Акад. Трайков: По-строгите мерки спасяват животи при липса на ваксина

Тревожно е, че много се покачи смъртността в България, смята той
29 ное 2020 12:00, Ния Христова
86
Акад. Трайков: По-строгите мерки спасяват животи при липса на ваксина
Снимка: Pixabay
"Категорично трябва да има противоепидемични мерки - това е медицинско, но и политическо решение", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София.
 
Той е на мнение, че е много тънък балансът между показанията за по-строги мерки и икономиката на страната. По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален.
 
"Ясно е, че по-строгите мерки спасяват, защото за момента разчитаме само на себе си и на здравната система, докато няма ваксина срещу COVID-19", категоричен беше той и обясни, че с този вирус лекарите са далеч от алгоритъм за сигурно лечение и затова мерките са много важни.
 
"Тревожно е, че много се покачи смъртността в България", подчерта акад. Трайков и добави, че може би е трябвало малко по-рано да се затегнат мерките у нас.
 
Акад. Трайков изтъкна проблема с липсата на кадри в здравната сфера, както и ниското заплащане на специалистите.
 
"Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата. Младите лекари трудно специализират и поради това средната възраст на лекарите нараства. Те имат нужда от регламентиран ред и условия за провеждане на специализациите". 
 
Акад. Тряйков подчерта, че липсва система и алгоритъм за продължаващо обучение, което е задължително. Той посочи, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма такъв алгоритъм.
 
По думите на академика трябва да има мораториум на тема здраве.
 
"Да се разберем, че ще вярваме на експертите, които разбират и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, независимо кой е на власт, няма да го пипа".
 
Той беше категоричен, че трябва да се върне доверието в здравеопазването в България.
 
Според акад. Трайков през годините се е загубил духът и ентусиазмът за промени, както и желанието за извеждане на българското здравеопазване на нивото на европейските примери:
 
"От един момент нататък хората спряха да очакват и свикнаха със сегашните условия и свалиха гарда, загуби се този дух. В момента има нужда от добра воля на управляващите, но има нужда и от ентусиазъм. Има нужда от един екип, който да е зареден с убедеността, желанието и капацитета да го направи. Има нужда от хора, които са запознати, но и от млади, свежи, желаещи и можещи".   
 
Ректорът на Медицинския университет в София посочи, че 56% от студентите са чужденци, но това не трябва да се възприема, че е за сметка на българските студенти.
 
"Университетите имаме готовност да подготвим достатъчно като бройка и на добро ниво необходимите кадри. Но колко, това трябва да е решение на Министерството на здравеопазването. Трябва да се знае по райони къде са диспропорциите", уточни акад. Трайков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
1
 
! Отговори
TT преди 3 години
До 58 АнонименТи дето ни призоваваш да мислим, тая книга дето говориш за нея чел ли си я, въобще някоя книга чел ли си? Ако да коя?
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадоксално е, че всъщност тук трябва да се намеси политиката, защото вируса е част от плана за унищожаване на половината човечество! Един холандец издаде книга на тази тема през 2009. Трагичното е, че политиците няма да са на страната на хората, защото те не служат на тях! Не се ваксинирайте хора! Опитвайте се да мислите, да четете и избягвайте телевизия.
53
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще спаси от глад тия къде останаха пак без работа заради мерките?
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ало,академикът1. Не сме на първо място по смъртност. И не е нужно да си академик, за да го разбереш, достатъчно е да имаш поне капчица разум в главата си. Е, у теб такова нещо не се наблюдава, налице е само огромен балон самочувствие.2. Защо смъртността у нас, все пак, е висока? Ако имаш и най-малка представа за французи или шведи, щеше да знаеш как стои един средностатистически 50 г до тях - физически жалко. Нямаш очи за тези работи и това те улеснява в писането на глу пости.
51
16
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Българинът е недисциплиниран, време е да влязат полицаите и всички органи, които оказват контрол и санкции!!!Това е единственият начин да се намали заразата, друг нацин няма измислен, контрол,дисциплина и санкции, това е истината!!!А Румбурака и Червената шапчица , ако продължавата да саботират хората, да им се ударят сто тояги на голо и на публично място!!!!Агент Алън Вандалей!ЦРУ!!!Агент Джонатан Ууудс!ЦРУ!!!
50
3
 
6
 
! Отговори
Академик Неделчев! преди 3 години
до 52Защото здравната ни система от 11 години се унищожава и няма достатъчно здравни работници - Лекари, мед. сестри, анестезиолози във всяка професия на медицината! И виновен за това е шмекера с чекмеджетата
49
8
 
2
 
! Отговори
TT преди 3 години
Ама каква смъртност, тоя академик не вярва ли на доцент Мангъров? Защо ги публикуват всякакви измислени академици? България вярва на доцент Мангъров!
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ВасилевЕйй ти появили се бе, да не беше в лудницата два, три месеца! Агент Чалнатия Васко! ТВУ!
47
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Никой не спазва дисциплина, след зеления колидор на възрастните хора в 10,30 часа се отварят магазините и влизат чакащи на опашка!Управителите на магазините трябва да бъдат санкционирани за неспазване на мерки и за брой хора в търговската площ!!!Агент Майки Девъроу!ЦРУ!!!
46
3
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Земя...като една човешка длан,как ги побра толкоз прocтaци,и да днес НЕ знам !
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Като ви докарат статута на африканците и трябва всеки ден да работите за няколко трохи за вечерта, тогава ще изчезне пандемията."Не всички африканци са така, а тези, които са така са доооста изолирани и по-слабите физически са умрели още като деца.Ти какво предлагаш? Да уморим хората?
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че те интересува Сидни! Ами влез в синоптик.бг и напиши Сидни и виж времето за 10 дни напред! Днес е 25-40 , а от утре нататък 19-23 така, че въобще не е жега в Австралия, все още не!
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Дания говорят за ваксини на фази, като първата фаза може да започнае още от другия месец. В България говорят, все едно никога няма да има ваксина и 30% от населението са вече умрели ...
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водещата новина на ВВС в момента са рекордните жеги в Сидни. 25.4 през нощта и 40 градуса вчера. Явно тоя "вирус" не се влияе от температурата и сезона,най - много го интересува местоположението и стандартът на живот. Като ви докарат статута на африканците и трябва всеки ден да работите за няколко трохи за вечерта, тогава ще изчезне пандемията.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За днес в ЮАР са новозаразените 3 200. Кения 500, Етиопия 1 000, Нигерия бяха по 3-4 хиляди на ден , но дойде жегата и сега са 380 чернни
40
4
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Поклонете се пред Китйският Древен Вечен Мъдър Непобедим Дракон, който завладя телекомуникационното и космическото пространство!А за вас остави аналното пространство и домашното пространство!!!Леля Меркел и Император Хирохито отидоха и се предадоха публично на Китйския Дракон, Меркел предаде символично ключа от Бранденбурсакат стена , а Хирохито древния си самурайски меч!Китайците работиха неуморно и сега нямат спирачки и задръжки, те продължават да си работят на своята нива!Ланкастър!ЦРУ!!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли вчера в новините показаха автралийци да разхлаждат в океана под 42 градуса слънце? Кога океана стигна до пустинята и откъде се появиха хора там?
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В африка всеки ден трябва да си навън и да работиш за да ядеш вечерта. Опитаха се да ги затворят, но гладен човек не стои затворен. Театърът "пандемия" там приключи за няколко дни. Затова не са в новините.
37
5
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
Ако много хора не се ваксинират, реално няма да могат да пътуват в чужбина, в ЕС най-вероятно ще се иска ваксинация - сигурно ще има централизирана система с това кой е ваксиниран и кой не! Така че ваксините ще са пожелание, но за да пътувате ще ви трябва такава ваксина! Така реално държавите имат всички лостове да наложат ваксината! Може България да не може да задължи българите да се ваксинират, а Румъния румънците, но реално ако българин иска да мине през Румъния ще му трябва ваксина!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Африка вече са доволно поробени и набоцкани - не им трябва пландемия. Държат там някакви мижави бройки, за статистиката, колкото да не е съмнително.