Топ 10 съвети от шеф Шишков как да сме отговорни при купуването и съхранението на храната

Как глобален проблем като разхищението на храни може да бъде намален с конкретни стъпки, които да облекчат и бюджета ни?
Обновена: 5 ное 2020 08:53 | 5 ное 2020 08:52, Александър Попов
Топ 10 съвети от шеф Шишков как да сме отговорни при купуването и съхранението на храната

Често, когато гледаме новини, които не ни засягат пряко, посягаме към дистанционното или просто ги оставяме за фон. Все повече са и хората, които преминават на информационен детокс заради негативния новинарски поток. И все по-често имаме нужда от положителна информация или поне такава, която да предлага решения на проблемите.

Въпреки че проблемът с разхищението на храни е сериозен в глобален, европейски и национален план, той има серия от прагматични решения, които всеки от нас може да приложи, помагайки и на бюджета си.

По данни на Глобалната мрежа на хранителните банки 33% от храната или около 1,3 млрд. тона, произведена в световен план, се унищожава поради загуба или разхищение. 88 млн. тона храна се разхищават в Европа само за една календарна година, показват данните на Европейската федерация на хранителните банки.

По данни на Евростат за България, предоставени от Българската хранителна банка (БХБ), близо 1,6 милиона българи се издържат с по-малко от 413 лв. на член на домакинството.

Въпреки това у нас се разхищават средногодишно между 88 и 90 кг храна на човек. Освен загуба за икономиките, разхищението на храна удря невидимо семейния бюджет. Невидимо, защото не си даваме сметка колко пари годишно изхвърляме заедно с изостаналите в хладилника продукти. Ако подходим обаче осъзнато към темата, можем както да спасим храната, така и да оптимизираме бюджета си.

Инициативата „Без разхищение – с голямо намаление“ на Лидл България насърчава именно отговорното отношение към купуването на продукти с цел намаляване разхищението на храна. Компанията следва цялостен подход за управление на процесите, интегриращ дейностите от планиране и оптимизация на нужните количества продукти, през намаляване на цените на хранителните продукти с наближаваща дата на изтичане срока им на годност, до специалното им позициониране в магазините. 30% е намалението на хранителни продукти, чийто срок на годност изтича след няколко дни, а 50% - в последния ден от срока на годност на храната. Така една конкретна възможност може да се превърне в спонтанно решение за вечеря, подкрепено и с бюджетно облекчение. На специално обозначените с „Без разхищение – с голямо намаление“ места за съхранение във всеки магазин клиентите бързо и лесно могат да открият намалените, напълно годни и безопасни за консумация продукти като прясно месо и месни продукти, охладени продукти, хляб и опаковани плодове и зеленчуци. Инициативата се подкрепя и от Българската хранителна банка, която е партньор на хранителната индустрия за оползотворяване и обслужване на излишни, но годни и безопасни храни, които се споделят с хора в нужда, вместо да бъдат унищожени.

Като посланик на инициативата шеф Шишков споделя своите топ 10 съвета за разумно и отговорно пазаруване и съхранение на храната, които могат да ни помогнат да ограничим проблема и да облекчат бюджета ни:

1. Винаги пазарувайте със списък.

2. Преглеждайте брошурите и си набелязвайте предварително какво ще купите.

3. Правете по-голям седмичен пазар вместо малки всекидневни покупки.

4. Планирайте предварително не само какво, но и колко ще закупите.

5. Когато купувате нещо, винаги мислите предварително какво ще приготвите с него.

6. Имайте на разположение винаги замразени и консервирани храни – те са с дълъг срок на годност.

7. Избирайте трайни храни като брашно, ориз, паста и т.н. в по-големи разфасовки, за да имате винаги под ръка.

8. Продуктите в хартиени опаковки (захар, брашно, овесени ядки) съхранявайте в голям буркан или кутия в шкаф или килер на тъмно и сухо.

9. Не смесвайте видовете храни в хладилника – зеленчуци и плодове не трябва да са на един рафт до сурово месо.

10. Продуктите в найлонови опаковки затваряйте добре, след като веднъж сте ги отворили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от

Спонсорирани публикации