ЕП с критика срещу системата за ипотечни кредити в България

Делегация я определя като непрозрачна и много сложна
10 ное 2020 17:00, Елка Василева
25
ЕП с критика срещу системата за ипотечни кредити в България
Снимка: архив, БГНЕС

"Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита". До това заключение е стигнала делегация на Европейския парламент след посещението си в България през февруари, съобщи БНР.

Делегацията беше сформирана след множество получени петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити.

Делегатите определят системата като "непрозрачна и много сложна". Те отчитат липсата на гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, подвеждащо поведение на частни банки като неинформиране за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите, недостатъчен надзор и санкциониране на частните съдебни изпълнители, труден достъп до безплатна правна помощ за потребителите.

Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока определи по време на днешния дебат в комисията по петиции като особено незадоволително посещението на делегацията в БНБ.
Според нея евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията положението да се коригира.

"Акцентираме върху препоръките си към Българската народна банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпускането на кредити, които да гарантират защитата на потребителите според европейското право", каза Жданока.

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков определи доклада като обективен и изрази надежда, че той ще повлияе в правилната насока.

"Лично говорих с Асоциацията на банките. От Асоциацията ми обещаха да поправят тези странни, неразбираеми за нормалните хора условия, които съществуват в договорите", каза евродепутатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО НЯМАМЕ ПОЛИТИЦИ ЩЕ ТРЯБВА ЕК ДА НИ СПАСЯВА.. ХАЙДЕ СЕГА ОЩЕ ЕДНА РЕЗОЛЮЦИЯ И ПО ТОЯ ВЪПРОС..
3
2
 
3
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 3 години
Хахахаха, че те и сега са на опашки пред банките, пък ако подобрят условията и договорите , тогава -тогавааа.... та само си викам дано
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Андрей лобира, банките ще се коригират и няма да ограбват повече хората.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АУУ МИ СЕГА? ОТНОВО БОЙ ПО ТИКВАТА, ПАК КОРУПЦИЯ, ПАК ПРЕСТЪПНОСТ ПАК РЕВ И ОПРАВДАНИЯ НА ***