Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?

Ще бъде ли изградена нова платформа безплатно
11 ное 2020 12:13, Ния Христова
100
Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?
Снимка: Pixabay
IT общността излезе с ново предложение за изработването на прозрачна платформа за дарения, която да премахне възможността за злоупотреби с дарените средства. Темата стана широко дискутирана след разследване на Мария Цънцарова от bTV за това как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.
 
"Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала", обясни пред БНР Росен Генчев, който е програмист от 22 години и е създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.
 
Бъдещата платформата ще се структурира така, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, "дори човек да има пълен контрол над нея", заяви Генчев и увери, че е абсолютно възможно. 
 
Това ще е възможно чрез публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да се създаде и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. "Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват", коментира IT специалистът.
Още по темата
 
По въпроса с възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата е кой знае какво технологично постижение. "Нейното изготвяне е тривиална задача."
 
"Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка", посочи още специалистът.
 
Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала "смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват", разказа тя пред БНР.
 
"Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят", коментира Величкова.
 
"Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера", подчерта още Красимира Величкова.
 
Величкова беше категорична, че ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. "Защото не може да се разчита на дарителски пари."
 
"Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
1
 
! Отговори
до off преди 3 години
БТв от известно време вече не е " Божков тв "/ако изобщо е била/, след поредната препродажба , уж на някакъв си чех Келнер , телевизията взе рязък завой към поръчков слугинаж . Да си припомним как мисирката Цънцарова се държеше с доц. Мангъров , а сега какво излезе назначиха го на водеща позиция в борбата с Ковид19 , защото ножа опря до кокал и трябва някой да оправя бакиите сътворени от такива калинки като Цънцарова .
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много епросто 1 Казано е от преди много години. Докато имаБалъци ще има и Тарикати като тази фондация
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85 АнонименЗащо даваш на разни фондации а не на директно нуждаещите се ? Има много призиви от нуждаещи се
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се стигна държава като България да има нужда от такива като въпросната HelpKarma?Това е правилния въпрос.Другото е просто разсейване от правилния въпрос.
88
4
 
3
 
! Отговори
off преди 3 години
Мисирката Цънцарова и Божков ТВ направиха много,много лоша услуга на хората вспешна нужда които даренията са им последна надежда.Тя се държа като слон в стъкларски магазин.
87
0
 
3
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Въобще, изобщо не са опетнени.. гледам хора с пачки в ръце по улиците, тичат и крещят къде и на кой да дарят.... жалко за хората, които са в нужда
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е просто един бизнес, много мръсен и лицемерен такъв, но пък за сметка на това много печеливш.
85
1
 
5
 
! Отговори
ЖороПърви преди 3 години
Ясно! Според някои, ако разкриеш далавера на перачница на бързи кредити- си виновен по презумпция, а далавераджиите са чисти като сълза!
84
0
 
6
 
! Отговори
до pro преди 3 години
Системата е най важния тя оформя хората които са в нея .Нека да го кажем така дори да вкараш най големите мошеници на работа, ако системата е стабилна ще работи ,просто системата не им позволява да изкарат тези качества в работата.Ако системата е калпава дори да вземеш най-честните хора, в началото ще работи добре но с времето тези хора ще започнат да придобиват не желани черти и край на принципите им за честност.
83
2
 
5
 
! Отговори
pro преди 3 години
Не е проблема в платдюформата, а в хората които стоят зад нея...
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Росен Генчев е първия доброволец за изграждането на новата алтернатива , трябват обаче още доброволци които ще трябва да участват в новия проект на доброволни начала.За предпочитане е да имат богати мама и тате да ги издържат докато работят по новия проект.
81
14
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 3 години
Не, не ми е ясно , защото на бъртвежите на мисирките от поръчковата телевизия бтв грам не вярвам . Тая телевизия откакто си смени собствениците затъва все повече , по цял ден турски сериали , Сачева и Дончев ни навират от сутрин до вечер и изведнъж ни в клин ни в ръкав "страхотно" разследване на една репортерка , айде по -сериозно !
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които направиха скандала да вземат да се извинят на всички нуждаещи се и да им помогнат! Ама не само на думи а и с дела!!!!! Имам предвид медиите а и служителите на HelpKarma. Нито дарителите нито нуждаещите се сме виновни за това, че злоупотребявате с доверието ни - ВИЕ от медиите и oт HelpKarma. Дарителството и без Вас ще продължи. Няма смисъл да си предавате важност със един скандал!!!!НЯМА!!!
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кредисимо активизираха персонала си, в защита на дъщерното си дружество- хахахаха!!!
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво точно заделят от даренията, след като всеки път ми вземат най-малко 1,50 (Благодарим, че подкрепихте HelpKarma), които не мога да откажа и са върху сумата, която искам да изпратя? Значи веднъж вземат от мен и втори път от даренията??? Да онодя техния Родител 2, да онодя!
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До въпросДа ги вземат от оня, със 100 000 заплата и 50 000 лева кредит за апартамент, или да ги вземат от баш-шефа, който е писал лечение в Германия за 200 000 лева на дете, което не е стъпвало там? Ясно ли ти е???
76
1
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Въпрос:"Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?"Кратък отговор :" ДА !!!"
75
16
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Аз пък искам да попитам кой сега ще досъбере оставащите суми нужни за няколкото отворени къмпании на Хелпкарма за тежко болни деца . Сега като знаем , че платформата си е давала високи заплати , като ги кълнем до девето коляно , това как аджеба ще помогне на тези спешни случаи ? Предлагам БТВ и лично Цънцарова да доплати за лечението !
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, това е!Дори предлагам да е Open Source, прозрачна платформа, без шефове с неограничен достъп до средствата, а с екип доброволци които я поддържат. Както Линукс и отворения код функционират безотказно толкова години, така и една платформа може да бъде изградена на същия принцип. Само това е начина всички да са доволни и да няма измами.
73
2
 
24
 
! Отговори
кожодер преди 3 години
Когато събираш пари за чиста кауза трябва да си кристално чист от всякъде. Иначе си капката фекална течност в кацата с мед.