Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села

Млади и образовани българи търсят имоти, в които да се заселят трайно
26 ное 2020 11:12,
279
Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията огромен брой българи се завръщат от чужбина, за да живеят по селата у нас. Това са млади хора с професии, които доскоро са работили в Англия, Франция и Германия, но са решили да загърбят забързаното ежедневие на Запад.

Това разказа пред "Монитор" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. Той изтъкна, че става дума за трайно заселване, като най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян, като целта е да са на 30 минути път с кола от града.

"Още при първата вълна на COVID-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата. Пандемията е катализатор и тя накара много българи да сменят начина си на живот. Хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад. Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата", коментира Борисов.

Изискванията на хората пък са за къщи с минимум декар площ със свободно пространство и зелени зони около тях.

"Има бум на строителството на нови къщи, както и възобновяване на стари най-вече около София, Варна, Търново, Ловеч, Троян. Все още е по-слаб интересът към имоти в Северозапада, като причината е по-високата битова престъпност", обясни Борисов.

Според него българите, които се връщат у нас, го правят напълно осъзнато и решението им било трайно. Повечето от тях заявявали, че си вземат еднопосочен билет. Така, за разлика от миналото, по времето на комунизма, когато в селата се заселваха предимно пенсионери, сега тенденцията е там да живеят млади и активни хора, които искат да стартират бизнес или да работят дистанционно.

"Селските ни региони имат един голям плюс и той е, че имат интернет. Това позволява дистанционна работа. Има вече и доста журналисти, които работят дистанционно в селата", каза още Борисов. Повечето от хората пък предпочитали да се занимават с биоземеделие не толкова от икономическа гледна точка, а заради здравословния начин на живот. Търсели загубената връзка с природата.

"Когато имаш градина и отглеждаш зеленчуци и плодове, имаш физическо разтоварване. Тогава нямаш нужда от фитнес, но е и гаранция за чиста храна. За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията", каза още Борислав Борисов. От асоциацията от години провеждат менторска програма за завръщане на хората по селата. Борисов обясни, че когато някой иска да закупи имот, му разясняват плюсовете и минусите в региона.

"Това лято правихме турове по заселвания на различни семейства в региона на Велико Търново. Всички си купиха къщи с дворове между 2-5 декара. Някои пък, които имат добри финансови възможности, правят комбинирани варианти. По този начин живеят на село, но вземат апартамент под наем в близкия град при нужда за работата им. Затова казах, че това са активни хора, които търсят промяна в стила на живот. Няма нищо общо с миналото, когато кръчмите по селата бяха пълни с пенсионери", заяви Борисов.

Според него вече има разцвет на българските села и тенденцията е осезаема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВсички сме от селски произход брато, дори моите корени са от Беломорска Тракия, но нали са ни изгонили от там след ВСВ :) Ако почваме да задълбаваме няма да стигнем до никъде :))Всички сме обикновени хора, няма смисъл някои да се самоизтъкват. Друже, мнението си го кажи кажи на селяндурина/ селяндурката с коментар номер 140 ( с надпис Разберете го!)
154
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ги слушаме цял живот и сме тук от 7000 години. Еврейските мечти не ни интересуват.От 7000 години - инволюция! Добре сте и продължавайте да "слушате".Слушащ със *** е обречен на гибел. :))))))))))))))))))))
153
2
 
6
 
! Отговори
Брокер преди 3 години
В едно Италианско село кмета продава изоставени каменни къщи за по едно евро.По Евро нюс го даваха преди години.Изках да купя всичките и да ги продавам на балъци за по 100 хиляди евро,ама ми казаха ,че трябвало там да живея и да съм семеен и да правим деца и те там да живеят ,та ми се виде много сложна схемата и се отказах.
152
3
 
12
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Тези агенции да не си мислят, че ние не сме виждали българско село?Ами пълно е с простащина и безнаказаност, и би било щастия да няма разхождащи се каруци, които търсят всеки изгоден момент да си краднат нещо.Агенциите ни представят селата като престижни вилни зони, ама няма такова нещо.Ако искаш уют и спокойствие си приготви един милион долара, а за тази цена ще си купиш лукс и до Амстердам, например.
151
2
 
5
 
! Отговори
АМЕРИКАНЕЦ преди 3 години
Най добрите имоти са си на морето ама там е скъпо. Това важи навсякъде по света. И в италия има пустеещи села и във франция. И в Швейцария. Ама там си държат цена.
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150Всички сме от селски произход брато, дори моите корени са от Беломорска Тракия, но нали са ни изгонили от там след ВСВ :) Ако почваме да задълбаваме няма да стигнем до никъде :))
149
2
 
26
 
! Отговори
О.Уайлд преди 3 години
Родом съм от района на Ловеч и Троян. Отдавна не живея там, но през седмица съм там. Този тип (г-н Борисов) явно никога не е стъпвал по тези места, иначе щеше да знае, че там селата не само не се възобновяват, ами и загиват. Пълно е с "бразилци", чиито роднини са по Белгия, Испания и т.н. и възрастни хора 80+. Ако минеш по тъмно през някое от тях, ще си помислиш, че или токът е спрял или просто никога не е имало. За инфраструктура и дума да не става. Пълна измишльотина е статията!
148
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е така. Ако има такива хора, те са много малко. Със сигурност няма голям наплив. Според мен дори да си програмист и да може да работиш откъщи пак е по-добре да си в голям град в Западна Европа, отколкото в село в БГ, нали те интересува и качество на почивка, и сигурност, и лекари, и култура. Във всички супермаркети на Запад продават био-храни. В днешно време сам да садиш плодове и зеленчуци като преди 100 години, при условие, че може да си ги купиш е, меко казано, смешно. Всичко в селата и малките градове е 1 степен по-ниско ниво от голям град.
147
0
 
3
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Бегат бе,бегат, от трън та на глог.
146
1
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
146,Подсъдимия несебърски кмет, посрещна първи туристи с погачи това Лято.Министър Ангелкова беше важна гостенка на богата културна програма.Все пак на морето се въртят едни милиарди парички, нали знаете ...?
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РАЗБЕРЕТЕ, ГО...Пълни глупости говориш! Хайде стига си се излага/а. Все БКП ти е виновнно, че не ставаш и не струваш! И между другото - хора, които делят българите на софиянци и провинциалисти, на граждани и селяни, са всъщност със селско -градски, градско- селски произход! Познавам една баба, която се бие в гърдите, че е едва ли не благородница, щото е н- та поколение софиянка, ама тя самата се е омъжила за мъж ( почтен и добър човек, лека му пръст) от село и има деца от него
144
3
 
11
 
! Отговори
Така ли? преди 3 години
"Още при първата вълна на COVID-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата."Как ви хрумват такива глупости? Кой ще реши да се връща по време на криза и пандемия при такава здравна система v България???? Да не говорим, че по време на първата вълна много държaви затвориха границите и бяха отменени полети. Нито смятам да се връщам, нито познавам такива хора. По-скоро се очаква скоро да има бум на напускщите България
143
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 144Тези ги слушаме цял живот и сме тук от 7000 години. Еврейските мечти не ни интересуват.
142
1
 
0
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Момчето избягало в селце на морето,от вируса страшен кажи, шопе ти ли беше?Добре си живя в бетонното гето,а тука стоиш,Ковид да не срещнеш !
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не виждам масови снимки на кметове с погачи и хляб и сол.Що така? Медийното отразяване ли куца или е просто поредната фейк ноз?
140
5
 
14
 
! Отговори
Ловна дружинка КОЛ преди 3 години
Имам колеги дето преди 2 години тържествено заявиха ,че се връщат в некво забутано село да водят еко-живот.Бяха млади умни хора с търсена специалност,след две години в Бг. село станаха откачени алкохолици социопати и сега се развеждат,а децата им ги взеха баби и дядовци та да не алкохолизират и те.Нашите села не са като селата край Ница или Лондон ,тука след 22ч. системата е кой ,кого, къде хване.... :)
139
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно не им четем жлъчните писания по цял ден - колко добре били, колко зле сме в България, как никога нямало да се върнат.Скоро като ги запукат на задължителни ваксинации, фема кампове и репресии ще бягат през глава насам и ще стоят подредени за социални помощи.Опитните полета обаче са в България, опитните плъхчета също.:)))))))))))))
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо земята се държи от правителствата, те не са я произвели? Защо има социални системи които дават пари на безделници да безделничат?Това са двата основни въпроса пред човечеството, но никой не стига до тях, защото ни занимават с глупости от рода на пандемии, мигранти, икономически кризи, избори в САЩ и какви ли още не тъпни.
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като вземат чужда пенсия може и да се върне някой , но само ако се променят нещата коренно. Последните 10г затриха държавата окончателно .Тука вече е по зле от феодализма.Особено трагично е интелектуалното падение. Не дай Боже да имаш работа с болници или държавна администрация. На село за да живееш трябва да си милиардер, за да оправиш инфраструктурата , пътища , вода , ток, комуникации, да изградиш магазини, аптеки, поликлиники, да създадеш поминък и да платиш на оня със шкафчето.Фееейк
136
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, българи, скоро идва времето когато избягалите от България селяни и *** ще искат да се върнат в родината , ама тогава няма да има място за тях , защото други ще са хората тук и няма да имаме нужда от миячи на чинии , чистачи и мърлячи ! Идва това време , само тъпите комунисти не го разбират!Ковидът19 място ще отвори, това се вижда много ясно!:)))))))))))