От 3 грабежа се докладва 1, няма вяра в полицията

Хората са убедени, че тя не може да направи нищо
Обновена: 24 ное 2020 16:41 | 24 ное 2020 16:03,
46
От 3 грабежа се докладва 1, няма вяра в полицията
Снимка: БГНЕС

От 3 грабежа само 1 се докладва в полицията. Това заяви старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Хората най-често посочват като причина недоверието в полицията и убеждението, че тя не може или няма да направи нищо. Според анализа на Центъра високите нива на престъпността в страната от близкото минало, медийното отразяване и опитът на жертвите са създали негативен образ на полицията. Често срещани са и нагласите, че ако престъплението не е сериозно, няма смисъл да се съобщава в полицията, пише "24 часа".

Данните от анализа на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за битовата престъпност показват обаче устойчив спад за последните 10 г. Това е свързано с подобрената икономическа среда, с демографската криза и по-специално намаляващият брой на младите мъже, които са най-активния криминален контингент. Спадът е най-сериозен в повечето райони на страната, но престъпността в Югоизточния остава сериозен проблем.

Делът на незаявените престъпления остава сериозен. Изследването показва, че 2/3 от анкетираните, които са били жертви на престъпления, не са заявили това в полицията.

Висок остава и делът на заявената, но нерегистрирана от полицията престъпност.

Анализирана е и ролята на телефон 112 за комуникацията между гражданите и МВР. 98% от запитаните в изследването са заявили, че биха използвали спешния телефон, а една трета вече са го направили. Най-често хората викат Бърза помощ - 64%. 24% от хората са търсили полиция и 6% пожарна.

От престъпленията, заявени на 112, най-много са тези за хулиганство - 47%, домашно насилие, което расте - 16% и само 3% за кражби с взлом например.

Данните показват, че по-образованите хора предпочитат да използват 112, а не да отидат на място в районното, докато при по-неграмотните е обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
27
 
! Отговори
амиии преди 3 години
колега го обраха. Викна полицията, инспектора попитал "Имаш ли застраховка?", колегата - нямам, но вие няма ли да направите нещо? "Аз да не съм Хорейшио" му казал инспектора и му дал протокола. Та така и с полицията. И лекари и полицаи - всички ги направиха писарушки...
21
0
 
29
 
! Отговори
Policia преди 3 години
Никакви увеличения на заплати за тия готованци
20
0
 
26
 
! Отговори
30% Съкращение преди 3 години
И тогава за какво ние толкова много полиция, какво работят?
19
0
 
7
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Полицията и Прокуратурата няма как да работят - Не работят Политическите Началници на Полицията и Прокуратурата . Навсякъде по Света има алгоритми за организация на Човешкото Съществуване - Алгоритъма е да има Инструкции(закони) , Надзор , и Отчет .Няма как Шефовете да се Крият , а работниците да се организират сами - това го има само Комуните .
18
1
 
23
 
! Отговори
Ужааас преди 3 години
Е как ще има, откраднаха ми колелото, полицаите казаха че не било важно и до там.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но престъпността в Югоизточния остава сериозен проблем---северозападния около Враца е най-голямата битова престъпност в България , не се опитвайте да ги изкарате едва ли не "невинни душички" , и да много добре знаете за коя соц.група говоря .
16
0
 
23
 
! Отговори
Нали? преди 3 години
Истината е една полицията не работи!А който не работи не трябва да яде.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само харчат парите на дънекоплатеца и пазят тия дето ни крадът от народа. Аз от полицията повече пречки, отколкото ползи само съм преживял.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вяра и доверие в полицията но това не пречи на търтейте да си получават не малките заплати и да искат още.... Позор.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има познати на който полицията им каза че нямало нужда да подават сигнал за това че са им разбили апартамента. Тия неща дето ги дават по телевизията за Хорейшо и тем подобни, нямат нищо общо с нашата полиция.
12
0
 
19
 
! Отговори
тт преди 3 години
От 3 грабежа се докладва 1, няма вяра в полицията------------А, има ли народа доверие в държавата и държавнити й институции въобще?????
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията има за цел, да внуши на пострадалите допълнително вина, че не се оплакват в полицията. А истината е реално друга. В момента в който дежурния шуробадженакорушветчийски клеcaвец,разбере защо са им нарушени покоите в рушветчийното, се започва, *** то няма смисъл от жалба, *** то нищо няма да стане, *** туй не може, унуй не става и айде чао. Виж ако му обадиш някоя схема за лапачка, ще извика и почиващата смяна.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четиричленно семейство сме. Потърпевши сме от три грабежа / разбирайте насилие - побой, заплашване с хладно оръжие и отнемане на имущество/. Разследването на трите грабежа - нищо , ама пълно нищо, даже не сме и уведомявани за евентуално прекратяване - вероятно чакат да изтече абсолютната давност
9
0
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
В България, няма Полиция, а ВЕЙ ДРУЖИКА. Низост е да служиш в еднополова дружинка МВР.
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите по няколко пъти пречупваха гръбнака на организираната престъпност и на контрабандата, а вие пак сте недоволни!
7
1
 
19
 
! Отговори
аз преди 3 години
Единствената работа, която вършат е да ти дадат документ за пред застрахователя, с който застрахователя да ти плати...
6
0
 
27
 
! Отговори
az преди 3 години
Какво да докладваш на тези регистратори.. НИЩО не правят ако случайно откраднат автомобил се блъсне в патрулка МОЖЕ БИ ще я хванат..МОЖЕ БИ... убийства по селата и полицията излиза да каже ИМАЛ КРИМИНАЛНИ РЕГИСТРАЦИИ.. 58 за предните 2 години.. а кримиката е на 22 години.. ЗА КАКВО да хабиш нерви и време да говориш с ниско образовани тюфлеци, които в добрия случай няма да са партия с криминала...
5
0
 
23
 
! Отговори
Iwan преди 3 години
Е, как... нали искат по-високи заплати, нали са на първа линия тези тьофлеци .. скрити в патрулките, заровени във фейса. Не им ли стигат:Ранна пенсия, 20 заплати на калпак, безплатни почивки в бачите по черноморието, предимство в заеми и т.н. 1/2 трябва да си заминат.. но правителството няма топки ...
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви грабежи?!? Вие знаете ли какво е грабеж?!? За кражби съм съгласен, че е така, но за грабежи е съмнително!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,няма да Оскевернявате вярата ми,аз се вожда най много "вервам" на Неандерталеца с каскетя!