Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина

12% от нашите сънародници отричат COVID-19
Обновена: 30 ное 2020 12:06 | 30 ное 2020 12:06, Красимир Ангелов
354
Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина
Снимка: БГНЕС

Над 12% от българите отричат съществуването на коронавируса, а едва 22% от нашенците са категорични, че ще се ваксинират срещу болестта, когато това е възможно, става ясно от проучване на "Барометър България", проведено от 24 до 29 ноември сред 847 души на възраст над 18 г.

Още по темата
При все по-усложнената пандемична обстановка у нас и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. Според проучването 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата.

Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

След като в последните дни се появяват все по-обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, която може да се прилага до края на годината или в началото на новата, социолозите запитаха участниците в проучването доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха.

Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.

Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари