Д-р Симидчиев: Вирусът "помогна" да дигитализираме медицината

Система облекчава възможността на лекаря за контрол
7 дек 2020 12:51, Ния Христова
7
Д-р Симидчиев: Вирусът "помогна" да дигитализираме медицината
Снимка: БГНЕС
По какъв начин софтуерните решения могат да са полезни на лекарите в борбата с COVID-19?
 
Система като Open Pandemic, система управление и анализ на пандемии, полезна ли е на лекарите? Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика, обясни пред БНР:
 
"Open Pandemic е една система, която управлява ресурсите при различни ситуации. Когато има една такава система, различните ресурси в нашата държава могат да бъдат интегрирани в обща система – да може да се мониторира какво се случва, да може всеки един сигнал, който се получава от реалния живот да бъде регистриран и да може да служи за управление на този процес.
 
Едно от важните неща на процеса на управление е да работим с данни. Тези данни, когато се интегрират в една обща система, каквато е Open Pandemic, позволяват по-добър контрол." 
Още по темата
 
Облекчава ли работата на лекаря подобна система?
 
"Със сигурност облекчава в най-голяма степен възможността за контрол. Отделните хора, които извършват дейността, може и да не бъдат облекчени непосредствено, но те ще бъдат облекчени в крайна сметка, защото необходимите им ресурси ще достагат до тях по-бързо и по-качествено."
 
Кои проблеми не решава подобна система?
 
"Не решава проблемите, когато пациентът е пред нас и ние трябва допълнително да въвеждаме данни в една система, за да се получат възможните сигнали за управление. Т.е. системата реално задава повече работа на тези, които извършват дейността при пациента, но това е оптимизирано в значителна степен. Единствено трябва да се помисли за това как да се облекчи процесът на въвеждане на информацията в системата – а има такива начини – с оптимизиране на т.нар. "User Interface" (начинът, по който взаимодействаме със системата). 
 
Принципът е, че когато имаме такава система, системата като цяло бива интергрирана – знаем всяка болница с какъв ресурс разполага. Разбира се, този ресурс трябва да бъде въведен в системата, за да може да се работи с нея. Хубавото на такива системи е, че когато се въведат веднъж на едно място, няма нужда да се превъвеждат."
 
Необходима ли е дигитална медицина и подготвени ли са българските медици?
 
"Аз от 6 години се опитвам да въведа темата "дигитална медицина" в образованието по медицина. Защото, ако ние не започнем да преподаваме това систематично на нашите нови медици, няма как масово да се получи. Вирусът "помогна" много в това отношение да се дигитализираме все пак. Но за да не е случайно и несистематично, това нещо трябва да стане част от програмата на всички медицински вузове у нас."

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Хахах преди 10 месеца
Личният лекар се крие като мишок и ни лекува по телефона. Зъболекаря отказва да приема пациенти и ти записва час за след не знам си колко месеца.Хората чакащи за операции са инструктирани да почакат още малко. Ето това е дигиталната медицина!
5
2
 
4
 
! Отговори
Управлява ни мутра преди 10 месеца
От какво не се интересуват мутрите?Помним от 90те години - не им пука за образованието понеже да необразовани напомпани борци и тн и здравето, защото те го отнемат. Бият и убиват.Сега сравнете какво се опитва да спаси тулупа. Образованието? Десетки мъртви учители. Здравето? На първо място по смъртност в света?Мутрите макар и ограничени хора си имат принципи.Тогава а какво обичат? Парите на първи място и да им се кланят подчинените, защото имат мания за величие. И тук имаме съвпадение нали?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре че беше вируса нали тъй, благодарим г-н Вирус че им размърда задниците.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То няма медицина вече има само една болест на света другите болести изчезнаха, яко умряха.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Признаваш си,че иначе бяхте заспали и скоро нямаше да видим дигитализация.Като във всички останали сфери.От 10 години се туткаме за електронно правителство.Ама май на някого не му е изгодно.
1
1
 
1
 
! Отговори
хемороиди по скайп преди 10 месеца
забавното става като някъде стане някакъв фаул, няма интернет или електричество, или пък някой атакува сърварите, та от болницата вземат да откажа приема ти, щото няма достъпо до електронната си система. такива случаи на запад са ежедневие.