Шанс за по-висока пенсия със „златните години“ само още година

С 9% намаляват основната пенсия при получаване на втора
26 ное 2020 07:08, Елка Василева
41
Шанс за по-висока пенсия със „златните години“ само още година
Снимка: архив, БГНЕС

Правото за получаване на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г.

След 1 януари 2022 г. пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г.

Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които 3-те “златни години” са по-изгодни. 30 млн. лв. трябваше да струва правото на избор от 2019 до 2023 г. Тази цифра бе разписана в първоначалния проект на бюджета на държавното обществено осигуряване, пише „24 часа“.

След съкращаването на този срок не е ясно колко пари ще спести Националният осигурителен институт (НОИ), липсват и разчети колко ще са ощетените пенсионери.

Още по темата

В края на ноември социалната министърка Деница Сачева обясни, че златните години са “изчерпали своето действие”, а за 2/3 от пенсионерите новата формула е по-изгодна.

Около 32 хил. души са с по-високи пенсии, защото са избрали 3-те “златни години”, показа анализ на НОИ от юли. Това са 30% от пенсионерите от 1 януари 2019 г. до юли 2020 г. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е 15,3%, а средният основен размер на пенсията им е 408,01 лв.

За 45 хил. души по-благоприятна се е оказала новата методика с индивидуален коефициент само след 2000 г. Средният коефициент на хората по новата методика пък бил по-висок с 24,2% от този на тези със “златните години”,, пишат експертите на НОИ.

Полицаи, военни, учители и инвалиди ще вземат по-високи пенсии, ако се сметне доходът им с годините след 2000-ата. За миньорите, както и за хората, които са вземали заплати над средната преди 2000 г., ще е по-изгодно да ползват трите “златни години”. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

Новата формула за изчисляване на намалението на основната пенсия при получаване на втора вече ще включва и осигурителната вноска от 12%, която държавата плащаше за всеки между 2009 и 2015 г.

Освен това ще се отчитат и годините стаж без осигуряване в частен фонд. Така вместо с 20% основната пенсия ще се намалява с 9 на сто, обясни социалната министърка Деница Сачева. 200 хил. жени ще получат още един шанс да прехвърлят своите пари от вторите пенсии в НОИ между 1 януари и 30 юни.

Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени с новия коефициент на редукция и по този начин ще се вдигнат.

Причината е, че те вече получават намален размер на основната пенсия от НОИ, а втората пенсия ще им се дава, когато изпълнят общата пенсионна възраст за масовата трета категория труд.
 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Карамфилов преди 1 месец
Това може да се очаква от децата на комунистите,които са израстнали с превилегиите на родителите си.Те са усвоили до съвършенство тактиката на обещанията за светло бъдеще,докато самите те вече са в него.За това,че народът за тях е нищо,а показността пред останалия свят - всичко,говорят много от действията им.За некадърността няма да спорим - при тях тя е наследствена.Не очаквайте нищо хубаво,защото "червената боя"много трудно се покрива с друг по-приятен цвят.Тя е от векове - за векове.
31
0
 
5
 
! Отговори
чакат ни да измрем преди 1 месец
За да икономисат някой лев от пенсиите . Това не е ли Геноцид и празни надежди?
30
0
 
3
 
! Отговори
празни надежди преди 1 месец
До Боб

За светлото ни бъдеще да ни се види на небето! Мерси! Проклути комунисти!
29
0
 
2
 
! Отговори
банда лъжци и крадци преди 1 месец
В предпенсионната ми въздраст ми начислиха 2 пъти по-ниска заплата!
Обяснението беше, че стажа ми е много дълъг и много съм щял да взема.-Уравниловка
Получавах колкото младите ми колеги без трудов стаж.
Цял живот съм бил лъган и броял годинките си трудов стаж и накрая останах излъган
Народе!!! Не вярвайте на БКП а само единствено на Господ-Бог и на никоя една партия!
28
0
 
1
 
! Отговори
Данте Алигиери преди 1 месец
Пак нещо ни заблуждавате.
Надежда всякаква тука оставете.
27
0
 
3
 
! Отговори
Маринова преди 1 месец
Срам за намаляването на без друго нищожните ни пенсии.
Осигуровките ми бяха плащани, когато имахме премии- работа в събота и неделя и средна заплата. После дойде „ПРОМЯНАТА“- излапаха всичко и сега махат 3 - те години.КАК ЩЕ СЕ ЖИВЕЕ!?
26
0
 
7
 
! Отговори
политиците преди 1 месец
Тяхната работа е как да излъжат народа с нови закончета!? вместо Библията
25
0
 
3
 
! Отговори
мижи да те лъже преди 1 месец
Ще го бъде когато, измрем пенсионерите!
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези три години никога не са наричани "златни години". Това бяха трите години, които хората посочваха като база за изчисляване на личният им коефициент за пенсия преди 1989 година. Наричаха ги неофициално трите най-добри години. После те останаха, но към тях се прибавиха и всички години от 1999 година досега. Не дават обяснение защо ги махат. Сега се пенсионират мъжете започнали работа около 1981 година.
23
1
 
20
 
! Отговори
да знаете преди 1 месец
След 15-20 години пенсия може и да нЕма.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно за това писах и вчера, а именно, че тези които са добре финансово в момента със собствен бизнес, и тези, които си правят сметката да вземат хубави пенсии (хора пред пенсия) искат затварянето на държавата, но ще дойде ден, в който държавата ще си вземе парите от тях. Ето, че вече правят сметка, как да ощетят пенсионерите. Очаквайте след година промени в данъците за бизнеса. Така е, когато никой не си дава сметка, че пазарната икономика движи тази страна.
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Любопитен - гледам как вървите към 3 доларови пенции, и корна за министър председател! то и аз го дигах по време на соца, ама всичко си е с времето ....
20
3
 
38
 
! Отговори
Любопитен преди 1 месец
Г-н Борисов, миналата година по това време се кълнеше, че няма да бъде пипано правилото за трите "златни години". Ако си спомняш, пак имаше същият проблем. Извинявай, но вече ставаш смешен и жалък. Не можеш като мъж да удържиш и да изпълниш поне едно твое обещание. Не се прави на учуден, че народа ти иска оставката!
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащам на максимум в нои плюс задължителен фонд, никой не е казвал за намаления. Борисов с шкафчето прибира всичко , а сега искат 20% да ми откраднат.
Трябва или съд за тях или да ги разстрелване. Няма друг вариант за подобно престъпление.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащам на максимум в нои плюс задължителен фонд, никой не е казвал за намаления. Борисов с шкафчето прибира всичко , а сега искат 20% да ми откраднат.
Трябвс или си д за тях или да ги разстрелване. Няма друг вариант за подобно престъпление.
17
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родителите ми взимат тавана на пенсиите- майка ми се пенсионира преди 7 години, а баща ми- преди 6 месеца. Съвестни хора, работили честно и почтено и плащали всяка осигуровка. Леля ми се пенсионира преди 12 години и тя е близко до тавана. Но тези, които са се пенсионирали преди 20г., например, са с ниски пенсии. Масово с по 10-15г. трудов стаж и "олеле, какво стана?". Стана това, че цял живот сив сектор и плащане на черно, и после плачете.
16
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милиционерите и в момента вземат високи заплати и пенсии, които непрекъснато се индексират. Не разбирам защо е вечната грижа за тях, при положение, че държавата никога не им е правила каквито и да е вноски.

Това ли са най-важните хора, без които не може?
15
3
 
34
 
! Отговори
Амидофен преди 1 месец
А къде са ми осигуровките преди 2000г . От Македония или от Гърция да си ги търся. Защото според тия**** не съм работил в България.
14
7
 
36
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Този гнусен б0клук Сачева трябва да дъбе изрината, заедно с цялата герберастко-путриотска ***! ИЗРИНАТА!!!
13
2
 
35
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Не знаех, че има държава само от 20 години. Ама това е официално признание. И тази, България не е правоприемник на миналата. Защо само пенсията. Всичко да стане нищожно. Всичко придобито преди 2000 да се върне на новата държава.