Все някой е отговорен за липсата на е-направления и е-рецепти

Напрежението между НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно
29 ное 2020 14:23, Ния Христова
8
Все някой е отговорен за липсата на е-направления и е-рецепти
Снимка: БГНЕС

"Някой трябва да понесе отговорност за липсата на електронно направление и електронна рецепта", заяви пред БНР д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК. 

Той уточни още, че вина за това имат всички здравни министри - от Петър Москов насам, но без настоящия, защото е отскоро на поста.
 
"Поне четири срока са поставяни за въвеждането им. Пролетта на 2020-а на една пресконференция беше заявено, че български софтуерни фирми с доброволен труд ще направят електронното здравеопазване. В момента няма нищо, всичко се прехвърли на "Информационно обслужване" и се дорегулират нещата, защото дори да е готов софтуерният продукт, трябва да се напасне към изпълнителите му".
 
Д-р Петров уточни, че от около 3 години има частна платформа, която се ползва от лаборатории и лични лекари, което на практика е продукт, какъвто е електронното направление.
Още по темата
    
 
"Проблемът с клиничните пътеки може лесно да се реши между БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването. Касата се управлява не от нейния директор, а от председателя на Надзорния съвет, който е зам.-министър на здравеопазването. ... Жени Начева от няколко години въведе практиката преговорите да се водят в Министерството, а не в НЗОК", коментира д-р Петров и посочи, че напрежението между НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно, а не принципно.
 
Той изтъкна, че "под давлението на финансистите, които управляваха здравеопазването до преди 3 месеца", е било направено така, че огромната част от разходите по пандемията са били прехвърлени на Касата. Д-р Петров смята обаче, че разходите по извънредната ситуация са грижа на държавата и трябва да се поемат от държавния бюджет.  
 
Д-р Димитър Петров посочи, че при новия екип на Министерството на здравеопазването ситуацията с овладяването на епидемията от коронавируса постепенно се подобрява, но подчерта, че при Кирил Ананиев са били "проспани" месеците от март до юли.

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гъгъъъ "Информационно обслужване", баби гробарки 1к бройки, 30 лета ел табла припяват.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В близките 6 месеца няма да има електронна рецепта. Причината за това е мудността на МЗ, което проспа последните 20 години и сега за 20 дни иска да навакса изоставането. На всичкото отгоре НЗОК който е основен потребител както на елекронни направления така и на електронни рецепти изобщо не участва в дискусиите между МЗ и БЛС, а това означава че каквото и да направят МЗ и БЛС то няма да е от полза за НЗОК т.е. няма да върши никаква работа.
6
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Аааа, не, в България никога няма персонално виновни, винаги народът е виновен.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
че те от висшата клика на Герб го изкараха Ковида ..какво ги интересува обикновения човек.че няма антибиотици.лекари и своб.легла в болниците ..за тях нали имаше!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами имаше един министър, Дончев, които сега е вицепремиер натоварен със създаването на електронно правителство и здравеопазване. Профуканите пари до момента са 2 милиарда и все още нищо няма.
3
0
 
19
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
ОТГОВОРЕН?! Сред управляващите ? В България? това никой няма да го доживее!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кратка статия, в която правят шпакли на Коцко Здравето как не бил виновен за нищо, ами всички преди него са виновни - та чак до хан Аспарух. Типична гербаджийска пиар акцийка, чак вече е гнусно...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лятото обещахте, че всичко ще е готово през декември. Опашата лъже ...
Сега се чудите кой да обвините. Нито проекта ви е като хората, нито мина правилен публичен търг.