Лекарства изчезват от родния пазар, били евтини

Това превръща българите в аптечни туристи
11
Лекарства изчезват от родния пазар, били евтини
Снимка: БГНЕС

Евтини лекарства, които обаче имат голямо потребление от пациентите, изчезват от страната и превръщат българите в аптечни туристи, предупредиха за пореден път от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Много от тези медикаменти нямат никакъв проблем с лекарствената безопасност, но се дерегистрират и напускат българския пазар, защото не издържат ценово или маркетингово не устройват вносителите, обясни в интервю за БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

"Извън COVID най-големият проблем е, че България всяка година я напускат 500 вида лекарства. Нашата територия не е добър домакин на фармацевтичните продукти - поради големия ценови натиск, поради малкия си пазар", заяви Маринкова.

През последната седмица всеки втори сигнал на платформата за липсващи лекарства е за нискомолекулярен хепарин, азитромицин и лекарства, свързани с лечението на COVID, посочи Маринкова. Причината – презапасяване и недостатъчен внос конкретно при един от доставчиците на нискомолекулярен хепарин.

"Когато нещо не е достатъчно, нито една забрана не е в състояние да го възстанови", коментира Боряна Маринкова по повод новите мерки, които здравното министерство предложи на аптеките, за да се намали презапасяването с лекарства.

В подобни ситуации трябва да се търсят алтернативни, извънредни доставки, подчерта Маринкова. От Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства предлагат промяна в Закона за здравето, касаеща извънреден внос при епидемична обстановка.

"Има над 20 продукта, но се изчерпват един или два от тях, защото са част от формални или неформални протоколи за лечение на COVID. Изчерпана е дори хранителна добавка, която няма нищо общо със ситуацията"., поясни Боряна Маринкова.

От аптеките изчезват антибиотици, превърнали се в популярни и разпознаваеми. Същевременно са налични съдържащи същата съставка медикаменти, стана ясно от думите на Маринкова. Тя даде пример със силно търсения азитромицин.

"Три са държавите в Европа, в които няма генерично заместване и една от тях е България", допълни Боряна Маринкова.


11
Още от Общество
Д-р Миндов: 3-4 пъти повече са заразените от обявяваните случаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 седмица
Изчезват ЗАЩОТО СЕ ИЗНАСЯТ
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма как мутрата да забрани на себе си износа на лекраства, от които печели повече при износа им.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутрите правят големи пари от износа на лекраства и тях не ги интересува, че в България хората мрат. Затова мутрите няма да забтанят износа на дефицитните лекраства.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
срам и позор си ти мухобойко
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изводът е прост - безпомощните *** от ГРОБ не могат да защитят собствения си пазар. Затънали са в корупция и далавери, няма кой да им стъпи на врата.
А населението да мре.
И какво точно предлагат? Да направят лекарствата непоносимо скъпи и да ходим да ги гледаме в аптеките като на изложба ли?
Цялото аптечно управление е за дисциплинарно уволнение, след като имат нахалството да публикуват тази информация.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами много е просто, забранява се паралелния износ на лекарства за които има недостиг нали има извънредна здравна ситуация. Да обаче някои фирми правят много големи и лесни пари от това и то на наши хора, така че да го д.....хат болните - така ли стана г-н министър?
3
0
 
2
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 седмица
Гешев, ще се извиниш ли на Асена?
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Незаконен реекспорт на лекарства е когато се изкупуват от пазарите на тези държави, с ниска покупателна способност и се препродават в държави с висока покупателна способност. Важно е да се знае, че големият бизнес, свързан директно с производителите на лекарства, определя цените за всяка държава съобразно покупателната и способност. Затова, едно и също лекарство се продава с различно име и различна опаковка за всяка в предварително категоризирана пазарна територия.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А, то и лекарите изчезнаха от родния пазар по същата логика.
Когато евтиното ще ви излезе скъпо, ама вие пиете чайчета и бичите айляк