Най-търсена в момента - кръвната плазма от група А+

По 50-60 заявки дневно от лекари с искане да прилагат лечението
10 ное 2020 08:58, Елка Василева
12
Най-търсена в момента - кръвната плазма от група А+
Снимка: архив, БГНЕС

Вдигната е възрастовата граница и вече и хора на 65 години могат да даряват кръвна плазма. Промяната е факт от около седмица. Преди изискването беше донорите да са до 55 години и мнозина негодуваха от рестрикцията.

„Вдигането на възрастовата граница беше наше искане. Ние го отправихме в отворено писмо до премиера Бойко Борисов на 30 октомври. В него изтъкнахме, че не е добре само хора до 55 години да могат да даряват. Дадохме пример и с Англия, където няма такова ограничение. 24 часа по-късно промяната стана факт, като се удължи и работното време на Националния център по трансфузионна хематология”, коментира пред „Монитор” председателят на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“ д-р Павлина Михайлова.

Според нея в момента търсенето на кръвна плазма от лекари, които искат да прилагат лечение с нея, е много по-голямо, отколкото количеството на дарената. А причината за това не е защото няма желаещи донори. Оказва се, че Националният кръвен център може да обработи дневно само по 10-12 души, което е 25 плазми (сакчета). Всеки дарява по 600 мл кръв, от която се получават 3 сакчета плазма.

Още по темата

„Има по 50-60 искания дневно до Националния кръвен център от лекари, които искат да приложат лечение с кръвна плазма. Днес само от болница „Света Ана” е имало 8 заявки. А Националният кръвен център разполага само с два апарата, което е абсурдно. Няма как да смогне. Затова се надявам вече наистина да има възможност това да се прави и в други градове на страната”, обясни д-р Михайлова.

Според експертите кръвната плазма от един човек може да спаси трима тежко болни от коронавирус, ако лечението се приложи навреме и в правилния момент.

„Ние не казваме, че плазмата е панацея, но ефектът от лечението се усеща още след 24 часа. 4-5 дни по-късно пък пациентът може да бъде изписан”, каза д-р Михайлова.

Според нея в момента стотици хора искат да дарят плазма, но засега това може да стане само ако удостоверят документ за положителен PCR и след като са изминали 40 дни от него.

„Затова ние настояваме да може да се дари и с тест за антитела. Надявам се да бъде одобрено. Защото изискването беше заложено  през май, а сега обстановката е съвсем различна. Има много прецизни тестове, с 99% точност, които могат да докажат антитела в кръвта на преболедувалия”, коментира още д-р Михайлова.

В момента у нас най-търсена е кръвната плазма от група А+, която се среща при 65% от болните от COVID-19.

От нея за лечение имат нужда най-вече мъже над 60 години, които са в рисковата група.

„В други страни от ЕС отдавна залагат на тази процедура и там имат запаси, за да не се притесняват както лекари, така и близките на пациентите. У нас вече има стотици желаещи да даряват плазма, дори бременни и кърмачки, хора с по няколко заболявания и негодуват защо нямат възможност за това”, каза д-р Михайлова.

В момента изискванията към дарителите са да нямат придружаващи заболявания, като дори Хашимото, алергии, както и пресни татуировки. Противопоказания има и за лица, претърпели скорошни хирургически интервенции, бременните и кърмещи жени.

"Kатегоричен съм, че държавата няма да пести средства за осигуряването на апарати за извличане на кръвна плазма, която може да е животоспасяваща при лечението на пациенти с COVID-19". Това обяви премиерът Бойко Борисов във Facebook.

От думите му става ясно, че максимално бързо Министерството на здравеопазването ще стартира процедури за закупуването на още от необходимите машини.

От своя страна здравния министър Костадин Ангелов обяви, че във Варна до няколко дни ще има възможност за даряване на кръвна плазма. "Спечелили сме европейски проект, с който ще сключим до края на месеца договор за закупуване на две машини за Плевен и Пловдив", разкри министърът.

На заседанието на кабинета вчера Борисов разпореди на здравния министър да се създаде организация за даряване на плазма не само в София, но и в страната от пациенти, преболедували COVID-19.

По предложение на премиера Изпълнителната комисия на партията е решила  да се организира кампания за даряване на кръвна плазма.

Междувременно вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов издаде разпореждане военните също да даряват кръвна плазма във ВМА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам една стара плазма. Full HD.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам ама аз все не мога да се разболея, къде ки не го търсих тоя ковид...
10
0
 
1
 
! Отговори
Удивен преди 3 години
До Type O negativeДебилен коментар... Не само защото всички телевизори вече са LED!!!!
9
2
 
3
 
! Отговори
Type O negative преди 3 години
Най-търсените плазми са 4K UHD, 55 и 65 инча, за да гледате в детайли простотиите на управляващите и да следите ежедневно бройката на якоумрелите.
8
1
 
3
 
! Отговори
Лекар - А + преди 3 години
Евала А+, когато дойде сметката на лечението на една онкоболна позната за Биг Фарма индустрията не беше проблем да обяви цена от 12 000 лв на месечен курс. Предвид че тези Антитела спасяват животи мисля че е съвсем редно да взимаш по 10 лв на милилитър плазма. Какво да се прави, не ние наложихме двойните стандарти ...
7
3
 
4
 
! Отговори
Ти си ... преди 3 години
До A+Аз съм 0+ и имам антитела, но когато дарявам плазма дори не си помислям да искам пари!
6
6
 
8
 
! Отговори
A+ преди 3 години
И съм преболедувал, и антитела имам. Само да уредим въпроса с парите? Какво? Нямало да ми платите ли? Не ви ли останаха поне едни 1000 лева от милионите, които слънцето ви раздаде? Е, аре без моята плазма тогава!
5
0
 
20
 
! Отговори
Българина преди 3 години
7 месеца имахте да се подготвите. България се е подготвяла за война за една година и се е справяла... За 7 месеца трябваше да купите 28 медицински хеликоптера 28 машини за плазма за всяка областна болница и да приемете закон, който излиза излекуван от държавна или общинска болница дарява кръв за плазма. Вече щеше да има натрупана замразена кр плазма за няколко хиляди. Хората трябва да знаят, че българите умират не от К19 а от безхаберието на БМБ и герб.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще ми подскаже ли за поне една мярка срещу корона вируса в здравната ни система, която да не тотално закъснял.Кво прави Тиквунии и свитата му от калинки цяло лято.
3
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
значи трябва да бъде най скъпа. Нали ве търгаши долнопробни? Търсенето определя цената !
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва пътя до София, престоя там да бъдат платени. Да не даде и болничен на човека, който иска да дари. Или поне направете в големите градове такива центрове.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вдигането на възрастовата граница беше наше искане. Ние го отправихме в отворено писмо до премиера Бойко Борисов на 30 октомври. В него изтъкнахме, че не е добре само хора до 55 години да могат да даряват."Ауу, какво са направили тия шладури? То си има причини да се взема плазма от донори до 40 години и не са две или три причини, а цял списък. Тия пак пренаписаха науката. Стискайте палци да не ви прелеят от някой 40+, че може да изтеглите късата клечка.Нищо, ще ви пишат "починал с covid".