Моля, прегледайте ме... Да пребориш COVID, но да се отчаеш от системата

70-годишната Невяна разказва за сблъсъка със здравната система
Обновена: 18 ное 2020 16:40 | 18 ное 2020 16:30,
67
Моля, прегледайте ме... Да пребориш COVID, но да се отчаеш от системата
Снимка: БГНЕС

"Моля ви, прегледайте ме! Ще припадна!". С тези думи на болка и отчаяние 70-годишната Невяна Кюркчиева се опитала да привлече вниманието на медицинска сестра в Инфекциозната клиника във Варна, след като чакала за преглед близо 6 часа. Отговорът обаче бил: "И аз припадам!".

Възрастната жена се срещнала с коронавируса и го преборила. По-големи мъки ѝ носи обаче не сблъсъкът с болестта, а със здравната система, пише БНР.

Още по темата

След появата на първите симптоми Невяна отива при личния си лекар, който не я преглежда, а през прага на вратата ѝ подава направление за пулмолог. Специалистът установява двустранна бронхопневмония и препоръчва спешен прием в болница.

Заедно със сина си пенсионерката отива в Терапията, където ѝ казали, че не могат да я приемат и трябва да отиде до Инфекциозната клиника. Пристигат в клиниката и там започва голямото чакане. След близо 6 часа стоене в приемната, заедно с други болни, след неколкократни опити да привлече внимание, Невяна е прегледана от дежурния лекар, който изписва лекарства и я насочва за PCR тест.

Тестът се оказва положителен и жената решава да се карантинира, вместо да постъпи в болница. "Нямах никакви сили да отида пак там. Просто не можех да си причиня отново това обикаляне и чакане. Реших да си остана у дома, готова всеки момент да извикам линейка", разказва Невяна.

След изтичането на карантината лутането на възрастната жена в лабиринта на българското здравеопазване продължава. Пращат я отново в кабинета на пулмолога. "Той ми се скара, и с право, че съм дошла, защото той не ми е назначавал лечение, а сега трябва да продължи да ме лекува без да знае какво е било преди това", споделя още възрастната жена.

За щастие втората рентгенова снимка на Невяна е по-добра, затова й назначават само лекарства за доизчистване на пневмонията.

"След сблъсъка със системата и болестта се почувствах абсолютно нищожна, друга дума няма!", допълни Невяна Кюркчиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем излишно е изпращането на медицински сестри в тия приемни зали.Още в началото на пандемията в Австрия ги замениха с роботи.Посрещат те. Задават ти въпроси и те водят за преглед според случая - или в ковидсектора или в някой от другите кабинети.
40
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да си представя да ходя в държавна болница. От много години насам всички в семейството (родители, съпрузи, деца) сме с частно осигуряване (даже 2, ако едното се окаже неефективно) към чужди застрахователни компании. В държавна болница не сме стъпвали от над 10 години и няма да го направим. Изгониха добрите лекари в частните болници, съсипаха държавните. Е, от хора със заплати в плик какво можем да очакваме, все пак?! То поне 60% е сив сектор и там са най-нагли работещите...
39
9
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Ко вика тиквата ? Не са самолекувайте .Чакайте да ви убият с антибиотици наще хора ,ако не умрете от чакането. Мафият герб видим резултат.
38
5
 
14
 
! Отговори
Един Pk преди 3 години
Само да припомня че в Европа за работа с такива болни лекарите получават 4000 ЕТука само 500 , а пък на джипитата нищо.Затова и в Силистра и др. градове от където нищо дават по телевизиите никой не иска да рискува ,а доктори интернисти има колкото искаш.Пратете репортери до Видин Враца да видите как унищожиха болниците там за сметка на Монтана-Лом-тихомълком.Лекарите не са ви виновни.Дано сте разбрали че по време на избори трябва да се внимава,а не да харесвате такива като вас.
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ли да плача?Оздравяла е.Да е жива и здрава.Заради хората, които призовават за стаден имунитет, страдат такива като нея и гинат лекари.В същност ходенето на лекар си е доста опасно Та те са непрекъснато в контакт с болни хора.
36
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност я е спасило това, че се е прибрала у дома. Ако беше настоявала упорито да я приемат в болница, щяха да я приемат, да я лекуват и сега щеше да е част от черната статистика.
35
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прибрала се е у дома, защото е видяла, че грижа в болницата няма никаква. Ако беше починала, щеше да е просто поредното число в статистиката.
34
2
 
30
 
! Отговори
Истината преди 3 години
1 ден.Звъним на личния 3 пъти -нито звук от него ,2ден- отиваме и чакаме 4 часа пред кабинета с по 2маски на лице и ръкавици,10 мин. ни крещя:Защо сме дошли?!Безобразие!! ит.н.,Обяснявам ,че не си е вдигал телефона и вече втори ден сме с над 38температура . После висим 2часа пред РЗИ. 3ден -2,30ч сутринта чакаме за "мечтания "ПСР,едвам седим на краката си4 .излизат резултатите/+/. Приятел лекар ни назначи терапията , защото личния пак не си вдига тел.Самоизолация,никой не ни е търсил.ХАОС ,УЖАС
33
1
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Отчаеш си е: https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B0%D0%B5%D1%88Променливо я.
32
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаИ чий го търси в градския транспорт 82 годишния ти баща всеки ден? Пък после "елате ме прегледайте!". Дошло е време всеки да си седне на трътката и никакво размотаване без нужда сред хора, а дъртаняните само щъкат.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милата жена А на тея л***йнари като гусин Министъра, които докараха държавата до това бедствие и продължават активно да се правят, че им няма нищо - нека ви изсъхнат ръчичките
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате много неприятна грешка в заглавието. Пише се отчаяш, идва от отчаяние, не от отчаение, което сигурно може да е нещо свързано с прекаляване с чай.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе стига бе какво ви става пишене колко са зле в русия и не ни занимавайте с българия
28
1
 
13
 
! Отговори
AZ преди 3 години
До Анонимен 19------------------------------Ааа,вече не ги бият. Защото ги няма.Не виждаш ли ,че старицата се е молила на единствената останала мед. сестра. и сестри няма.
27
3
 
17
 
! Отговори
неКовидист преди 3 години
70 годишна жена (рискова група). Болна. Бронхопневмомия = усложнение.Оправила се сама в къщи!В стастистиките ще я пишат в графата "излекувани"...
26
5
 
6
 
! Отговори
Препатил. преди 3 години
Срещу малка хартийка с образът на Пенчо Славейков или Алеко Константинов стават малко по-човечни. Но не много. Просто да си знаете.Обичат българската литература очевидно.
25
4
 
12
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Баща ми е на 82 години. Все още си пазарува сам и се качва всеки ден в градския транспорт. Единственото, което прави - е че си носи маската правилно в автобуса и в магазина. Вкъщи си мие ръцете веднага. Това е всичко. Още не се е заразил.
24
1
 
19
 
! Отговори
Рашо преди 3 години
Тази статия е нереална, Боко каза че се справяме с кризата перфектно. А и видяхте ли новия път до калотина дето го е "построил" ??? Друг е въпроса че след двайсетина години по тоя път ще се движат само ромски каруци.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедните възрасни хора, досъсипаха ги, малко пенсии, ци..гани, и печелбарско здравеопазване. Абе пълен ужас
22
4
 
13
 
! Отговори
Ами преди 3 години
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА НОСИТЕ МАСКИТЕ ПОД НОСА / ИЛИ ПОД БРАДИЧКАТА И ЩЕ СТЕ НА СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ СКОРО.