COVID стрес: Най-тревожни - болният и работещият у дома

През март 84% са подкрепяли мерките, а сега - едва 35%
Обновена: 23 ное 2020 20:25 | 23 ное 2020 20:25,
40
COVID стрес: Най-тревожни - болният и работещият у дома
Снимка: БГНЕС

Най-тревожни от ситуацията с COVID-19 са работещите от дома си, хората от малките населени места и тези, които в момента се борят с Ковид инфекцията. Това сочат данните на Департамент "Психология" в Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките. То е посветено на реакциите на стреса и на начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България.

Тревожността е по-голяма в сравнение с нивата от началото на март 2020 г., когато средната стойност е 5,4 /по скала от 1 до 10/, а днес е 5,55.

Още по темата

Настоящото изследване е направено онлайн с 673 изследвани лица, като въпросникът е разпространяван чрез социалните мрежи и сайтове в интернет, съобщиха от института.

Данните, които се представят от проф. Антоанета Христова, показват, че едва 6% от хората от извадката вече са прекарали болестта, 5% - в момента боледуват, а 89% от анкетираните казват, че не са преболедували COVID-19. Рязко се увеличава осъзнатата преценка за завишен риск от заразяване, като 60% считат, че рискът е почти без възможност от избягване.

Няма промяна в спазването на мерките, сравнено между трите вълни на изследването, направени от ИИНЧ-БАН през март, май и ноември 2020 г.

Сред участниците сега има дълбоко разделение по отношение на доверието в информацията за пандемията. Това само по себе си прави управлението на кризата много сложно. Аудиторията на изследването е почти по равно разпределена в двете посоки на скалата.

Тенденциите в изследването показват, че оценката за мерките на държавата са се обърнали. През март 84% подкрепят мерките на правителството, а сега едва 35% се изказват положително.  

Интересен е резултатът, отнасящ се до използването на технически средства за комуникация, където продължават да се отчитат силни бариери и отричането на помощните средства за поддържане на адекватен социален контакт.

Изследването не показва промяна на нивата на песимистични нагласи. Силно се скъсява разликата в отчитаните страхове спрямо COVID-19, като болест и икономическите последствия от кризата. Намалява страхът от финансови проблеми, вероятно свързано с предприетите мерки от правителството и се увеличава страхът от COVID пандемията, поради несигурността от ефективната работа на здравната система.

Най-често използваните стратегии за справяне със стреса не се променят от предишните вълни на изследване, а именно - наивен оптимизъм, поведенчески копинг /поведение/ и емоционален копинг. След тях, като стратегии за преодоляване на стреса от коронавируса, са посочени категориалното мислене, езотеричното мислене и личното суеверно мислене.

Поради неопределеността на продължителността на здравната криза данните подсказват необходимост от промяна на комуникацията в щадяща посока спрямо нарастващия брой хора, които са включили максималния си психичен капацитет за справяне със стреса в кризисната ситуация, се обобщава в изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
23
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Според мен най-тревожни са тези, които си помпаха джуките, а сега трябва да ги крият зад маски.
13
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 3 години
а също така са разтревожени и близките на болните и тези които са съкратени повторно от работа...
12
7
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Вирусната пневмония и грипа са под общото название Ковид 19 ли?! ...Кукловоди и вашите слуги...скоро ще бъдете върнати на ниво-клетъчна единица!
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходя с маска или шлем. Дезинфекцирам си ръцете и спазвам дистанция. До момента имах колежка от стаята с ковид и дъщеря ми. Не съм се заразила. Защо да страдам за шепа безотговорни хора? Твърдо съм против новите мерки.
10
2
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
КОЛКО ЧОВЕКА РАБОТЯТ ОТ ДОМА В БЪЛГАРИЯ-А?-ПА СИТЕ СТАНАХТЕ ПРОГРАМИСТИ БЕ.НЕМА ДА ПИША ПОВЕЧЕ ОТИ МЕ ХВАНАХА НЕРВИТЕ И ЩЕ СИ СИПА 50ГР.АЙДЕЕЕЕЕЕЕ
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧАЛГАРНИЦИТЕ НЕ СА РЕАЛЕН БИЗНЕС,ЧАЛГАРНИЦИТЕ НЕ СА РЕАЛЕН БИЗНЕС,ЧАЛГАРНИЦИТЕ НЕ СА РЕАЛЕН БИЗНЕС,А СВЪРТАЛИЩА НА НИСКОГРАМОТНИ КИФЛИ И ТЕХНИТЕ ....Писна ни на НОРМАЛНИТЕ от вас бе,затова стигнахме до тук,големите разбирачи и оня мазнокосия знае колко метра са безопасни.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОРОЧЕСТВАТА НА МУТАФЧИЙСКИ СЕ СБЪДВАТ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ТО НЕ ЗАРАДИ ГЛАД.ЧАЛГАРНИЦИТЕ НЕ СА РЕАЛЕН БИЗНЕС.НИТО КЕБАПЧИЙНИЦИТЕ,МОГАТ ДА ПРОДАВАТ ПО ИНТЕРНЕТ,ХАЙДЕ МАЛКО ДА СЕ МОДЕРНИЗИРАТ.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стрес да има. СТРЕС. После който умре ще го пишем от кромид19
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЕАЛНИЯТ БИЗНЕС ЗАСЕГА СИ РАБОТИ=ЧАЛГАРНИЦИТЕ НЕ СА РЕАЛЕН БИЗНЕС.
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се сбъднат пророчествата на ген. Мутафчийски, че яко ще се мре! От глад обаче.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 2 а ако умреш НЕ ДАЙ БОЖЕ ти ще си нечия храна,бее ба..хти наглото племе бе.Пиночет за него,иначе няма управия.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионерите и държавните служители са спокойни. Там на 25-то число сумата пристига. Да му мислят хората в реалния бизнес!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са тревожни. Всеки има повод за тревога в тая истерия. И клошаpите трябва да са притеснени, защото както е тръгнало, скоро по кофите няма да има нищо...
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще ядем? С какво ще храним децата си, като ни затворите?