Учени от БАН разтревожени: Трябва съзнание и дисциплина срещу COVID-19

Академиците поискаха пълно обединение на усилията на цялото общество
28 окт 2020 19:16, Красимир Ангелов
72
Учени от БАН разтревожени: Трябва съзнание и дисциплина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Членовете на Отделението за медицински науки при БАН, което включва едни от най-изтъкнатите специалисти у нас в областта на медицината и здравеопазването, са крайно разтревожени за застрашителното развитие на пандемията от коронавирусната инфекция у нас и по света, се чете в тяхна позиция, разпратена до медиите.

Вече над  43 милиона души са заразени в света и над 1 милион и 200 хиляди са починали. У нас – над 43 000 са заразени, от тях близо  2 000 здравни работници, над 2 200 се намират на болнично лечение, близо 1 150 са  починалите. Тези стойности ежедневно растат и прогнозите са наистина много тревожни, още повече като се има предвид и предстоящата грипна епидемия в края на годината. Огромно е отрицателното въздействие на  пандемията не само върху здравето на хората, но и върху социалния и икономически живот в страната, отчитат учените от БАН.

Още по темата
Те призовават специално да се обърне внимание на ранните и късни последици от една коронавирусна инфекция, които могат да засегнат всички органи и системи на човешкия организъм.

"За съжаление все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и създават много трудности в правилната, научно и практически  обоснована борба с нея. Това налага пълно обединение на усилията на цялото общество, на всички държавни, общински и други публични институции, на всеки трезво мислещ гражданин за борба с коронавирусната инфекция", отчитат учените.

От там отчитат, че данните, които съобщават най-големите световни центрове, занимаващи се с проблемите на инфекциозните болести в света, каквито са СЗО, Центърът за контрол на заболяванията на САЩ, Европейският център за контрол на заболяванията, Университетът Джонс Хопкинс, САЩ, Институтът Паул Ерлих, Германия и много други, категорично предлагат мерки и подкрепят политиката за ограничаване на пандемията чрез:

• въвеждане на различни по характер и размер карантинни мерки, съобразно локалното или национално разпространение на инфекцията,

•  висока гражданска дисциплина и съзнание за носенето на маски на обществени места и очилата, предписани за корекция на зрението, тъй като става въпрос за една въздушно-капкова инфекция,

•  спазването на социална и физическа дистанция, с ограничаване на масовите обществени мероприятия,

• висока лична хигиена, особено с редовно миене на ръцете, тъй като вирусът може да се задържа дълго време върху различните повърхности,

• приемане на средства за подкрепа на имунната система, когато човек е още клинично здрав, с профилактична цел, за стимулиране на естествения, вродения имунитет,

• ограничаване на социалните контакти без необходима нужда,

• активно спортуване на открито,

• пълноценна храна с преобладаване на плодове и зеленчуци.

"Спазването на всички тези мерки, които до сега активно се предлагат у нас, са единствените възможности за ограничаване на коронавирусната инфекция. Медицинската наука не разполага все още с нейното специфично, причинно лечение, истински безвредна и ефикасна ваксина също е проблем на бъдещето. Това, което можем всички ние като общество и като отделни индивиди, е да проявим  високо чувство на съзнание и дисциплина и да спазваме тези основни изисквани, с което да намалим тревожното разпространение на инфекцията и последиците от нея", се чете още в позицията.

В нея учените от БАН в областта на медицината изразяват своята подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, „която е научно обоснована и единствено правилната към настоящия момент“.

"Високо оценяваме активността на нашите колеги от другите звена на БАН, които с практическата си работа и компетентни изяви в медиите допринасят за правилното разбиране на коронавирусната инфекция и справянето с нея", става ясно от позицията, подписана от акад. Богдан Петрунов, акад. Владимир Овчаров, акад. Ваньо Митев, акад. Дамян Дамянов, акад. Иван Миланов, акад. Лъчезар Трайков, акад. Николай Попов, акад. Петя Василева, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Асен Гудев, чл.-кор. Григор Горчев, чл.-кор. Иван Митов, чл.-кор. Йовчо Топалов, чл.-кор. Николай Петров, чл.-кор. Николай Цанков, чл.-кор. Олга Полякова, чл.-кор. Чавдар Славов.


72
Още от Общество
Кметът на р-н "Студенски": С COVID-19 съм, а джипито не вдига
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
бацо преди 4 седмици
Кажете го на Мангъра и го питайте каква му е далаверата да кара хората да се заразяват.
60
1
 
1
 
! Отговори
Кървав данък преди 4 седмици
Г-н Бойко Борисов никога не си е давал сметка, че наличието на научен потенциал за една страна, така, както и наличието на армия, е част от нейната национална сигурност. Народ, който не храни своя армия, рано или късно започва да храни чужда армия. Нека си спомним два лозунга, знакови за управлението на кабинета "Борисов - 1". Единият беше за учените - феодални старци, а другият - за лекарите-убийци. Днес България плаща данък за катастрофалното намаляване на броя на българските учени и лекари.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До И БАН се разцепи

В БАН колят и бесят поддръжниците на Радев. В техни ръце са и ножът, и хлябът и си ги предават по роднинска линия.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
УчЕните и те да кудкудякнат нещо!
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе кои сте Вие, че ще ми казвате от какво няма да се разболявам? Да не съм ви собственост? Или ще ви натоваря здравната система, ако се разболея. Нали не смятате, че като плащам почти насила здравни застраховки, мисля да ходя въобще на лекар?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Станислав

Те си искат Станиславе, мислят че като сме в ЕС може да си го позволят :) Първо да надминем някоя "извън ЕС държава" по БВП, тогава да искат.
55
4
 
4
 
! Отговори
Станислав преди 4 седмици
До вчера подкрепяха протестите които палиха маски сега се тревожат за Ковид. Да се изяснят. Днеска и на протестите протестират, че не е готова здравната система за Ковид а до вчера изнасяха речи как няма Ковид и няма да носят маски и те не знаят какво искат.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Сержант

Серж, какви закони да спазваш, като е джунгла навънка :) Изглеждаш ли добре и си нахален, това е връх на човешката еволюция :)
53
6
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 4 седмици
Дисциплината е далечна за българите. Който е дисциплиниран и спазва законите в България го наричат луд. Тъжна гледка сме. Само диктатура ни оправя.
52
0
 
3
 
! Отговори
93195 преди 4 седмици
Какво стана с военно-полевата болница в Арена Армеец? Зрителите на София опън направо там ли ще ги хоспитаализират?
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българинът е диво животно
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 41

Ако БАН правеха нещо, може би нямаше да има подигравки, все пак са мислители като 99% от българите :) Но все пак да ги оправдая.... НАСА също им плащат данъкоплатците, все още нямат двигател да ги изтреля до МКС, иначе ще заселят Марс :) Мъск ще ги оправи неверниците :)
49
3
 
1
 
! Отговори
Винету преди 4 седмици
Аааа...., големъ работа е тоз Вирус, ей!

Мъ, Природатъ си знай работатъ, щоту био-Матряла многу, а качеството му многу Ниско!
48
2
 
1
 
! Отговори
joe преди 4 седмици
Не е приятно преживяването. Казвам го от опит. Маските не помагат ,моята маска не съм я свалял и винаги е била от най-високо качество.
47
4
 
7
 
! Отговори
Не е добре преди 4 седмици
Времето е мъгливо, вирусът си лети във въздуха лепи се по мъглата, каквото и да правят ще е почти безсмислено.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БАН и Бойко някак не ми звучи!
45
5
 
0
 
! Отговори
edin ot selo преди 4 седмици
mliako iaica i limon za vsicki
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Учените от БАН да вземат да направят по-бързо ваксина вместо да разсъждават!!!!!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не бе,нали бяха феодални старци в БАН?!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До хяхя

А ти какво си? Марсианец? И как е там?