Колективна оставка в диспансера по трансплантации в "Александровска болница"

Оставаме без алтернатива, алармират трансплантирани пациенти
Обновена: 12 ное 2020 10:08 | 12 ное 2020 10:08, Красимир Ангелов
29
Колективна оставка в диспансера по трансплантации в "Александровска болница"

Цялото ръководството на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в "Александровска болница" е подало колективна оставка заради превръщането му в ковид отделение.

Преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед за реорганизация на всички държавни болници, за да се осигури прием на пациенти с коронавирус. Така единственият в страната диспансер за наблюдение на пациенти, претърпели бъбречна трансплантация, се трансформира в ковид отделение. За проблема разказа първо Bulgaria ON AIR.

В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Екипът на телевизията се срещна с един от пациентите – Христина Колева. Пред репортера на Новините ON AIR Александра Иванова жената разказа, че посетила болницата, за да разбере къде ще е редовният ѝ преглед, който предстои след броени дни. Отговор не получила, но се натъкнала на изненадваща гледка. Христина вижда как служители слагат медицинските досиета на всички пациенти в чували и ги местят, но не се знае къде.

"За мен е още по-жестоко и още по-грозно, защото виждам нарушенията", заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR Христина, която по професия е адвокат по медицинско право.

Екипът на Новините ON AIR се срещна с още една жена, останала без алтернатива след трансформирането на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в ковид отделение.

Кети Виденлиева е медицинска сестра и майка на три деца. Един от синовете ѝ се ражда с бъбречна недостатъчност. След години се налага трансплантация. Заради ниските си доходи жената заминава за Германия, за да изкара пари за трансплантацията на сина си. Когато се връща обаче се оказва, че има рак и синът ѝ принуден да продължи известно време с диализата.

"В момента, в който аз свърших моите химиотерапии, лъчетерапии, тръгнахме за Турция. Там го трансплантираха. Всичко беше успешно и се върнахме в България. Той беше диспансирилизан в "Александровска болница", в единствената клиника, в която ги наблюдават. И така ходихме ежемесечно на прегледи", разказа жената в разговор с репортера Даяна Георгиева.

Майката е звъняла в клиниката, за да провери какво ще се случи с контролния преглед на сина ѝ.

"Казват ми: "Клиника по трансплантации няма и ние не можем да ви кажем какво да правите. Няма друга болница. Това е единственото отделение, в което правят прегледи и дават протоколите за скъпоструващите лекарства“, каза в ефира на Bulgaria ON AIR Кети Виденлиева.

Сега единственият шанс за набавяне на нужните лекарства за сина ѝ в следващите месеци е размяна на медикаменти с други трансплантирани през групи във Facebook.

Bulgaria ON AIR продължава да следи темата.  Репортажът на Александра Иванова може да гледате ТУК, а разказа на Даяна Георгиева ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Поправка преди 3 години
До 16 7543се отнася коментара на 17..
14
0
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Когато не разбирате не коментирайте.. Всеки компетентен по всичко.. Естествено, че става въпрос за екипа от клиниката, без този екип са обречени хората, ако ще да ги лекуват в 5-звезден хотел..
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До15Какъв е проблемът. Сградата не прави медицина.Мецти се диспансера.Странно защо водещи специалисти не са въвели електронни досиета досега. Какви са тия кашони и вързопчета?Не разбирам смисъла на оставката.Защото не са интервюирани лекарите.
12
2
 
6
 
! Отговори
Убийци преди 3 години
Как не Ви е срам, да ни обричате на гибел, знаете ли през какво е минал всеки един от нас, за да има шанс за живот и Вие с лека ръка ни обричате.. Да ни карате да се страхуваме, стресираме, да се чувстваме ненужни, все неща пагубни за състоянието ни.. Да там са единствените специалисти, хора горящи с проблемите ни и Вие с лека ръка посягате на дългогодишен труд. Терапия за Ковид назначават и джипитата нали, но трансплантираният пациент, може само там..
11
1
 
4
 
! Отговори
#^$%#^# преди 3 години
***, ***, Убийци.Ваща *** лакома, ДЕМОНОкратска.. Предлагам и" Партийният дом" да бъде превърнат в клиника за Ковид 19, а крадливите народни изедници да заседават в циркова шатра и на пласмасови столчета пред НДК. Измяна, Позор, Вадете армията, тези минаха всякакви граници. ОСТАВКА......
10
4
 
14
 
! Отговори
тачо преди 3 години
Ковида е модерният начин да се крадат милиарди. От болница която нищо не е изкарвала сега ще стане на Ковид болница и ще падат яко парички от касата.
9
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДОКУМЕНТАЦИЯТА СЕ МЕСТИ В КАРТОТЕКАТА СА СОФИЙСКИ ГРОБИЩЕН ПАРК !ПРЕГЛЕДА ТАМ ЩЕ БЪДЕ БЪРЗ!!!АКО ОТИДЕТЕ ЖИВИ ЗНАЧИ ОЩЕ НЕ СТЕ ГОТОВИ ЗА ОБРАБОТКА
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко бе пиле шарено не виждаш ли !? Не ставаш за тази работа ,аз лично ще ти купя чисто нова пожарна кола ,само не унищожавай родината ни ! Ти си просто един пълен пожарникар.....нищо друго
7
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Фенотипа рядко подвежда. Не случайно има цял раздел в науката "Феномика" . И напористия, но скромен откъм познания бобър се помисли за омбашия.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се вземат 20-30 000 дори 50-60 000лева на месец заплати в определени отделения като Инвазивна кардиология например, оставки няма там работят само избрани свои хора с дебели връзки и по наследство. Когато същите трябва да помагат при лечението на Ковид веднага се скриват като мишки, баламите да си рискуват живота, те само кешират. Ай сиктир.
5
0
 
13
 
! Отговори
До винету преди 3 години
Напротив. Точно това е прекалена държавност. Когато всяка криза я потушаваме с нов пожар.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,Мутренското управкение на Тиквата тотално ще затрие България преди да я подари на тези,с които се целува и прегръща.Той си има Барцелона,има си и Калифорния,ние не му трябваме.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми е жал за докторите. Жал ми е за наистина болните пациенти.
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че ще подават оставки. Живота струва повече от смешните 1000 лв., които дават отгоре в ковид отделенията. Никъде в Хипократовата клетва не се казва "Кълна се да умра за оня, дето клати гората, защото държавата е безсилна и некомпетентна".
1
2
 
37
 
! Отговори
винету преди 3 години
Резултата от 10 години Винету. Пълна липса на държавност.