Лютеници и луканка задължителни в колетите за чужбина

Баби пращат книги с приказки на внучетата
44
Лютеници и луканка задължителни в колетите за чужбина
Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус засегна и международните колети в традиционно най-силния им период в годината, показа проверка на "Телеграф".

Тенденцията е към намаляване на броя пратки, както и към сериозни закъснения на изпратените, разказаха служители на "Български пощи" ЕАД. Официално от дружеството отчитат само малко намаление на експедираните колети през ноември 2020 г. спрямо ноември година по-рано. Служители по колетните гишета обаче потвърждават, че изпратените колети са по-малко от обикновено за този сезон. Според тях интересът е много по-малък най-вече за далечните дестинации, до които коледните колети за българските емигранти се пращат през ноември – САЩ, Канада и ЮАР.

По-малкото колети се дължат и на несигурната обстановка с международните пратки на фона на това, че заради пандемията много държави ограничиха трансграничната логистика.

"Непрекъснато се мени „затворено“-“отворено“. Току дойде съобщение, че някоя страна започва да приема колети и ден-два по-късно отново затварят. Ситуацията е динамична и това влияе на изпращачите. Като ги върнем един път, те не следят положението занапред и просто се отказват да изпращат", обясни служител на колетно гише за "Телеграф". Има и много страни, за които колетите са напълно спрени. Три от тях са традиционни дестинации от България и през тази година на служителите на пощите често се налага да разочароват изпращачите с откази - Русия, Австралия и Сингапур. Положението все пак е по-добре от месеците април, май и юни, когато заради спрените полети пощите са отказвали международни препоръчани пратки от всякакъв вид заради невъзможността те да бъдат доставени навреме.

В същото време през ноември се наблюдава увеличение на броя на входящите пратки, съобщиха от "Български пощи". Увеличението идва основно по линия на малки пратки от Китай, основно купувани от гиганта в онлайн продажбите Aliexpress.

През тази година няма промяна в дестинациите на изходящите пратки. Най-много както и в предишни години са колетите за САЩ и Канада - всеки втори колет е за тези две страни. Веднага след това се нареждат Германия, Англия и Испания с равна натовареност. Следват останалите държави от ЕС и Турция.

Лютеница и луканка са задължителните артикули в колета от България до нашенци в чужбина. За това свидетелстват пощенски служители, които по закон са длъжни да проверяват съдържанието на всяка изходяща пратка. Понякога луканката е заменена от сходните бабек, дядо или сушеница. Всичките задължително са фабрично етикетирани и във вакуумна опаковка, тъй като пощите не приемат домашно производство. Често присъства тенекия сирене или вакуумиран кашкавал. Пращат се и добруджански или смилянски боб, сушени чушки и дори и сушени български плодове, както и консерви с родни домати. Локум, лимонови резенки, вафли също се пращат не защото ги няма в чужбина, а защото напомнят на сънародниците ни за България.

Образователната линия е силно застъпена в колета за чужбина. "Които имат внучета, изпращат много буквари и книжки с приказки на български. Има и много учебници, за да се поддържа езикът на малките ни сънародници в чужбина", разказваха от колетно гише. Модерни напоследък за емиграцията ни са и произведенията с етнонишка като носии, китеници, черги, тъкани. Дори и родопски чанове често подрънквали в колетите. Всякаква козметика с розово масло и родна лавандула – от кремове през парфюми, също изпълва кашоните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
ххх преди 3 години
Лютеницата е Нъмбер Уан! Само дето от българската има много малко читава на пазара и цената и е главозамайваща. Затова трудно се намира в чужбина и ние гастербайтерите сме принудени да хапваме югославска. А за луканките е безсмислено. Продават се колбаси без Е и оцветители на по ниски цени.
38
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Само загубеняци които не си показват носа по далече от кварталния магазин в Люлин,вярват че храната в чужбина е по качествена.Да има и качество.Но масово се купуват *** от Лидл алди меркадона диа и тем подобни вериги в Испания.Хубавата храна е по скъпа от българската.А относно колетите с храна за Испания - откакто има Явор и мъкне всичко на 1.3 евро килото,никой не ползва други.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че храната на запад е по качествена или по добра в пълна лъжа. Само промитите либерални мозъци с дълбок когнитивен дисонанс могат да говорят подобни глупости. Същите тия дето се правят на много нежни и не можели да близнат бг бира щото немската сладникава пикня била тооолкова по качествена. В Англия свалих 15 кила щото там храната е толкова отвратителна, че яденето ми беше станало задължение, а не удоволствие. *** там маат сладко и тесто като невидели. Ядат ПИЦА С ЧЕСНОВ ХЛЯБ!!!!
36
3
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Лютеница и луканки в колет за чужбина!? Първо ако ви ги набарат на границата няма да видите никакви луканки,защото месни произведения в колети са абсолютно забранени. И второ ега ти луканките - абсолютна отрова....бъкани с консерванти и Ета. В чужбина е пълно с внос на унгарски,италиански,испански и френски салами и тип луканки с доста добро качество...
35
3
 
1
 
! Отговори
cky2kbg преди 3 години
Колетите до АВСТРАЛИЯ СА СПРЕНИ! Алоооу, няма ли да направите нещо. Алооу най райския край на Планетата сме бе! Алоооу. Алоооу
34
0
 
18
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Балкански селяни сте вие, задето се мразите един друг поради една или друга причина. Всеки народ си има особеностите. Това пращане на лютеници, пачи, салами и прочие не го правят хората от злоба, а защото си обичат семействата и искат да им дадат частица от България. Хайде, останете със здраве, радвайте се на българското и не мразете собствената си кръв!
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отивам в магазина и си купувам българска лютеница, луканка, ракия, вино... Каквото поискам го има, а съм на друг континент. За спорта и заради традицията тази година си направих луканка. Жената иска да и направя и шпек салам, ама това ще почака. И българско сирене и кашкавал купувам от време на време. Има и овче българско сирене, ама на мен не ми харесва. Лапето никога не е изпитвало нужда или носталгия по българското. Едва ли и някога ще изпита. А си живееше добре докато бяхме там.
32
21
 
9
 
! Отговори
Емигрантка преди 3 години
Балканска селяния- чак и книжки пращат. Света е дигитален и книги мигат да се четат онлайн. Лютеници, Луканки и буркани с месо- пълно с гурме вкусотии Пи света на вдички кухни, чивек да опита ниво нещо, нооо *** от Чалгаристан си знае неговото. Можеш да закараш селянина в града но гражданин не можеш да го направиш.
31
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 3 години
https://malincho/departments/spreads-and-salads/lutenica-and-ajvar.html
30
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балканска селяния...
29
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
Ракия си нося с колата или самолета когато си ходя
28
12
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така е трябва да се забрани пращането на храни, особено пък суджук...навсякъде има. Но виж ракийка, нема никакви проблеми. Вируси не се пренасят с ракийката. Даже китайската ракия не е като наш'та, к'во остава за брендитата....а европейци, нема нужда да ставаме. Достатъчно близки сме си с италианците от Бергамо (геномно инфо,дори). Много по цивилизовани сме. Ай нема нужда вчерашни селяци да ме учат на етикет.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а цигари и ракия?
26
1
 
1
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
Нашите пращат подаръци за децата за Коледа с Арамекс. До 30 кг. 70-80 лв. Без ракия и цигари.
25
17
 
18
 
! Отговори
Войко преди 3 години
Бай *** е по - жив от всякога ! Представяте ли си Джон или Ханс да пращат подобни неща по .... пощата?! Пълна забрана да се изпраща каквато и да е храна докато балканският примитив и *** се научи да бъде европеец!
24
1
 
5
 
! Отговори
az преди 3 години
Паднах от стола.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19И откъде пращаш? Всеки гледа да мине тънкана с 10-20 лева и праща по някакви случайни. Нормално ...
22
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тук някои акъла си го ползват само за равновесие изглежда. Братчед, таа работа я праат и червеите с ганглиева нервна система. Мозъчна *** не ти трябва.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21И аз обичам нутелката, но истината е, че в италия си ги мажат с "червено песто", демек тяхната си лютеница, а на север ги мажат с масло и слагат скардки с лъжиците отгоре. Така че всеки си има предпочитанията, ама това с нутелката е само за закуска в неделя и за деца, котио ще станат дебелаци.
20
2
 
23
 
! Отговори
Шофьорът на ТИР преди 3 години
Аз предпочитам домашна лютеница и суджуци пред филия с шоколад. Яж си я ти гадната химия нутела.

Спонсорирани публикации