Черният петък минава онлайн, 72% ще пазаруват от разстояние

Най-търсените стоки са дрехи, обувки и малки електроуреди
22
Черният петък минава онлайн, 72% ще пазаруват от разстояние
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква се ръст с 10% на желаещите да пазаруват онлайн по време на тазгодишния Черен петък. 73,7% от потенциалните клиенти са изявили желание да си купят стоки на промоционални цени от разстояние, показва изследване на „Kantar“ за нагласите и тенденциите при шопинг събитието. Проучването направено по поръчка на голяма платформа за онлайн търговия сред 1027 респонденти на възраст между 18 и 55 г., живеещи в цялата страна, в периода 22 октомври – 4 ноември 2020 г.
 
96% от българите знаят какво представлява Черния петък, а 72% от тях тази година възнамеряват да се възползват от офертите с намаления.

Традиционно най-купувани са дрехите по време на разпродажбата, която се провежда всяка година в последния петък на месец ноември. Тази година 37,9% са заявили намерение да си купят облекло.

От офертите за обувки искат да се възползват 21,6% от запитаните, а от тези за малки домашни електроуреди – 11,6%.
Други категории на фокус за тазгодишния Черен петък са смартфони, големи домакински електроуреди, играчки, продукти за бебета, дом, декор, ремонт и хоби.
 
Тенденциите в търсенето се определят както от промените в социалните навици – хората прекарват повече време у дома и се грижат за комфорта, здравето и за възможността да изпълняват лесно работните си задължения дистанционно, – така и от специфичните потребности на различните възрастови групи.

18-24-годишните ще търсят основно дрехи (50%). При младите родители на възраст 25-34 години най-голям ръст има категорията Играчки (10.8%). 35-44-годишните ще се насочат предимно към дрехи, обувки и малки домашни електроуреди. А 45-55-годишните демонстрират повишен интерес към малки домашни електроуреди, гуми, ремонт и хоби.

Дамите показват предпочитание към дрехи, обувки и козметика, докато при мъжете ръст на интереса се отчита към спортни уреди и лаптопи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че точно вие нямате пари не значи че всички са бедни.България дори в условията на пандемия и криза вече за поредна година отбелязва рекорден брой милионери. Също има рекорден брой хора с месечна заплата над 5000лв. В България има богати хора. тези пари така или иначе трябва да се харчат за нещо защото иначе инфлацията ги изяжда. Преди вируса беше модено да се ходи на шопинг в чужбина.Много семейства редовно пръскаха по 20-30хил. за няколко дена в Дубай. Сега тези пари ще останат тук.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей,мошеници,да поръчвай те!съседа вместо анцуг и маратонки получи кашон вътре с още два Мали кашончета като в третия имаше една гумена гривна ))
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черен петък и по автосалоните. Кола на 500 хиляди км ...само в петъчната промоция я взимаш на 129 хиляди км.....само
18
0
 
11
 
! Отговори
Umen i krasiv преди 3 години
Трупай кредит, народе!
17
2
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Няма как да се съглася... Бях си навил на пръста, че искам втори OLED телевизор. Имам голям OLED в хола, трябваше ми за спалнята, но държах на LG. Беше останал последен модел. Тъй като в спалнята екран използваме 1 път месечно, не ми се даваха много пари, ама OLED-ът си е OLED и е скъп... Ами, последната бройка ми я дадоха с 30% намаление. Мострата демек.
16
0
 
11
 
! Отговори
До до 10 преди 3 години
Ама тука никой не намалява дори и техниката от преди 5 години! В техномаркет имаше един як джиесем от по-старите (марката вече не съществува). Батерията му се беше скапала от престой по витрините и го бяха пуснали с огромното намаление от... 15%. Питам продавача "Що така, бе пич?", а той ми вика "Шефовете не дават!". Викам му "Кажим им, че след още 6 месеца ще си го заврат у газот!"И наистина - след година минах и същото момче ми вика, че го бракували но не го намалили!
15
2
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Не е до алчност, а до търсене. В големите икономики продаваш х бройки от нещо, а у нас- х/2000. В големите икономики хората мислят и пазаруват с кредитни карти. У нас няма акъл за подобни операции, плаща се масово в брой и това покачва цената без дори хората да го осъзнават. Да не навлизаме в детайли защо е така. Както в долните коментари е казано, има вече всякакви превозвачи и човек си пазарува, откъдето му харесва (от цял ЕС, от САЩ, от Китай), изпращайки до офис на превозвач.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук намаления няма . Проследете внимателно дадена стока и ще видите , че дори и вдигат цената един месец преди черния петък , за да я намалят до нормалната и цена.В Българя онлайн търговците мислят клиентите за балами.
13
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Да ти кажа, има някои прилични оферти, но за момента най-добрите такива, са били преди черния петък и то с някакъв купон код. Относно САЩ и черния петък- трудно можеш да намериш техника последен модел, намалена 50%. Миналата година взех един Asus ROG с 2080 карта на супер цена от САЩ, но беше модел на година и то 35% намален. Добре, че имаше кой да ми го прати до UK като частно лице и от там с ggbg до тук и спестих ДДС.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ежегодно около черния петък купувам всякаква електроника и подаръци за Коледа. И после кредитната карта- хоп на 15к.. Тази година си търся определени неща. Искам Herman Miller Embody, ама надали ще има кой знае какви оферти. Предимно от UK и Германия пазарувам и с превозвач до тук. У нас в общия случай с промо код електрониката е на най-добра цена от цял ЕС, както и в Унгария (edigital). От САЩ също поръчвам, ако нещо наистина си струва. Абе, кеф цена няма, както се казва.
11
4
 
5
 
! Отговори
Маркетинг и реклама преди 3 години
Стига сте заблуждавали хората!най-търсената стока е дървен костюм - унифициран.И спален матрак за вечен сън - покрит със мъх и топло-шумоизолация от 2 метра пръст.
10
2
 
15
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
В България няма истински "черен петък"!Българските търговци са алчни и не правят истински намаления. Най-много по 10-20% за малка част от непродадените си ***!В САЩ и Европа намаленият на черния петък традиционно са 50% и повече и то масово на всички стоки - особено за електрониката. Поръчвал съм си от САЩ лаптоп на половин цена и на токова си го продаваха. Таблетите също са много намалени, но джиесемите не ги пускат често на черен петък.Тук е пунта мара!
9
4
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Глупости на търкалета и простотии на филии!
8
0
 
4
 
! Отговори
Ками преди 3 години
До Камелия,добре чеЩо бе, т.нар. черен петък е след този петък?
7
2
 
3
 
! Отговори
ББ от Б преди 3 години
До МКIIНие бедна страна ли сме?!
6
4
 
1
 
! Отговори
Камелия,добре че преди 3 години
в понеделник ни информирахте как ЩЕ пазаруваме през ИЗМИНАЛИЯ петък.
5
4
 
6
 
! Отговори
МКII преди 3 години
До ха-ха-хаЯвно ти нямаш акълец, да схванеш какво съм написал. Черен петък не се прави в бедните страни.
4
7
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
До МКIIАми нали точно затова е този ''черен петък'', за да си купиш нещо което не можеш във другите петъци.Само, че ти нямаш толкова акълец да го осмислиш.
3
1
 
7
 
! Отговори
ау лелеее преди 3 години
Не завиждам на куриерите, ще разнасят поръчки от Черния петък докато цъфнат минзухарите.
2
1
 
4
 
! Отговори
Hasbin преди 3 години
Леле, как ли ще оцелеят моловете.