Председателят на БЛС: Българите заразени с COVID-19 са 60-70%

Според анекс, изпратен до Съюза, НЗОК ще покрива 60 лв. от цената на PCR теста
25 ное 2020 17:00, Ния Христова
41
Председателят на БЛС: Българите заразени с COVID-19 са 60-70%
Снимка: БГНЕС
Официалните данни сочат, че около 40% от изследващите се за COVID-19 дават положителни проби, но реалният процент на заболелите българи е 60-70. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на брифинг.
 
Д-р Иван Маджаров и колегите му от Съюза отправиха призив към властите властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия. Те подчертаха, че причина за забавянето на при взимането на някои мерки са проточили се във времето преговори. Организация липсвала и по отношение на действията на общопрактикуващите лекари.
 
"БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата", подчерта д-р Стоян Борисов, главен секретар на Съюза.
Още по темата
 
"Не търсим конфликти и виновни, а решения", коментира доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. И допълни: "Антигенните тестове са много подходящи. Но няма протокол за поведение при лечение. И няма как да има такъв, след като правилата все още не са ясно разписани".
 
Д-р Маджаров обясни още, че според анекс, изпратен до него снощи, Националната здравно-осигурителна каса ще покрива 60 лева от цената на PCR теста.
 
Медикът коментира и работата на личните лекари и оплакванията от пациенти, че GP-тата не вдигат телефоните си. Д-р Маджаров обясни, че няма как всеки лекар да говори по телефона, докато пред кабинета му се има опашка от пациенти и при положение, че е обллечен в защитно облекло. 
 
"Постоянното пипане на телефона е пряк път към заразяване", подчерта д-р Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Cъжалямам, но му куцат знанията в статистиката. Да, 40 % са заразени от тестваните , които обаче НЕ са случайна извадка от населението, а хора които в 90% смятат че са заразени. На нас много ни куца тестването все още От моя опит с мои роднини и познати не смятам , че се различаваме от останалите Европейски държави , където броя е прекаралите го е между 5 и 8%
12
2
 
13
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Имам усещането че в този лекарски съюз са влезли само лакоми за пари, но не и за грижата на пациентите.
11
2
 
13
 
! Отговори
Статистик преди 3 години
40% от тестуваните са болни и правим извод, че 60% от цялото население е с корона вирус? Предлагам лекарите да се грижат за здравето на заболелите и да оставят на статистиците да правят анализ. Първо извадката на тестваните не е представителна, тъй като се тестват основно хора със симптоми и второ в статистиката има методи за приемане или отхвърляне на хипотеза. Статистиката е наука, която е слабо застъпена в обучението на лекарите. Произволното боравене с проценти е безотговорно.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости са това. Ако са 60-70%, за какво въвеждаме тези мерки. При такава заразеност след няколко дена, още преди да започнат да действат мерките, ще са 80-90%. И всичко ще приключи без всякакви мерки.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може такива изводи,60-70% ,защото се тестват предимно хора със симптоми и контактни такива.Ако направим масови тествания(които не са необходими) ще знаем истинския %.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този говори глупости, ако бяха 60-70% епидемията щеше да стихне. 4% от изследваните са положителни, защото не дават направления за леките случаи, реално се изследват такива, които почти сигурно са болни. Скоро сърбите правиха мащабно представителни тестване с цел проучване на точно този въпрос. В различните райони на Сърбия процентът излезе 20-25% хора които са го изкарали. При нас не може да е по различно
7
4
 
11
 
! Отговори
Самозабравил се докт преди 3 години
Къде са парите за здравеопазване Нали си баш на башовете трябва да знаеш къдеса Докарахте до разруха системата чак децата да ви дават дарения
6
2
 
2
 
! Отговори
Грип преди 3 години
Има и грип.
5
3
 
3
 
! Отговори
Кви ги дрънка тоа преди 3 години
Още един математик от школата на Касандра.
4
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 3 години
Подвеждащо заглавие, както обикновено.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Борисов лъже.Пък ти казваш истината.Дааа, вЕрваме ти.
2
2
 
16
 
! Отговори
Майстора преди 3 години
Ние ако сме стигнали вече 60-70% да сме го минали: шапка на тояга и още другата седмица да чакаме най-много по 100-200 нови случая на ден. Ха дано, ама надали
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако процентът е 60-70, означава че до месец всички ще са преболедували. Да, ама не. Процентът е по-нисък. Най-висок сред безотговорните младежи, малцинствата, нископлатените, които не вярват във вируса и т.н..