Аптеките сигнализират: Пред дефицит сме на лекарства в пандемията

Причината за недостига им не е презапасяване
8 ное 2020 10:29, Елка Василева
72
Аптеките сигнализират: Пред дефицит сме на лекарства в пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение? От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.

Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици. Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите.

"За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение. Например Фраксипарин, например Клексан", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред Нова тв.

Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта. Затова с цел превенция на евентуалните усложнения при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

"Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикоидите. Международното им име е например дексаметазон. Те се използват много активно. При тях също се оформя дефицит, който се надявам да е временен", добави Костов.

Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свърхактивна имунна реакция, казват пулмолози. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат. Ако не са навременни, потискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

"Кортикостероидите са много сериозни лекарства и хората не могат да ги купуват, както ги искат. Третата група лекарства, които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента. Два- три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям", смята Костов.

Причината да сме пред дефицит на тези лекарствени продукти не е презапасяване, твърди Костов. "Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на бързо нарастващия брой на заразени, които се лекуват у дома. Болниците са добре снабдени с тези лекарства", казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Проблемът засяга конкретно домашното лечение.

"Препаратите, които се използват, съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите, са различни. Даваме стимулиращи имунната защита, витамини, антиагреганти. В някои случаи се изписват антибиотици, понякога се използват и кортикостероиди. Зависи все пак от заболяването. От най-обикновените, до най-тежката артилерия, в зависимост от тежестта на заболяването", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е кеф като знам, че на българите ще им бият ваксина против Ковид, която е измислена от турско семейство.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе тия дето 89 ви караха да викате че искате банани целогодашно къде саами с пълни гуши на всякъде по светаа вие и децата ви ядете измислени млечни продукти и калбаси и никой не се сеща да поиска поне на нова година да са истинскине ви трябва имате си банани целогодишное така е с банановите републики и народонаселението имто дори не знае че има и истински млечни и калбаси - та да си поиска
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за лекарствата е ясно само за началници и богатино днес казаха че обещаните 100 милиона дози ваксина от астра зенекамогат да се изпълнат само на 4%честито на печелившите
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Засега обаче държавата не е засякла проблем."Е, как да го засече държавата. Тиквун е под карантина и няма как да прави оперативки до крайпътни пънове.
61
2
 
8
 
! Отговори
всичко това можеше д преди 3 години
се избегне ако бяхме взели меркич вижте съседите е гърция в ЕС и сърбия извън ЕСеми, много по-добре са от наса са балканцитехните премиери и минстри явно са по-кадърни и умни от нашитене ги управляват мутри най-малкото...
60
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До сега правиха десетки милиони от оборот в аптеките, сега печалбите скачат на стотици милиони. Всичко е бизнес. Никой не го интересува живота на 1,2,3, или десетки души. Пример е сайтът хелпкарма. *** народ, слаба държава. Още малко и планът за затриване на държавицата ни, ще е изпълнен на 100 %. Браво продажни копелет***а долни.
59
1
 
9
 
! Отговори
Сатанаил преди 3 години
Защото според най-новите тенденции от днес, публикувани в средстватаза масова информация /обедните новини/, за да си сигуренче ще те приемат за в бъдеще и лекуват в болница с COVID-19, ще трябва да си приготвиш да платиш още при постъпването си:700 /седемстотин / лева ! Забележка:Цената на Ремседевир е 386 долара флакона !
58
1
 
11
 
! Отговори
VAX преди 3 години
А ваксина не чакайте. Ваксина за хепатит C се разработва от много компании почти и все още няма за разлика от Б. Сега ще почнат да навлизат скъпи лекарства - ремдесивира е пример.
57
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
нали се бяхме заредили с всичко необходимо къде са маските за 10 ст къде сабезплатните ваксини за пенсионерите сега пък няма лекарства ами поръчаитезаредете се какво се оплаквате по медиите
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пари за ядене нема, тея тук за лекарства бръмчат!
55
1
 
8
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Ще те помоля като не си запознат с въпросите на тромбофилия та, да не изказвал мнение!!! Ако си изгубил дете, няма да пишеш такива глупости!!!
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това някакъв майтап ли е,или подтик да се юрнат хората по аптеките,защото през последните 2 седмици ми се наложи няколко пъти да вляза в няколко различни аптеки за лекарства на един приятел с проблеми в краката и всички бяха буквално празни - тук там се мяркаше някой клиент като мен.И между другото,наложи се да отида в една поликлиника няколко пъти за ,за да взема резултатите от изследвания на същия приятел и коридорите бяха почти празни!Кой тогава "разграбва" лекарствата?!
53
1
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Ще те помоля като не си запознат с въпросите на тромбофилия та, да не изказвал мнение!!! Ако си изгубил дете, няма да пишеш такива глупости!!!
52
12
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 3 години
Аде стига с глезотий. Бабите ни все клексан и фраксипарин са пили и затова са раждали по 5-6 деца !
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо държавата не помисли за хилядите бременни жени, които всеки ден е необходимо да си бият клексан или фраксипарин, за да родят живи и здрави деца и да предпазят себе си от тромбове. Здравна каса не ги поема, но дори и да си плащат, на този етап няма къде да открият жизнено важните им инжекции, заради това, че държавата никаква я няма.
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Държавата не е засякла проблем" То вече няма държава. Те управляващите ако бяха грамотни и можеше да засичат проблемите нямаше да сме най-бедната и изостанала във всяка област държава в ЕС.
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не свърши аспирина само, че туршии имаме да слагаме!
48
4
 
10
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Много Хора Призовават за намеса на Гешев .Да ама Не - Гешев е обект на Разследване от Специлизираната Прокуратура . Има участие в Интернет Платформа за дарения .Скоро ще има Новини .
47
2
 
14
 
! Отговори
Не мога преди 3 години
Нормален човек: Разболява се. Лекар му предписва селен и витамин Д. Някой отива и му купува.Бай Г_а_н_ьо: Здрав е. Обажда се на цялата рода да бяга да си купува селен и витамин Д. Отива до аптеката и изкупва всичко налично. За всеки случай. Страх лозе пази.
46
1
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Изкупихте ли джиндифила ?!Демократичните банани стигат ли ... ?