Как да пощадим природата в празничния месец?

25 НПО-та стартират кампанията "Декември без отпадъци"
3 дек 2020 01:00, Ния Христова
5
Как да пощадим природата в празничния месец?
Снимка: Pixabay
25 неправителствени организации стартират кампанията "Декември без отпадъци". В социалните мрежи ще се появят статии и съвети как да се намалят отпадъците през празничния месец.
 
Това е месецът, в който всеки от нас трябва да се замисли как поне нещо да спести на природата като отпадък, каза пред БНР Данита Заричинова от Екологично сдружение "За Земята". 
 
Кампанията има за цел да провокира използването на по-малко отпадъци.
 
"Например в началото на месеца хората започват да украсяват домовете си, което може да се случи изцяло с естествени материали. Клонки, шишарки. Всичко, което може да украси къщата ти, без да купуваш украса, която е създадена на хиляди километри от нас и след това лесно ще стане отпадък."
 
Около празниците е добре да се замислим и колко хранителни отпадъци изхвърляме. А пазаруването трябва да се планира по-добре, подчерта Данита Заричинова.
 
"Има огромен натиск от страна на супермаркетите. Навсякъде има промоции. Добрата практика е да си направиш списък, преди да пазаруваш, да не ходиш гладен и да не се заглеждаш във всички промоции, защото това най-често води до последващо изхвърляне на хранителни продукти."
 
Опаковките при купуването на подаръци спокойно може да се пропусне. "Винаги можеш да опаковаш доста интересно и различно, отново с материали, които можеш да намериш вкъщи и да преизползваш. Ние ще публикуваме в социалните мрежи малки идеи."
 
"Винаги можеш да подариш преживяване, което няма материална форма, вместо да купиш нещо, което след това ще бъде изхвърлено", допълни Данита Заричинова. "В нашето семейство от години си купуваме само книги, без да ги опаковаме."
 
Неправителствените организации очакват да вдъхновят и фирми да се включат в нея.
 
"В нашата кампания участват малки бизнеси, местни, изцяло насочени към продукти, които заместват пластмасата за еднократна употреба. Всички останали ще се радваме да бъдат мотивирани от нашата инициатива, да мислят в дългосрочен план, не само като реклама за един месец."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари