В момента консумираме ефекта от започването на учебната година

Числата на заразените ученици и учители са много по-големи от официалната статистика
28 окт 2020 13:10, Ния Христова
44
 
Какво доведе до рекордите в броя на случаите на COVID-19 у нас, които регистрираме напоследък?
 
"Огромно значение има започването на учебния процес. Започваме да консумираме това, което се случи след отварянето на училищата. Науката е категорична. Ние трябва да се отнасяме с уважение към нея, не да се държим като хора, които са обладани от ефекта на Дънинг-Крюгер. Базирайки се на тези факти, ние в момента консумираме това минимум 25% увеличение на разпространението на болестта от отварянето на училищата. Училищата са много важен фактор и ние това го очаквахме. Израел например обявиха втория по важност фактор по разпространение на инфекцията", коментира пулмологът проф. Коста Костов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според него числата на заразените ученици и учители са много по-големи от официалната статистика.
 
"В момента според официалните данни в България има около 500 учители и 500 ученици, които са засегнати от инфекцията. Категоричен съм, че тези цифри са нереални. Категоричен съм, че числата са много по-високи - двойно или тройно. Според мен главният фактор в момента е това. Второстепенният фактор е пренебрежението на българското общество", заяви ученият.
 
Специалистът обясни, че затварянето е било полезна мярка в началото на пандемията, но огромен проблем продължава да бъде скептизицмът на българите.
 
"В началото локдаунът помогна, беше необходим, защото системата не беше подготвена. Ние не знаехме какво ще се случи. Сега нещата са различни, доста неща се промениха. Например промени се нивото на смъртност. Сега смъртността е много по-ниска. Това е така, защото протоколите са по-добри. Промениха се моделите на лечение в интензивните звена. Напреднахме много в знанието си. Напреднахме много и в отношението си към терапевтичните протоколи. Не се промени обаче отношението ни към пандемията. Огромната част от българите не искат да повярват, че това ни се случва. Много хора се чудят - това грип ли е или не. Моята практика показва, че става въпрос за един по-патогенен, по-агресивен от грипа вирус", категоричен бе експертът.
 
По думите на проф. Костов в Европа по време на обичания есенно-зимен сезон около 500 000 души са заразените, а от тях 50-60 хиляди почиват.
 
"Сега когато погледнете към 3 европейски страни, сборът от техните смъртни случаи надвишава това число за цяла Европа", подчерта още проф. Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
17
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Вчера Ваша колежка каза, че 50% от нейните ученици са със симптоми на грип! А грип няма! Да, те го карат леко, но заразяват семействата си, които са възрастни хора! В класа на моята дъщеря 6 деца кашлят и подсмърчат! Къде е тук контрола, госпожо???
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата и студентите (с всички вървящи с тях идиотщини) са причината за настоящата втора вълна. Както и по-студеното време естествено. За съжаление не сме подготвени организационно за затваряне на училищата и цялата ситуация противопоставя психичното и икономическо здраве на родителите, с физичесткото здраве (т.е. живота) на учителите. При тази средна възраст, учителите буквално рискуват живота си влизайки в клас. От министерството трябва да се замислят сериозно.
21
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя в училище. Имаме само 1 болен ученик. Заради един ученик да затворим училището. Кой ще даде отпуска на родителите да си гледат децата, кой ще плати тези отпуски.
20
1
 
15
 
! Отговори
! преди 3 години
Един доктор да има съвест и да каже истината! Браво, докторе! Ще останете неразбран от *** българи! Сега е урожай за вируса: влага, ниски температури и затворени помещения! Да не се чудите, защо лятото на протестите нямаше бум на заразени!
19
6
 
16
 
! Отговори
DEM преди 3 години
А цяло лято протести как пък не се отразиха на заболелите. Как така според онзи хубав господин Алибегов нощните клубове не са огнище на вируса? Със съмнителната си хигиена. Хората прекарват там 2-3 часа и на другия ден са по паркове, училища, болници и казваме, че училището е инкубатор на зараза, но кръчмите не са.Тъпо племе. Не наяло се и не напило се.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой ще поеме ли отговорност за този "ефект"?? И защо чак сега се преминава на дистанционно обучение, не закъсняхте ли? Добре, че в МЗ все още има някой трезвомислещи!!!
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято децата бяха на групички по паркове, градини, съоръжения, по морето сезонът си вървеше, дори чужденци имаше, стана есен и вирусът се завърна?! Да не да си беше отишъл до тях да си почине и да зареди сили? Освен това ходи вечер и заразява до сутринта. С подобни мерки, че дори и пълно затваряне и 20 години ще го влачим. Както и да обвинявате хората че не спазвали мерките
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Компетентния *** няма да повярва, докато му се случи лично на него.Факт.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Ми да бяхте си ги възпитали по-добре, нямаше сега да сте "горките". Нахапана кифла - на улицата. Доплюло му се на малкото - на улицата. Иска да впечатли някого - крещи с пълно гърло срещу минувачите. Кашлят и кихат, без да поставят ръка на устата си.Обяснете им, че от тях самите зависи дали ще учат дистанционно. Възпитайте у тях уважение към околните.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сега когато погледнете към 3 европейски страни, сборът от техните смъртни случаи надвишава това число за цяла Европа", подчерта още проф. Костов.------Статистиката лъже.
13
8
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Аз съм уумен. Нямам деца и си бича айляка по цял ден с наргилето и плейстейшъна. Вие му мислете
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заповядайте да консумирате ефекта от дистанционното обучение! Върху децата и върху горките родители!
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента консумираме безхаберието на така наречените управляващи ни бандити
10
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тук имаше опция за публикуване на снимки, щях да ви покажа една от улицата пред нас в момента. Тълпи шумни деца се бутат по тротоара на път към дюнера и пицарията, като нито едно не е с маска. Между тях притеснено пъплят възрастни хора с маски и бастунчета. Естествено, че от училищата тръгна втората вълна. Абсолютни люпилни!
9
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Консумираме училищата викате. А цяло лято протести и мутри на Слънчака що не консумирахме нищо?
8
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е айде, затворете ги тея училища да мирясате. Да видим дали ще изчезне тоя вирус.Или ааааа, късно ще е , да. Пак няма да сте доволни
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе защо не заявихте тази твърда позиция преди да се обърне каручката...? Сега пътища много
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 и какво от това ? Стой си вкъщи и не се сърди на никой
5
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постоянно пиша,че училищата и детските градини са най големия инкубатор на зарази!
4
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учебната година няма как да не започне.Никой българин не носи вина, че се е появил такъв вирус.Никое управление няма да затвори хората за постоянно в домовете им.Защото тогава психолозите ще се намесят и ще говорят " Пуснете хората, че се побъркаха".Биологична война, който оцелее ще живее.