Без обществен превоз и таксита заради протест на превозвачите

Искат наказания в закона за нерегламентирания превоз
25 ное 2020 07:20, Анисия Иванова
28
Без обществен превоз и таксита заради протест на превозвачите
Снимка: БГНЕС

От 00:00 часа днес автобусните превозвачи прекратяват обществения превоз на пътници за 24 часа в знак на протест. Недоволството им е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.

Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа днес. Повече от 100 автобуса и 2000 таксиметрови автомобили ще блокират движението в центъра на София по обед на пл. „Александър Батенберг“.

Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново. Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“.

Още по темата

От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Затова превозвачите обявиха протестни действия с преустановяване на дейността им за връщане на отхвърлените текстове.

“Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, по между областните линии, по между селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи пред БНР.

В София протестът ще започне с шествие на автобуси и таксиметрови коли от три лъча, които в 10 часа ще се съберат на пл. „Александър Батенберг“.

Кирил Ризов от Съюз „Такси“ поясни: “Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от “Царица Йоана“ и “Панчо Владигеров“, от “Цариграско“, “7-ми километър“, и от “Ботевградско“, и от “Летоструй““.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
кире преди 1 месец
Особено в малките населени места полицаите ги знаят тези даже и по егн . Но нищо не се прави по въпроса, а познайте ЗАЩО?
25
0
 
4
 
! Отговори
Таню преди 1 месец
Ау, познай кой от двата ме заболя за бак6Ите. Потни дeгeнeрaти с недосмукан фас и крива физиономия. От доста време не си "доставям" удоволствието да ги храня. Мизeрни са ми.
А на м/уградски рейс не съм се качвал с години - имам толкова други опции за къде по-удобен транспорт, че да вися като наказан няколко часа от т.А до т.В. Айде, мерси! Сполай ви на стачката!!!
24
0
 
8
 
! Отговори
Мутрафони преди 1 месец
без грам интелект. Ветото е поради инкриминирането на споделеното пътуване, а не заради опит да се легализират незаконните превози.

Да възкресяват ДАП и да се свършва с частните превозвачи.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая агенция която ги контролира е корумпирана ,и си затварят очите ,говора за автобусите ,тоест микробуси пълни е хора ,правостоящи ,и най важното плащаш на шофьора няма билет ни касов бон ,и то в двете посоки ,това се случва които пътуват до близките села на град Ловеч ,и ква мерка се спазва като вътре са като зелки ?ало агенцията спите ли ?
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте да"спасим"бакшишите,пълен бойкот на таксиметровият превоз е единственото решение!
21
1
 
15
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 1 месец
Дай боже всеки ден да стачкуват тея... Ден без таксита по улиците и смотани рейсаджии по пътищата - и господ не прави такива подаръци...
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка,целият този"протест"е да бъде запазено статуквото,със зъби нокти трябва да го браним защото ерата на споделеното пътуване идва и "фирмите"с миризливите бакшиши вече са" пътници"
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е редно София е на първо место в ЕС по брой на таксита на човек.
Малък брой хора са собственици на хиляди превозни средства. - Та товали е лоялната конкуренция в свободното общество на свободе пазар.
18
0
 
12
 
! Отговори
BB преди 1 месец
Много важно,че тези наглеци няма да работят
17
0
 
26
 
! Отговори
Просветление преди 1 месец
Чудесна новина, ще помогне и срещу вируса, ама защо само 24 часа, нека е две седмици! Аман от нахалници вече, не искат хората да пътуват споделено, но отказват да ги возят на кратки разстояния, направиха всичко възможно да разкарат Юбер и го постигнаха, за да изкарват повече пари с по-малко работа. Такситата са ужасни като вид и като състав! А какви таксиджии имаше само едно време, дори и аз съм бил година две. По стоянки не висях, който вдигнеше ръка, спирах, даже и за 200 метра съм возил хора
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно! Днес, атмосферата в София ще е много по-добра.
15
0
 
12
 
! Отговори
нАучен сътрудник преди 1 месец
Последно, когато се качвах на междуградски автобус, шофьорът преди да потегли, погледна в огледалото салона и каза "шеговито": Еее, я гле - Цело гробище народ!
Толкова за "превозвачите"...
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Градските превози защо ще бъдат преустановени? Не са ли към общината? Или Данчето и това им подари, докато закриваше градски линии, като 260, 306, 404 и др. ще спират. Вероятно, защото собствениците имат и междуградски превози. В такъв случай моментално да им прекратят договорите за градските превози!
13
0
 
20
 
! Отговори
ако е за искане преди 1 месец
А аз може ли да поискам да се возя без цигари, чалга и псуващи шАфьори с джапанки? И докато има убийци по пътищата с условни присъди дали е адекватно да искате затвор за нерегламентирани превози. В правото наказанието трябва да е съответно на нарушението. Исканията на собствениците на фирми е балканска просто.тия и юридически произвол.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4-5 едри бизнеса се опитват да изнудват гражданите и държавата. Ако си направят качествена услугата хората ще ги предпочитат, ама като още са в комунизма ...
11
1
 
11
 
! Отговори
Смъртна преди 1 месец
Присъда за шофьор на автобус, който свързва градове обслужвани от БДЖ. Да възродим екологичния транспорт! Смъртна присъда за таксиджии в град с градски транспорт, нелоялна конкуренция са. Само в часове и квартали където няма транспорт да се движат. Излезнат ли - на въжето.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това даже ще помогне да се спре разпространението на вируса между отделните градове, да удължат протеста поне 2 седмици. Само вижте какви се изсипват сутрин по автогарите от автобусите без никакви предпазни мерки и ще ви се изясни картината защо в София винаги има най-много заразени.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо не ми дреме за таксиджии и автобусни ***. мразя ги
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 години затвор , що не направо смъртна присъда че си качил някой от спирката и си му прибрал 2-та лв вместо да ги прибере рейсаджията.
7
2
 
39
 
! Отговори
споделеното пътуване преди 1 месец
Кога бакшиша се научи да уважава клиентите си, тогава може и да получи и някаква подкрепа от тях. Докато продължава да им отказва под предтекст, че разтоянието било кратко - никакво уважение за тях! Както и никаква подкрепа.
Е там протестирайте си, никой не ви е спрял. Аз докато мога ще качвам и развозвам приятели и познати за без пари, които са ми в посоката на движение само и само да ги избавя от такива кърлежи като вас.