Протоколът за домашно лечение при COVID-19, препоръчван от българските лекари

Все още добавките нямат доказана роля, каза проф. Коста Костов
29 окт 2020 07:06, Елка Василева
142
Протоколът за домашно лечение при COVID-19, препоръчван от българските лекари
Снимка: "Труд"

Българските лекари вече използват неофициален протокол за овладяване на симптомите на COVID-19. „Труд“ публикува “Списъка Х” с медикаменти и хранителни добавки.

Леките форми на коронавируса се лекуват в домашни условия с коктейл от витамини, цинк, селен и мелатонин. Към минералите и витамините се включва и аспирин, а в някои случаи и противосъсирващи медикаменти, както и хранителни добавки, които влияят положително върху кръвообращението и кръвосъсирването и помагат да се намали вероятността от образуване на тромб.

Масово при последните случаи на положителни PCR-тестове, но без усложнения, медиците изписват набора от добавки и витамини, като “рецептата” се изпраща на пациента по вайбър или уатсъп.

“До този момент в сериозната литература и в сериозните препоръки по отношение на COVID-19 в нито една от тях не препоръчва с абсолютна сила някоя от всички изброени хранителни добавки и витамини. Ще отделя обаче два продукта - витамин С и цинк. В клинично проучване се коментираше витамин С с високи дози в болнична обстановка. Обичайно на пациентите си в леки, амбулаторни форми без задух, няма пневмония, обикновено препоръчвам витамин С. Въпреки липсата на категорични доказателства все пак препоръчвам и Цинк - при дразнене на гърлото, когато е необичайно и силно”, заяви пред “Труд” светилото на пулмолозите у нас проф. Коста Костов, УМБАЛ “Св. Анна”.

Още по темата

По думите му хората трябва да внимават с приема на витамин D. “Витамин D има имуномоделираща функция, но при пациент с дефицит на витамин D. Но ние не може да знаем дали пациентът има такъв дефицит, а при коронавирус не може да разкарваме пациента да си изследва витамин D”, посочи проф. Костов.

“Нито една хранителна добавка, нито мелатонинът, нито витамините все още не са с доказана роля при лечението на COVID-19”, отбеляза още той.

“Всеки лекар има своя опит, всеки лекар има своята интуиция и професионално усещане за индивидуалния пациент, защото медицината е изкуство. Тя не се занимава просто с болестта, а с болестта при конкретния човек”, отбеляза в заключение проф. Костов.

Няма стаден имунитет, може да се заразиш и 4 пъти, бях на 5 антибиотика. Това казва д-р Красимир Симеонов, УНГ, председател на Районната колегия на БЛС – Шумен.

„Няма масов имунитет, последните изследвания показват, че 2-3 месеца са антителата. Четири пъти в годината можеш да се заразиш с коронавирус, защото няма да има стаден имунитет. Иначе всеки има право да говори, но то може да е много опасно.

Доколкото знам няма изработен протокол за лечение, а само схеми на отделните болници. За Антистенокардин съм чувал в плевенската схема и се консултирах с колежка-кардиолог от Варна, която работи в Германия. Разбрах, че е отречен. На последния Национален съвет на БЛС, на който бях, колегите решиха да се събере борд от различни специалисти за създаване на единен алгоритъм, но доколкото знам това още не е станало“, каза лекарят.

„При мен всичко започна със силно схващане във врата, не спах две вечери. После се появи температура, болка зад гръдната кост, високо кръвно, кашлица. На 29 септември постъпих в МБАЛ-Шумен с двустранни изменения на белия дроб. Веднага ми приложиха антибиотик Уназин, към него добавиха и Сумамед/Азитромицин. Приемах общо 5 антибиотика, защото при мен нещата се усложниха. Също и венозно Фраксипарин, Парацетамол, антимикотични медикаменти. Десет дни поддържах температура, имах кашлица с храчки до кръв, бях 5-6 дни на кислород. Преляха ми два сака плазма, от които очаквах бързо възстановяване, но то не се получи веднага. Аз съм на 69 г. без хронични заболявания. След 23 дни в болница вече съм изписан и на 30 октомври карантината ми изтича. Сега съм само на пробиотици, Витамин D, хомеопатични лекарства. Загубил съм много мускулна маса. В началото на ноември се връщам в кабинета си да лекувам пациенти“, разказа д-р Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекар си колкото аз съм космонавт. В списъка няма нито един антибиотик.
123
2
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Нито един от тези антибиотици върши работа при българите.Други са подходящите комбинации.
122
5
 
7
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 3 години
И защо плюеха Мангъров и го изкарваха луд некадърник, като действат точно по схемата, която даде още през Април?!?
121
2
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 3 години
Абе ква е тая снимка на съдържанието на буркан от комплексна хранителна добавка. Кво е тва лечение, мани не забърквайте хората Това не са лекарства и не е никакво лечение
120
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е преди такова самолечение да си направиш кръвен тест, защото само едно предозиране със селен може направо да ти разбие сърдечно-съдовата система. Той просто става токсичен за организма. Така, че стига с тези простотии. Коронавирусни инфекции има всяка година и всички те водят до усложнения, ако не бъдат лекувани правилно и особено, ако пациента води нездравословен начин на живот, липса в менюто на достатъчно алкални храни, липса на физическа активност, тютюнопушене, алкохол и т.н.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 115Абсолютни глупости! Вит Д се дава без рецепта. Вчера съм си купил на таблетки. Единствено проблемът е, че няма от капките. Що говорите глупости не мога да разбера.
118
0
 
3
 
! Отговори
5KOV преди 3 години
Важно търговията да върви ....
117
1
 
3
 
! Отговори
хм преди 3 години
До МунчоАз лично съм много доволен от витамин Д. Преди години всяка зима карах по 4-5 настинки, от миналата година го приемам и чувствам коренна разлика. По принцип все се мажа с 50 фактор на плажа и съм под чадъра и явно имах голям дефицит. Чай от джинджифил също е добре.
116
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарувайте бърза да не фалират аптеките
115
0
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
С какви храни да се храним, за да направим средата по-лоша за развиване на вируси,това ме интересува. Чувал съм за алкализиране. Знае ли се защо едни боледуват от грип, а други не?
114
11
 
11
 
! Отговори
Abeee преди 3 години
Тия добавки освен че са в 'конски' дози повечето и ще са опасни за хора с някои заболявания, ще струват над 100-150 лв...т.е. колко хора ще си ги купят?
113
12
 
8
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Ако това с добавките и витанимите не е някаква лекарска далавере то тези не са лекари, а знахари.И в двата случая говори много зле за българското "здравеопазване" и българскит елекари, дето все уж "бягали" в чужбина...
112
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години,когато Дянков беше министър на финансите,взе милиард и половина от НЗОК.Това са наши вноски за здраве,но тогава имаше излишък и той ги взе.Къде са тези пари?Защо се мълчи по въпроса?
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вноските в НЗОК са каца без дъно.Това си остана от соца и няма избор,човек е длъжен да внася в касата дори ако има застраховка.Трябва да има частни каси и да е достатъчно да внасяш в някоя.Така ще се получи конкуренция и касите ще се борят за вноските на пациентите.Която покрива най-добре тя ще успее да се наложи в здравеопазването,иначе има социалистически монопол-хем си плащаш,хем не те лекуват!За автомобилите е измислено по-добре от колкото за хората.Правиш си застраховка и при ПТП ти покрива
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Има лекПредполагам, че си й занесъл парче кремвирш... Там има от всичко.
109
12
 
8
 
! Отговори
Има лек преди 3 години
Бях при една стара жена знахарка.Споделих страховете си от Ковид-19 и тя ми каза:Намери ми бут от комар,сърце от муха и черен дроб от светулка и ще се спасиш!Намерих ги и се спасих.Спасете се и вие!
108
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно съм съгласен да не се лекуват тези, които не си плащат осигуровките.За тях - само карантина.Аз си плащам осигуровките цял живот, а накрая за мен няма да има, защото е имало за неосигурените.Така гоните всики нормални хора в чужбина бе, маскари!
107
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В аптеката не дават дори витамин Д без рецепта. Вчера исках да купя на майка ми защото е над 75г. Казаха ми първо да си направи изследване и да прецени лекар по колко капки да приема от витамин Д.Днес не остана време да ходя при джипито на майка ми.Обадих се по телефона.Лекарката каза не може да си купите витамин Д без рецепта.Първо да направим изследване.А вие тука ми говорите за протокол с лекарства.Никой в аптеката няма да ви даде да купите без рецепта нищо от посоченото.Без лекар не става.
106
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекувахте ги..всички завърнали се без да са плащали в България нито лев здр.осигуровки.Ние не пасем трева! В България това се нарича уж обща каса.Всеки дава пари и на който се налага се лекува.Къде ми е сметката да ви давам здравни..след като един път ще ми се наложи лекар и вие ще ме лекувате по протокол дистанционно?Ние да не сме неграмотни?Ромите ги лекувате без осигуровки.Те си изкарват по 100евро на ден и се връщат заразени.Уж нямали пари.Вижте ги къде и как живеят!Имат тавани с огледала.
105
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили,Боже,аз 32г. плащам здравни осигуровки и не съм ползвала никакви преференции от здравната каса.Един път ме оперираха секцио преди 24г.През целият си трудов път съм ползвала само общо 9 дена болнични за 32г.Те сега ще ми предлагат домашно лечение по протокол!?Няма смисъл да ви плащам здравни осигуровки.Вие на пролет приехте всички заразени български емигранти.Пуснахте ги в страната да докарат вируса.Ама нали били уж българи-не можело да не ги пускате.Да..ама ги пуснахте болни.Лекувахте ги..