Предложение: Ваучерите за храна да станат до 100 лева

Сега работодателят може да дава до 60 лв. на месец на работник
9 ное 2020 08:20, Елка Василева
20
Предложение: Ваучерите за храна да станат до 100 лева
Снимка: архив, БГНЕС

Стойността на ваучерите за храна, които работодателят може да дава на работниците си, да се повишат. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, внесени от Валери Симеонов и група депутати.

В тях е записано, че работодателят да може да отпуска до 100 лева на работник на месец за ваучер за храна, а не до 60 лева, както е сега.

В момента социалните разходи за ваучери се признават като разход за данъчни цели по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и данък общ доход, пише „Труд“.

Сумата от 60 лева е фиксирана в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала значителна част от минималната заплата, обясняват вносителите на промените. Те напомнят, че през 2021 г. минималната заплата ще стане 650 лева и така ваучерите ще представляват много малък дял от нея.

В същото време тази система е един от най-подходящите стимули за работодателите и техните работници, тъй като намалява данъчните им разходи, а в същото време увеличава потреблението по време на криза, пише още в мотивите.

Най-вероятно всеки втори работодател ще увеличи сумата на ваучерите, които дава, което означава, че близо 250 000 служители ще получават по 100 лв., а останалите 300 000 - по 60 лева. За тази цел е нужно да се увеличи годишната квота от 350 млн. лева на 500 млн. лева, което трябва да се заложи в бюджета за следващата година, предлагат още вносителите на законопроекта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Senko преди 3 години
Естествено , че трябва да се увеличи. Даже и сто лева според мен са малко , особено ако ядеш някъде около офиса си оставяш ваучер от десет лева на едно ядене !!!!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Професора преди 3 години
Още в самото начало ,работодателите започнаха да си удържат от заплатите ,като даваха ваучери.Най напред ни даваха по 40 лв във ваучери и си ги удържаха от заплата,после 60 лв и така.И 200 да ги направят пак ще вземем същата заплата като удариш накрая чертата..
14
2
 
1
 
! Отговори
GG преди 3 години
Валерката президент !!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детските помощи също следва да се дават само във ваучери!
12
1
 
2
 
! Отговори
Мъррр преди 3 години
Това, че ще увеличат лимита, не значи че работодателите ще вдигнат размера на ваучерите... но е решение в правилната посока особено в сегашната ситуация
11
1
 
2
 
! Отговори
Петров преди 3 години
До Предложение-0ставкапише "ваучери" бе *** !!! Ти статията чете ли ? Видя ли какво е значението на тази дума и в какво си изразява значението й ?!! Аз и съпругата ми вземаме и ваучери и купони , което води в месечният ни бюджет към 240 лв. Това са си пари, с които работи всеки един магазин и можеш да си купиш каквото ти минава през стомаха, стига да е храна. аман от разбирачи !!!
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен това е добра идея, дано се случи. 1-2 ходения до магазинът и сме ги похарчили.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде де , супер ще е
8
0
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Предложение-0ставкаГлупак. Навсякъде ги има по света. И това не са купони, а ваучери. Моите съседи дето работят редовно ми се хвалят, че освен заплатата тези 60 лева във ваучери им идвали дюшеш. Въпреки, че с тях алкохол и цигари не можело да се купува, ама те понеже всичко друго изпиват, та добре че са тези билетчета, че поне хляб да има и някой кренвирш да си вземат....Хахахаххахаха
7
10
 
6
 
! Отговори
Предложение-0ставка преди 3 години
XXl век, в тикволандия отново има купони за храна, като след войната.
6
6
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
10 лета Жипку Суджука ни са сети, ся приди избурити.
5
2
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Ти си беден, нямаш право на мнение! Главата долу, на колене, робе!
4
13
 
13
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Поредни предизборни ходове на Правителството.Аз никога не съм получавал ваучери, но съм жив.Никога не съм си продавал гласа по време на изборите и се чувствам добре.На мнение съм, че подобни пари трябва задължително (!) да влязат към заплатата и те да бъдат облагани.Държавата се издържа от данъците на населението, а не от спонсорството на манипулатора от Банкя, който смята, че парите идвали уж от него.Ами като е толкова щедър, да даде пари за 100% тестове на населението.Негодник долен!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това обслужва само шефовете, не служителя. Ама кво да очакваш от комунистическо управление. Как така някой ще ти определя за какво да харчиш отработеното си
2
2
 
12
 
! Отговори
4К нето заплата преди 3 години
Вдигайте че не издържам
1
4
 
7
 
! Отговори
2400 нето заплатка преди 3 години
Охааа, ше има повече лапачка скоро, че и без това не стигат сега мангизите, ше захлебя повече!