ваня Григорова.

500-600 часа извънреден труд са натрупали служители на "БДЖ Товарни превози". По думите й, така хората се превръщат в "ходещи бомби".

"Искаме ли да се повтори Хитрино? Искаме ли да се повтори случаят, в който преуморена акушерка преби 4-дневно бебе?", попита тя.

Често извънредният труд дори не се отчита като такъв. Той се прикрива чрез т.нар. сумирано изчисляване на работното време и се зачита като нормален, без да се заплаща, гласят други аргументи на синдиката.

Практиките в Европа за извънредния труд са разнопосочни. Увеличение от 200 на 400 часа в Унгария например е предизвикало излизането на десетки хиляди работници по улиците, обясни Григорова.

На протеста днес ще бъде изразено недоволство и срещу еднодневните трудови договори.

"В момента, в който дойде инспектор, набързо се надраскват няколко такива договора и останалите хора се прогонват от нивата. Те им служат за алиби, за да продължат да полагат недеклариран труд", коментира експертът.

Според Григорова обхватът на еднодневните трудови договори в различни сектори се разширява. Евродиректива се опитва да ги ограничи, а ние доброволно разширяваме, коментира Ваня Григорова.
 


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
1
 
! Отговори
haha преди 1 месец
друг е въпроса по време на работното време, колко време се отделя за цигари, кафета и реалната смислесна работа колко е?? труда в БГ е неефективен, хората са мързеливи, остаряват, а младите искат все по перваза - нещо тънко в София и сивия сектор :))
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 57

Ако съботите са от време на време, то защо 300ч? 10 съботи(всяка 5та в годината, за да не говорим още за редовно нещо) са точно 80 часа или почти 2 пъти по-малко от досегашното и 4 пъти по-малко от новото. Ако извънредното значи всяка събота, то наистина не е извънредно, а проблем с наемането на хора и планирането, нали? Просто при нужда от един ден повече на фирмата са нужни 20% повече работници и съответните инвестиции в техника и помещения или производство с резерви, т.е. планиране
62
0
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
Грешката ти е че по време на отпуска нямат право да ти дават извънреден труд.А ти разглеждаш само случай без отпуски което си е грубо нарушение на закона.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
230 дни работни има човек ако използва и неплатената отпуска стават 200 дни работни или се пада по час и половина на работен ден извънреден труд при 200 дни работни .
на тези които не си използват неплатената отпуска се пада малко по малко.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само едно НЕ разбрах!!!
Къде са "Ходещите Бомби"????
Що за слабоумни заглавия които нямат грам връзка с материала????
Автора да не е от Сусурлево??
59
2
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
Не разбирам следното- ако сте на нормирано работно време и ви нарушават според вас правата, защо не сигнализирате?! Аз съм на ненормирано и въпреки това всяка минута извънреден труд ми се заплаща по 2, ако е над 40 часа седмично. Кой ви спира да си намерите друга работа?! Оплакването в интернет води до нищо. Не ви харесва даден работодател- търсите квалификация и го сменяте. Ама винаги ще има кой да дойде на вашето място, защото очеизвадно говорим за неквалифициран труд, който го вършат роби.
58
2
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен 55

Вярно е
57
8
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен 56
Големите фирми имат и по-редовни клиенти и следователно по-редовна работа, тук проблем имат по-малките фирми, с максимум 100 човека !!!

И аз не лобирамза извънреден труд, не искам изобщо да работя, ама не съм уцелил от тотото :):):)
Но разберете, има немалко фирми с нередовни поръчки, в смисъл, че не са еднакви през цялата година ! За да оцелеят, работят с опредлен брой хора, отвреме навреме наема тповече хора, но често се налага да се работи събота, за да се изпълнят някои поръч
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДДРОнег

Просто е- единичен случай значи извънреден труд 2-3 седмици примерно. Следващи поръчки значат НАЕМАНЕ НА ОЩЕ ХОРА. Не може да планираш бизнес с 200 човека и да го държиш на толкова при пазар, който ти търси да имаш 250-300. Ама затова и трябва просто да се заложи, че извънредният труд е +50%. Тогава, ако щеш, хората да работят и по 1000 часа на година. Самият шеф ще се светне, че е по-евтино да назначи още 50-100 човека на редовната надница.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДДРОнег

Айде да смятаме. 2020 има 250 работни дни, нали? Седмиците в годината са 52.
300/250 = 1.2 часа ВСЕКИ РАБОТЕН ДЕН. 300/52 = 5.77 часа всяка събота в годината.
Дали сметките са грешни?
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41

Проблем е заложената норма от 300 часа годишно. При работа 12 часа овъртайм са ти 4 дневно, нали? Да смятаме с 320, че е по-лесно. Това са 80 дни овъртайм. Годишно имаш към 250 работни дни. Новата норма значи всеки трети ден да си по 12 часа в офиса. Т.е. Примерно да ти заложат всеки понеделник и петъците през седмица по 12ч смяна. Виждаш ли проблема? 150 часа покриват двойно това два пъти по 2 седмици да работиш по 12ч за изпуснати срокове- онова са 4х5х2х2=80 часа!
53
3
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен

Айде малко по-вярно да смятате, а???!!!
52
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен
Има фирми и фирми ...
Има фирми, които имат строг годишен план, като по соц.времето и могат да си планират добре работата , ама колко са такива фирми ???!!! Няма го вече онова време, сега е пазарна икономика !!!
Ако имаш собствени продукти и изведнъж получиш големи поръчки, к'во правиш - казваш на клиените да си ходят ли?! Да, ама не,ако трябва извънреден труд - работи се , иначе отиват при конкуренцията !!!
А ако работиш чужди продукти пак е същото, иначе пак конкуренцията не спи !!
51
3
 
7
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 1 месец
Моето мнение е че увеличаването на часовете извънреден труд са добро предложение .
Ще ви кажа ЗАЩО - всеки е полагал труд извън работно време , коректните работодатели се видяха в чудо как да вкарат тези часове в НОИ - няма начин .
И тук е момента да ви кажа какво означава това увеличение на разрешения извъреден труд - означава че в НОИ ще имате ОФИЦИАЛНО регистриран допълнителен Осигурителен Стаж за Пенсия .
Протеста на Профсъюзите е Организиран от Мафията и Фирмите в Сивия Сектор .
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДДРОнег

Извънреден труд е ОК. Но това значи примерно един път в годината да дойде по-голяма от нормалното поръчка и да си платиш на работниците, че я поемат. Ако, обаче, фирмата разчита на извънреден труд равен на час всеки работен ден или всяка събота цяла, то фирмата всъщност е проблемна и не може да си намери служители. Това е проблем с лош бизнес план, лошо ръководство или нещо такова. Не е на работниците.
Говори ти човек, който на своя глава е работил и 5 дни без сън за проекти.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
300 часа извънреден труд са наистина 9 часа дневно всеки работен ден плюс 4-5 съботи или недели по 8ч. Или почти всяка седмица(в годината са 52) да работиш по 8ч, 6ч за всяка събота.

Не е извънредна ситуация това работодателят вместо нужни 10 човека да наеме 8 и другите да работят за липсващите двама.

Извънредно би било примерно до седмица- 5 работни дни, по 2-3 часа след работа. Т.е. максимум 20-30ч годишно. А защо няма законов текст за заплащане +50% на това време?
48
5
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Има много фирми, в които не може без извънреден труд, ако трябва да са конкурентни и дават добри заплати на много хора !!!
Няма да минем без извънреден труд, това не е лошо !!!
Лошо е когато е прекалено много , и н е добре платен !!!
47
1
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 1 месец
Да забравих че Тайван е част от Китай и е република на Китай.Съгласен съм със теб че там не са много привилегировани , не случайно САЩ искат да стъпят там и имат добра основа.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 43

Леле, ти ако знаеш в ква мизерия работят китайците.
Навремето поръчвахме едни детайли от инокс в китай. "Фабриката" беше едни машини за щанцоване, сложени върху палети и отгоре за да не ги грее слънцето имаше един бризент опънат между три палми.
Нулево качество! 90% брак. Тя и цената им беше кат за такова качество де.
Добре, че мина един ураган и ги отнесе, та се отървахме. После намерихме други, дето за 5 цента повече имаха много по-голям капацитет на производство и качество.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Относно извънредния труд, наречен от технологичния сектор "овъртайм", действително е платен във всяка компания, която уважава служителите си. Понякога ни се налага да работим извънредно и се заплаща. Относно факта, че доста програмисти използват чужди думи, вместо наши- няма лошо. Аз деплоймънт не знам как да кажа на български, наприемр и няма да го кажа, дори да има такава дума. Технологичният език е друг и доста хора не го разбират. Това не значи, че не знаем български. Знаем.