Доц. Кунчев: Ваксините срещу COVID-19 ще дойдат през март-април

30 хил. лева ще струва един хладилник за съхранението им
18 ное 2020 17:00, Нели Христова
131
Доц. Кунчев: Ваксините срещу COVID-19 ще дойдат през март-април
Снимка: БГНЕС

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COOVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас.

Още по темата

Това заяви пред БГНЕС държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева и нагоре, и изчисли, че ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

„За ваксините, които не изискват специфични условия, имаме условия”, увери Кунчев и продължи: Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания.

„До колкото става въпрос за две от ваксините, които изискват изключително различни условия – -78 до -80 градуса, предполага доставката на хладилна техника и то в големи количества в сравнително кратък срок. Това е върху, което работи в момента МЗ. Много е трудна задачата“, заяви той и добави: „Мен ме плаши това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок, тя трябва от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари, те да си направят списъка, хората да са на лице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не никак лесна задача“, допълни още доц. Кунчев.

Той обясни, че личните лекари ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

„Според мен основните количества ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 г.“, посочи доц. Кунчев и уточни, че случващото се в момента и даването на заявка, че ваксините ще пристигнат едва ли не до края на годината, е част от голямо състезание от търговска страна и политически натоварена кой да е първи, кой ще извади най-големи количества.

Доц. Кунчев уточни, че в момента нито една от ваксините, за които се говори, не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарства.

„В момента, в който някоя от ваксините получи одобрението на Европейската агенция по лекарства мога да имам мнение. В момента нито една от тях няма такова разрешение“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Някъв шашав преди 3 години
Негово нищожество искал да стане милиардер преди да умре. И после що живота в България е непоносим. Ей скапани предатели от чужбина - някой като завалят *** бягат други остават и се бият. А сега и двете ми ръце с преобладаващо среднопръстие разбрахте ли ги? Мъртвиии са и съучастниците ще ги изловят.
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай вирусът изчезна без ваксина. Защо нас толкова много искат да ни ваксинират ?
82
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не прахосвайте пари за хладилници, ваксините ви няма да се харчат.
81
2
 
9
 
! Отговори
X преди 3 години
Целувайте ръка на Путин и се молете за руската ваксина.
80
3
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До тогава ще мине вирусът и няма да има нужда хората да се ваксинират, защото ще са го прекарали вече и ще имат имунитет против него.
79
0
 
3
 
! Отговори
Orange преди 3 години
Tikvi
78
0
 
0
 
! Отговори
Медиино затъмнение преди 3 години
Поправка с него е намерена и негова жена - мозъкът на тази операция! Също мъртва!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докарайте ги през януари, за да няма нужда от новите фризери за 30000 лв/бр (малките).
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали не участвахме в поръчката на Пфайзер? Кои други ваксини се съхраняват на -70? Изобщо, колко дози и от кои ваксини се очакват у нас? Пак ли е мъгла и стратегическа информация?
75
1
 
1
 
! Отговори
Виж новина Шиши преди 3 години
Бившият цар на България, наследник на трона на Италия , бивш министър председател на България, последният жив член от Третият райх беше намерен мъртъв на интересна локация, а в сметките му на Бахамите, Сейшелите, Кайманите, Малдивите намиращи се в офшорната зона на финансовото пространство бяха намерени около един милиард лева добити чрез измама, мародерство, приватизационни сделки, кражба от българското образование и законодателство направено за Бананова Република!
74
10
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До Бойко, нема да паднеТо Боко щеше да пада Септември после Октомври после Ноември после по Коледа сега на редовните избори:):):)Тва другарите от бесепето и техните другари от ДБ са големи майтапчии:):):)
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия отдавна има ваксина, а западняците се напъват да ни пробутват нещо което още не съществува.
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая в тая държава ще останат само два самолета, две магистрали и два хладилника.
71
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие не щете да се ваксинирате ама да стане така че и в чужбина да не ви допускат, на границата да ви искат документ че сте ваксиниран, подобно на писиар тестовете които трябва да са отрицателни.Не вярвам някоя държава свободно да пуска на територията си чужденци ей така без да са ваксинирани освен България разбира се.
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов е ново лице.
69
8
 
2
 
! Отговори
Бойко, нема да падне преди 3 години
"Боко ке падне до март-април!" - както Орешарко с ДПС, Жан и Сергейко ли паднаха :D Както Костов го "свалихме" от престола и не се върна никога :D Костови и Руски @трепки, никога няма да дойдете отново на власт, не го ли разбрахте :D Бойко ще е на власт, докато Костовите @трепки и БСП не се разпаднат окончателно (което ще стане до няколко години) - тогава ще дойдат нови лица, а Бойко ще се оттегли - докато Руските и Костовите п***длоги дишат, ще има Бойко!!!
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tikvite получиха ваксините вече и сега се вайкат как да ги съхраняват.Кунчо за нищо не ставате.Ковид ни показа колко струвате и как действате в екстремна ситуация.Лъснаха ви некомпетентните за-д-ници.TIKVi прости.
67
3
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Като ще е така, по-добре не внасяйте никакви ваксинин, бийте си ги сами. Неща за сметището не носете в България, нямаме нужда от отпадъците на Европа. Аз например нямам нужда от ваксина, защото не боледувам.
66
8
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Аре бе катунарчета,довечера няма ли да идвате да писката и под централата на ГЕРБ там да видите какво е да ви полеят с истински дебел пожарникарски маркуч:):):):)
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме че избирателите на ГЕРБ са по-важни.Те се возят и масово без билети в трамваите и заразяват българите.

Спонсорирани публикации