Шумът от автотрафика не уврежда слуховия анализатор

Допустимите стойности на шума са 70-80 децибела
6 дек 2020 12:53, Ния Христова
18
Шумът от автотрафика не уврежда слуховия анализатор
Снимка: БГНЕС
Допустимите нива на шумасае 70-80 децибела.
 
"След това следват звукови въздействия, които увреждат физически слуховия анализатор на човека". Това каза пред БНР д-р Димитър Кехайов, специалист по отоневрология и по уши, нос гърло.
 
Шумът от автомобилния трафик е вреден, но не уврежда слуховия анализатор, допълни специалистът.
 
"Този шум е вреден поради една съвсем друга причина - той натоварва нефункционално, неприродосъобразно слуховия анализатор на човека. Той е монотонен, той е еднотипен, той е непрекъснат", подчерта Димитър Кехайов.
 
Той допълни, че замърсяването на въздуха е голям проблем и обясни, че опасността идва от триенето на автомобилните гуми при движение на автомобилите.
 
"При триенето на гумите, на практика какво се получава - непрекъснато се изтриват тези гуми, излитат нагоре изтритите прашинки, но понеже те са по-тежки от въздуха, вместо да излетят нагоре, както при изгарянето на газовете, падат обратно и започва една непрекъсната въртележка - излетели-паднали", изтъкна Кехайов.
 
Основна причина за появата на алергии е замърсяването на въздуха, каза още специалистът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Nako преди 3 години
Докато си седим в къщи ,кротко,тихо и за последно и вярваме,че някой мисли за нас в държавата,така ще бъде!Целта е една,по-малко е по-добре от повече живи!Огледайте се и вижте добре,колко сте загубили,колко си заминаха и колко останаха?Тъжна картинка,а приказката си върви и на славните Гробари хорото си върви!Напред,нагоре и доста встрани!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи трябва всели ден да се мият улиците, както беше преди години.
15
0
 
5
 
! Отговори
коси преди 3 години
Шумът от автотрафика,със сигурност не уврежда и вреди на половата и детеродна системана Фандъкова и даже и да не диша и да чува и да не вижда и да не вярва,че съществува!
14
0
 
3
 
! Отговори
Киото и Париж преди 3 години
всички на жп, там поне се търкат и летят напред назад метални частици - слагаме магнити и ето ти рециклиране. Тоя "специалист" ? ами да не дишаме, защото вдишваме кислород, а издишваме ..... СО2 - ужас
13
0
 
4
 
! Отговори
нео-Паисий преди 3 години
Да, точно така! А като вреди какво прави? Подобрява ? пак пръкнаха специалисти с титли. То не бе ковид не бе чудо, сега шумът е на дневен ред, този доктор май е конски, не говоря, че средното образование си е получи с връзки.
12
1
 
4
 
! Отговори
Паисий преди 3 години
Вреден, но не уВРЕЖДа ...... нов български оксиморон - ако се сещаш, како Сийке, кво имам предвид
11
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 3 години
Различни хора се дразнят от различни шумове. Единият не понася трафик на коли, друг дуднене от кръчма, друг - шум от строежа. Шум може и да не уврежда слуховия анализатор, както учено се изказа човека, но пък може да влияе върху нервната система. Полезен или съвсем безобиден шум няма.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете направо, че е полезен !!!
9
0
 
10
 
! Отговори
мда преди 3 години
Повечето медии служат за дезинформация. Искат да заблудят хоратакато лъжат за истинските причини за проблемите.
8
1
 
1
 
! Отговори
111 преди 3 години
Основна причина за замърсяването на въздуха е кемтрейлса.
7
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
Шумът в кварталите е постоянен и замърсяването .Да изведем автомобилите по-далече от жилищата ни , а ако може и извън кварталите !Тогава можем да започнем разговор за здравеопазване !По всяко време или се паркира под прозореца ми или се тръгва като ме обгазява .Няма спосение !Ще се мре от тази напаст !Враг 1 !
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната лъжлива мазна калинка, ами да си инсталира спалнята на Орлов мост и да спи там.Ба*си некадърниците, от къде ги копаят.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия при шум над 70dB на работното място се носят задължително антифини/заглушители!С извинение този човек няма елементарни знания по акустика/шум, не отричам, че е лекар. Физиката на звука му е непозната! Вентилатор със 70 децибела те приспива, а търкаляща се метална сфера в чекмедже с 50-55 децибела може да те подлуди. Т.е. има и други параметри освен силата на шума! Сигурен съм, че не може да дефинирв какво е шум!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкарайте паветата от "цар Борис"!!!!Едва ли шума и триенето на гуми са еднакви на асфалт и на калдъръм!!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не увреждат слуховия анализатор, а увреждат слуховия приемник.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Сега напишете и статия колко полезно е и дишането на газовете от автомобилите, защото е монотонно и постоянно, особено ако живееш до кръставище. Може дори да стигнете висините и да твърдите че човек мутира в по-висше същество. Евала!
1
0
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Защо само за шума от трафика се говори? А през лятото малко шумно ли е в междублоковите пространства. Защо вечерно време, когато сме се прибрали от работа не се направят замервания по кварталите? През юли и август това продължава до след 22 часа.